annonse
annonse
annonse

Bowers & Wilkins 683 S2

Fra godt til bedre

Den succesfulde 600-serie fra Bowers & Wilkins er blevet grundigt opdateret. Vi tester seriens topmodel.

603 S2 indeholder fornem teknik fra producentens topserier, hvilket løfter lyden til et højt niveau for prisklassen. Højttalerne er lette at placere og spiller harmonisk over hele frekvensområdet med kraft, prægnans og spilleglæde.
Designet er ikke særlig spændende, i hvert fald ikke i sort. Kvalitetsforskellen mellem højklasse-elementer og et mere standardpræget kabinet er mærkbar.

“Den gamle 600-serie var god, men den nye er på et helt andet niveau,” siger Bowers & Wilkins om deres nye 600-serie. B&W er en af verdens største højttalerproducenter, og 600-serien er vigtig for dem. Den henvender sig til den store skare af købere, der gerne vil have rigtig gode højttalere, men ikke er indstillet på at betale en formue eller ommøblere hele stuen, for at det skal lyde godt. Konkurrencen er benhård, så det gælder om at have noget at byde på.

Det havde den tidligere 600-serie i høj grad, og den har solgt i meget stort antal. Men udviklingen fortsætter, og en ny serie skal naturligvis være bedre end den gamle. Serien består af to gulvmodeller, to stativmodeller og to centerhøjttalere, og de kan suppleres med tre subwoofere. Det er altså muligt at bygge et ordentligt hjemmebiosystem med 600-serien. Vi har haft et par 683 S2, den største model, på besøg i lytterummet.

Design på godt og ondt
Det er tydeligt, at det er lyden, de har arbejdet mest med hos B&W, for hvis vi skal beskrive udseendet, er det ikke just præget af nytænkning. Det er “klassisk” design med meget firkantede vinylklædte kabinetter. Træfinér er simpelthen for dyrt, hvis man vil bygge konkurrencedygtige højttalere i denne prisklasse, mener de hos B&W. Finishen er mat hvid eller “black ash”; den hvide er okay, mens den sorte er temmelig kedelig.

BowersWilkins-Black-683-beauty2
Frontpanelet er flot udført og hjælper på højttalernes udseende.

B&W anvender bi-wiring terminaler, som i og for sig er af god kvalitet. Jeg ved ikke hvorfor – det er vist de færreste, der har bi-wiring eller dobbelte højttalerkabler til højttalere af denne kaliber. Måske er det et salgsargument, men det er mange år siden, det rigtig var relevant. Hvis du bruger single-wire kabler, bør du droppe metalbøjler mellem terminalerne. Hvad som helst er bedre at forbinde dem med.

Retfærdigvis er det ikke kun Bowers & Wilkins, der skal revses her; langt de fleste producenter fortsætter hårdnakket med denne løsning i prisklassen.

Fin teknologi
Det er altså noget andet, der gør disse højttalere til noget særligt. Diskanten – med en såkaldt nautilus-pibe til at tage hånd om bagudstrålingen – har lånt teknologi fra CM10 og har en membran med aluminium-dome. Desuden er der brugt teknologi fra 800-serien til at afkoble diskanten fra kabinettet, så den sidder i en slags fjedrende ophængning. Det forhindrer resonanser fra kabinettet i at forplante sig til diskant-elementet og forstyrre de små luftbevægelser, som en diskant laver.

Mellemtonen har – som sædvanlig for B&W – en membran af flettet kevlar med coated bagside og er af FST-typen, hvilket betyder, at der ikke er noget almindeligt kantophæng, kun en ring af skum på bagsiden af membranen, som styrer bevægelserne. Det er en nu klassiske B&W-løsning, som anvendes i alle de dyre modeller.

Diskant-elementet skilt ad. Det sidder i en flydende ophængning med en “nautilus-pibe” på bagsiden.
Diskant-elementet skilt ad. Det sidder i en flydende ophængning med en “nautilus-pibe” på bagsiden.

Bas-elementerne er af sandwichtypen med en aluminiummembran i to lag. Det skulle mindske resonans og give en renere bas samt en glattere overgang til mellemtonen. For alle elementers vedkommende er der arbejdet på at flytte de forskellige elementers resonansfrekvens så langt væk fra elementets hørbare arbejdsområde som muligt. Det giver mindre forvrængning og en renere lyd, samtidig med at man kan bruge et enklere og mere faserigtigt delefilter.

Det er altså ikke småting, der er tale om, rent lydmæssigt, og efter min mening er B&W’s prioriteringer på disse højttalere i orden. Jeg skal heller ikke kritisere designet sønder og sammen, for takket være en fint udført frontbaffel og B&W’s typiske gule mellemtone-element får højttalerne karakter og skiller sig positiv ud fra mængden af traditionelt udseende højttalere. Altså med den hvide finish.

Lyden er vigtigst
683 S2 har en fornuftig, ret hurtig og spændstig bas, selv om den ikke opleves som voldsomt dyb. Vi får en ganske mættet lyd, hvis karakter minder om CM10’s, som jeg for nylig havde på besøg. Altså højttalere, der er harmoniske over hele frekvensområdet og spiller med power, prægnans og musikalitet.

Her er en luftig og åben diskantgengivelse, der opleves som noget blødere og mere behagelig end på tidligere B&W-modeller, præcis som med CM10. De har gjort noget ved diskanten, som jeg tror, kritikere af den til tider noget omstridte B&W-diskantgengivelse vil sætte pris på. Her opleves diskanten som mere harmonisk, og for dette prisinterval er det rigtig godt.

Mellemtonen er velartikuleret og håndterer f.eks. sangstemmer og radio-speak rigtig godt. Det er langtfra alle højttalere, der kan gengive radionyhederne, så oplæserens stemme bliver troværdig – eller man overhovedet kan høre, hvad der bliver sagt.

Konklusion
Bowers & Wilkins 683 S2 er en meget vellykket opdatering af den succesrige 600-serie. At producenten udvikler teknologi til high-end segmentet og implementerer den i de lavere prisklasser, giver gode forudsætninger for vellykkede højttalere, der er til at betale. Hele serien er blevet bedre på alle planer, og 683 S3 ligger lydmæssigt i toppen af prisklassen. Fremragende!

Bedste pris på Bowers & Wilkins 683 S2
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Bowers & Wilkins 683 S2
 • 3-vejs basrefleks
 • Flowport-refleksport på fronten
 • Diskant: 1" aluminium-dome med sandwichmembran og nautilus-pibe
 • Mellemtone: 6" kevlarmembran FST
 • Bas: 2 x 6,5" aluminiummembran
 • Frekvensområde: 52 Hz – 22 kHz
 • Delefrekvenser: 400 Hz / 4 kHz
 • Impedans: 8 ohm
 • Følsomhed: 89 dB
 • Mål: 32 x 102 x 37 cm m. sokkel
 • Vægt: 26 kg
Pris: 10998,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.