Det er nu to år siden, jeg så Mimer for første gang. Mike Bladelius havde en prototype med på alternativudstillingen på Marriott i München, og den fik alle til at hæve øjenbrynene af ren og skær forbløffelse. Super lækker og kompetent, og med en forventet pris, der virkede klart overkommelig. “Den er ikke helt færdig,” sagde Mike, og det havde han åbenbart ret i. Men at der skulle gå så lang tid, før den var ude i handelen, havde han nok ikke drømt om.
Jeg siger dette for at fortælle, at fabrikanterne ofte er langt fremme i deres planlægning af udvidelser og forbedringer af produktporteføljen, og konstant har nye modeller under udvikling. Og selv om Mimer blev vist frem for to år siden, er der ikke kommet så mange konkurrenter i mellemtiden, hvilket tyder på, at Mike Bladelius har været meget fremsynet.
Det digitale i forgrunden
Selvfølgelig startede Mike Bladelius ikke fra bar bund. Hans medieafspiller Embla har givet ham masser af viden og erfaring med, hvad man kan gøre. Embla er en mere konventionel medieafspiller, i hvert fald af format. Den har dog også touch-skærm og desuden en slot til cd’er, som kan rippes direkte til maskinens hukommelse.
Med Mimer handler det mere om streaming; her er der ingen mulighed for at rippe eller afspille skiver – endnu. Men der er dog en komplet forforstærker til digitalindgange, to optiske og to RCA. Desuden to USB 3.0 indgange og Ethernet, ud over at den kan køre Wi-Fi. Ja, og så er der en enkelt analog indgang i form af et 3,5 mm jack-stik, så det er ikke ligefrem højkvalitets analoge kilder, det handler om. Lidt synd; det ville ikke have skadet med lidt flere analoge muligheder.
På den anden side er det en medieafspiller til “moderne” forbrugere, der nu om stunder mest har digitale kilder. Her er analoge indgange ofte i overskud, og egentlig er det vel spild af ressourcer at udstyre apparatet med dem. Alt ekstra, der skal indsættes i enheden, koster flere penge.
Af udgange er der en analog, en digital RCA (som endnu ikke er software-aktiveret) og en hovedtelefon-udgang.
Mimer kan hænges på væggen eller stilles på et bordstativ. Jeg har haft den på det særlige stativ og kunne virkelig godt lide det. Det er stabilt og ligner en million. Da næsten hele forsiden er én stor touch-skærm – i fremragende opløsning – er afspilleren diskret, når den er slukket, og ellers styrer cover-art osv., hvordan den ser ud, når den er tændt.
Men det er ikke hele sandheden. Mimer skal kunne udgøre et helt anlæg og håndtere alt, hvad man har behov for, at sådan et skal kunne. Det er i hvert fald planen. Der findes en prototype på en forstærker, som kan kobles direkte til Mimer. Jeg har hørt dem spille sammen, og det virkede absolut lovende.
Desuden er der en app til iPad på vej. Rygtet vil også vide, at der planlægges et modul med flere (også analoge) indgange plus et cd-afspiller-modul. Alt sammen i et meget håndterbart fysisk format, der kan leve op til hovedenhedens elegance og ikke forstyrre det stilige visuelle indtryk.
Indmad, WiMP og Spotify
Som sædvanlig, når det gælder Bladelius, er indmaden meget kompetent. F.eks. finder vi her en DAC, der kan klare 32 bit/384 kHz, hvis du kører højopløst fra eksempelvis en NAS (netværks-harddisk). De normale digitalindgange kører 24 bit/192 kHz, ifølge standarden. Der er endda UPnP-understøttelse. Man kan indstille op-sampling via menuen Settings.
Software-opgraderinger får man via nettet. Den ene, jeg fik under testen, kom op som en forespørgsel, jeg svarede ja, og så gik det helt af sig selv. Let og elegant.
Mimer giver mulighed for at afspille fra WiMP HiFi, hvis man har en konto til det. Bladelius lover, at den vil kunne håndtere alle WiMP-formater, inklusive 24 bit streaming, som WiMP er i gang med at betateste. Fra begyndelsen kunne man også spille Spotify direkte, men software-opdateringen under testen lavede det om til Spotify Connect, da det er sådan, Spotify vil have det fremover. Det betyder, at du bare skal vælge Mimer som højttaler i Spotify på din mobile enhed.
Når man bruger Spotify på den måde, skal man huske at indstille lydkvaliteten (Spotify har tre muligheder). Der er ingen tvivl om, at WiMP HiFi lyder klart bedre, i princippet som cd’er (i hvert fald i teorien, i praksis lyder cd’er lidt bedre). Spotify i højeste kvalitet lyder med sine 320 kbit/s fladere og mere mat end WiMP HiFi, men stadig vanvittig meget bedre end det lavkvalitets signal, man ofte har for at spare båndbredde på sin mobile enhed, når den ikke kører på Wi-Fi.
Mimer kan virkelig tydeliggøre forskellen på højopløst, FLAC og MP3 i forskellige varianter. Det mærkes også, hvis man laver play-lister med forskellige streaming-muligheder. Her kan man også iblande det, man har liggende på en NAS eller ekstern USB-harddisk.
Det er altså et fleksibelt apparat. Jeg har endda spillet via AirPlay fra min pc og via mobiltelefonen, og det fungerer upåklageligt. Web-radio spiller jeg fra en app, som jeg har på mobilen, og vælger bare Mimer som højttaler. Jeg har også koblet en Sonos-afspiller til digitalt for at kunne modtage radio, plus et andet Spotify-interface. Mimer lader unægtelig til at kunne langt det meste, man kan få brug for.
Lyder det godt?
Bladelius har tradition for lydmæssigt fremragende digitale produkter. Jeg havde selv i lang tid deres multiafspiller Gondul, som kun få produkter kunne gøre rangen stridig. Skulle det være bedre, så ville det simpelthen koste en bondegård.
Mimer er et meget billigere apparat, men det betyder ikke, at der er sparet på lydkvaliteten. Jeg vil sige, at til denne pris er det rigtig svært at finde noget, der lydmæssigt kommer tæt på. De har (som sædvanlig) arbejder hårdt på at reducere jitter så meget som muligt, og det er i høj grad det, der skiller fårene fra bukkene, når det gælder digitale enheder.
Det kan man også mærke, hvis man bruger den som DAC, for den DAC, der sidder i, spiller på et virkelig højt niveau. Det betyder harmonisk lyd, hvor fokus mere er på neutralitet end på at fremhæve noget område eller på at lyde indsmigrende. Du får masser af detaljer, men de er ikke overfokuserede; du får et stort lydbillede, men det er ikke “forstørret”; og du får en fin sort baggrund, der gør, at du ikke oplever forvrængning.
Det lyder altså godt. Men med et produkt som dette må man se lidt anderledes på det. Streaming har den ulempe, at man ofte støder på meget forskellige formater i diverse opløsninger, især med web-radio eller streaming-tjenester ud over WiMP og Spotify. Flere tjenester har simpelthen ikke tjek på, hvilke formater de spiller, og lyder ofte derefter.
På Mimer kan man få metadata frem på, hvad man spiller, så man nemt kan se, hvilket format musikken ligger i. Det er virkelig godt, og det er noget, jeg ofte savner på streaming-enheder.
Derfor er det vigtigt, at et apparat som Mimer afspiller ALLE de formater, man kan komme ud for, så godt som muligt. Det, der kommer ind, skal præsenteres så godt som muligt i forhold til materialets forudsætninger. Hvis vi sammenligner med, hvordan Sonos præsenterer det samme materiale, så lyder forskellig musik mere forskelligt, men generelt væsentlig bedre – og det er en underdrivelse – eller mere ærligt med Mimer.
Konklusion
Det er en fantastisk lækker afspiller, Bladelius har præsteret med Mimer. Den kan det meste, og fordi det er software, der styrer maskinen, er det muligt at tilføje nye funktioner fra producenten. Hardware-moduler i form af effektforstærker m.m. er også på vej, ligesom en endnu manglende app. Og når Mimer derudover lyder aldeles fremragende, er der ikke meget at klage over. Må eje!
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer