TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Bang & Olufsen BeoVision Avant 55

Drømme-tv

Bang & Olufsens nye 4K-tv har det meste, man kan ønske sig.

Af / 28/10/2014 - 06:00
Bang & Olufsen BeoVision Avant 55

Lyd & Billede mener

  • BeoVision Avant 55 er et gennemført tv med flot design og god byggekvalitet, udsøgt 4K-billedkvalitet med slående klarhed, god brugervenlighed og ikke mindst førsteklasses lyd fra det indbyggede højttalersystem.
  • Med undtagelse af den høje pris har Avant 55 meget få svage sider, men fraværet af en god smart-portal øger behovet for en separat medieafspiller. Manglende Netflix 4K-understøttelse forhindrer os i at få maksimal gavn af 4K-opløsningen.

Bang & Olufsen laver ikke billige tv-skærme. Deres mål er at levere en komplet tv-oplevelse, hvor billede, lyd, design og brugervenlighed går op i en højere enhed – “all inclusive”. Seneste skud på stammen, BeoVision Avant 55, er et godt eksempel på netop det.

Et tryk på den lækre fjernbetjening i aluminium, og den motoriserede stander drejer fjernsynet ud fra væggen og peger det i den retning, man sidder. Samtidig sænker de indbyggede højttalere sig ned fra bagsiden. Idet scenetæppet går op for selve billedet, tilpasser tv’et sig automatisk til lysforholdene i rummet, og hvad man ser. Selv lyden finjusteres efter akustikken i rummet.

Tv’et kan desuden leveres færdigmonteret, så her er det bare at læne sig tilbage og lade andre gøre arbejdet.

Som med andre typer “all inclusive” er billetprisen høj, men når man ved, hvilke faldgruber der findes i tv-verdenen – dårlig lyd, unaturlige billeder og manglende brugervenlighed – så er det ikke så svært at forstå, at nogen tager sig råd til at købe tv på denne måde.

BeoVision Avant
BeoVision Avant er Bang & Olufsens første tv, der understøtter det nye 4K Ultra HD-billedformat. Det har fire gange så høj opløsning som et almindeligt 55 tommers HD-tv! Alligevel er det lykkedes B&O at gøre Avant 55 billigere end storebror BeoVision 11 ved hjælp af en lidt mere simpel konstruktion.

Annonce

Hvor BeoVision 11 består af en massiv glasplade indrammet i aluminium, har Avant kun en tynd kant omkring billedpanelet. Det giver Avant en betydelig slankere fremtoning forfra, der ikke adskiller sig så markant fra andre tv-producenter, som BeoVision 11 gjorde, da det blev lanceret.

Bang & Olufsen er kendt for at tage lydgengivelsen på deres tv’er alvorligt, faktisk så meget, at lydingeniører spøgefuldt kalder dem “højttalere med indbygget tv”. På Avant er ikke højttalerne ikke længere en del af billedrammen, men sænkes først ned, når man tænder for fjernsynet.

BeoRemote One lav oppl
I forbindelse med testen fik vi også prøvet den nye fjernbetjening BeoRemote One. En slank og lækker intelligent fjernbetjening, der er lavet i aluminium og ligger betydelig bedre og lettere i hånden end forgængeren Beo4.

Motoriseret stander
Massive standere i aluminium er noget af et varemærke for B&O, der har gjort avancerede motoriserede løsninger til deres speciale (tjek bare prisen for en gulvstander til plasmaskærmen BeoVision 4-85!). Traditionen tro kan også BeoVision Avant fås med tre forskellige fæsteordninger til gulv, bord og vægmontering.

Vores testeksemplar kom med den motoriserede gulvstander, som fik meget opmærksomhed, da Avant havde verdenspremiere: Den avancerede stander har to motorer, som roterer stander og stang omkring hver sin akse, så tv’et kan vinkles i en hvilken som helst retning, selv når det som udgangspunkt står tæt ind til væggen. Man kan gemme forskellige startpositioner (f.eks. stue, køkken og terrasse) for at vinkle skærmen til, hvor man sidder.

Ud over at være praktisk bidrager soklen til at give tv’et et meget eksklusivt udseende: Det glider jævnt og lydløst i den retning, man ønsker, og både byggekvalitet og teknisk udførelse er utrolig lækker. Det skulle da også bare mangle: Standeren er ekstraudstyr og koster omkring 10.000 kroner.

BeoVision Avant mangler i øvrigt monteringshuller efter VESA-standarden, så man er begrænset til B&O’s egne beslag.

Brugervenlighed og funktioner
Når det gælder tilslutningsmuligheder, er BeoVision Avant mere veludstyret end de fleste tv’er, vi har testet. Med hele seks HDMI-indgange er der rigelig plads til tilslutning af eksterne AV-kilder til tv’et, som alle kan fjernstyres med Beo One fjernbetjeningen. Derudover er der indbygget tv-tuner til både jordbaseret, kabel og satellit.

Som det sig hør og bør for et B&O-tv, har det også indbygget surround-dekoder med ekstra højttalerudgange til alle kanaler, herunder en trådløs WiSA-sender for at kunne kommunikere med producentens egne trådløse højttalere. Tanken er, at tv’et skal kunne fungere som hjernen i et større lydsystem.

I B&O’s menusystem er der ikke meget nyt. Det ser meget konservativt ud med hvid tekst på sort baggrund og er måske ikke så “sexet” som de lækre grafiske brugerflader, som LG f.eks. tilbyder. På den anden side er det jo ikke meningen, at menusystemet skal tage opmærksomheden fra selve tv-underholdningen.

Bang & Olufsen lader ikke til at have gjort sig specielt umage med smart-tv delen. Platformen er baseret på Philips’ åbne platform, den ikke længere helt unge Smart TV Alliance, og virker ikke særlig godt opdateret.

Bang & Olufsen går endda så vidt som at anbefale en Apple TV medieafspiller, der kan styres direkte med fjernbetjeningen. De har formentlig indset, at de ikke kan konkurrere med de største inden for smart-funktioner, men så havde det måske været lige så smart at droppe de indbyggede apps til fordel for noget andet.

BViAV-14SK-AMe13

Billedkvalitet
Nu til det vigtigste, nemlig billedet. Hvordan opleves billedkvaliteten i praksis? Jo, BeoVision Avant gør et rigtig godt stykke arbejde med alle typer billedindhold, fra SD (standard definition) over HD til 4K. Et 4K-tv må forventes at fungere godt med almindeligt SD- og HD-materiale i lang tid fremover, og derfor er det glædeligt, at B&O ser ud til også at have lagt noget arbejde her.

Især opskaleringen af Blu-ray fra Full HD til 4K fungerer imponerende og giver en klar fordel i form af øget skarphedsoplevelse i forhold til tilsvarende 55 tommers HD-tv’er. HD-sendinger fra den interne eller fra eksterne tv-tunere fungerer også godt, med meget lidt billedstøj eller andre problemer.

Traditionen tro kommer BeoVision Avant med meget nøjagtigt kalibrerede billedindstillinger. B&O lægger særlig vægt på deres “adaptive” autoindstilling, som kombineret med en lyssensor ovenpå skal give optimale billeder under stort set alle forhold. Den avancerede lyssensor måler lysstyrke og farvetemperatur i rummet, mens tv’et analyserer programindholdet (film, sport, nyheder osv.) og tilpasser sig derefter.

Målet er, at man skal kunne vælge denne billedindstilling til alle typer indhold og seerforhold, og det fungerer langt hen ad vejen efter hensigten. Adaptive-indstillingen er ganske vist ikke 100 procent neutral: Den giver lidt overdrevet skarphed og en noget koldere, blålig farvetone. Alligevel må vi sige, at det virker mange gange bedre end konkurrenternes standardindstillinger!

Hvis man derimod vil se sine yndlingsfilm med fuldstændig studiekorrekte farver, kan man let skifte til filmindstillingen, som er kalibreret efter standarden for film (D65/6500 kelvin farvetemperatur). Her fik vi ekstremt flotte og nuancerede farver, som er tæt på at være det bedste, vi har set fra noget kant-LED tv.

Når det gælder ekstern kalibrering, har BeoVision Avant begrænset adgang til avancerede indstillinger og giver ikke adgang til fuld CMS-farvekalibrering. I hvert fald ikke uden at gå ind i servicemenuen, og det lader B&O os ikke gøre uden videre. Men når tv’et kommer så godt kalibreret fra fabrikken, er det heller ikke tvingende nødvendigt.

God lyskontrol
BeoVision Avant er ligesom de fleste andre 4K-tv’er på markedet et kant-LED baseret LCD-tv med alle de styrker og svagheder, det indebærer. Billedpanelet er fra Samsung og er af typen VA, som er kendt for at give flot kontrast, sortniveau og farvegengivelse.

Billedprocesseringen er det dog helt og holdent B&O, der står for, og det er lykkedes dem at presse rigtig god billedkvalitet ud af panelet, bl.a. takket være antirefleksbehandling på frontglasset. Det mørke frontglas bidrager til at reducere effekten af spejling i skærmen, men hjælper også med at kontrollere lysudslippet, så man undgår den tendens til lyse pletter i sort, der plager en række mere overkommelige kant-LED tv’er.

Det giver også et rigtig godt sortniveau, og selv om Avant ikke kan måle sig med de bedste OLED-, plasma- og bag-LED skærme, hvad angår evnen til at vise absolut sort, er det helt klart blandt de bedste, vi har testet i kant-LED klassen.

Gulvsokkel motiv bevegelse

Mangler HEVC
Det er som nævnt Bang & Olufsens første 4K-tv. Det nye billedformat har fire gange så høj opløsning som et standard Full HD-tv (3840 x 2160 pixel mod 1920 x 1080 for at være helt præcis) og byder på suveræn detaljering og skarphed.

Hvis man kan finde noget 4K-materiale, vel at mærke! For med undtagelse af Netflix er det forsvindende få indholdsudbydere, der tilbyder ægte 4K-video. Netop derfor er det synd, at BeoVision Avant ikke understøtter den nye HEVC-standard (High Efficiency Video Codec), der kræves for at se Netflix i 4K-kvalitet. Den er indtil videre kun tilgængelig via smart-tv platforme, ikke via smartphone/tablet eller Apple TV.

B&O har ganske vist lovet en firmware-opdatering i årets løb, som skal gøre Avant-modellen kompatibel med HDMI 2.0 og dermed forberedt til eksterne 4K-billedkilder – men indbygget Netflix 4K får man altså ikke.

Lydkvalitet
Hvor vigtig billedkvaliteten end er, skal man ikke undervurdere betydningen af ​​god lyd. Alt for mange kommer hjem med det nyeste “tilbuds-tv” under armen, kun for at opdage, at lydgengivelsen er forfærdelig og knap nok egnet til at gengive TV Avisen med klar tale. For slet ikke at tale om filmlyd eller musikprogrammer!

De færreste fjernsyn har særlig god lyd, og derfor må man som regel tilbage til butikken for at købe separate højttalere eller en soundbar. Og selv om det hjælper, er det ikke en nær så elegant løsning som at have alt indbygget i tv’et. Der bliver langt flere ledninger, fjernbetjeninger og indstillinger at holde styr på. Ikke nødvendigvis foreneligt med en tv-oplevelse af høj kvalitet!

Flere producenter har forsøgt at løse dette problem, men ingen er lykkedes lige så godt som Bang & Olufsen med deres BeoVision 11. Med sin lækre, maleriagtige ramme, der giver rigelig plads til højttalere af god kvalitet, står det som en slags reference inden for integreret tv-lyd. Men efter at have hørt, hvad Avant kan diske op med, er vi ikke længere så sikre.

BeoVision Avant 55 er udstyret med i alt 8 højttaler-enheder. Det, der adskiller Avant fra BV11, er at det har fået dedikerede højttalere til venstre, højre og centerkanal samt en subwoofer på bagsiden. Det bidrager både til et bredere lydbillede og mere præcis placering af lydeffekter. En anden fordel er, at dialoger altid vil lokaliseres midt for skærmen, uanset hvor man sidder.

Lydgengivelsen er åben, klar og fyldig, betydelig bedre end de allerfleste tv’er på markedet. Men er den bedre end på BeoVision 11? Uden direkte sammenligning kan vi ikke være 100 procent sikre, men at lyden er på højde med storebror, er helt sikkert. Vi vil tro, at BeoVision 11 stadig kan have nogle fordele, afhængigt af hvordan tv’et placeres i forhold til væggen. Mens Avant 55 får et boost i bassen, når det placeres tæt på en væg, vil det også påvirkes mere af lydrefleksioner end BeoVision 11, som trods alt har en større frontplade, hvor højttalerne sidder monteret.

Konklusion
Der er ikke meget dårligt at sige om Bang & Olufsens seneste tv-satsning: Billedkvaliteten er suveræn på næsten alle typer billedindhold, og det indbyggede lydsystem er et af de bedste på markedet.

Manglende understøttelse af HEVC vil være et savn for dem, der vil udnytte Netflix 4K. Uden adgang til indhold kan vi foreløbig ikke lægge særlig meget vægt på BeoVision 55’s 4K-kapacitet, men heldigvis gør det et fremragende stykke arbejde med for at opskalere almindeligt HD-indhold også.

Som sædvanlig for B&O er der ikke ligefrem tale om et røverkøb, men sammenlignet med de dyrere Beo-modeller er det uden tvivl Avant 55, der giver mest for pengene.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL