annonse
annonse
annonse

Bowers & Wilkins 683 S2

Fra godt til bedre

Den succesfulde 600-serie fra Bowers & Wilkins er blevet grundigt opdateret. Vi tester seriens topmodel.

Plus
603 S2 indeholder fornem teknik fra producentens topserier, hvilket løfter lyden til et højt niveau for prisklassen. Højttalerne er lette at placere og spiller harmonisk over hele frekvensområdet med kraft, prægnans og spilleglæde.
Minus
Designet er ikke særlig spændende, i hvert fald ikke i sort. Kvalitetsforskellen mellem højklasse-elementer og et mere standardpræget kabinet er mærkbar.

“Den gamle 600-serie var god, men den nye er på et helt andet niveau,” siger Bowers & Wilkins om deres nye 600-serie. B&W er en af verdens største højttalerproducenter, og 600-serien er vigtig for dem. Den henvender sig til den store skare af købere, der gerne vil have rigtig gode højttalere, men ikke er indstillet på at betale en formue eller ommøblere hele stuen, for at det skal lyde godt. Konkurrencen er benhård, så det gælder om at have noget at byde på.

Det havde den tidligere 600-serie i høj grad, og den har solgt i meget stort antal. Men udviklingen fortsætter, og en ny serie skal naturligvis være bedre end den gamle. Serien består af to gulvmodeller, to stativmodeller og to centerhøjttalere, og de kan suppleres med tre subwoofere. Det er altså muligt at bygge et ordentligt hjemmebiosystem med 600-serien. Vi har haft et par 683 S2, den største model, på besøg i lytterummet.

Design på godt og ondt
Det er tydeligt, at det er lyden, de har arbejdet mest med hos B&W, for hvis vi skal beskrive udseendet, er det ikke just præget af nytænkning. Det er “klassisk” design med meget firkantede vinylklædte kabinetter. Træfinér er simpelthen for dyrt, hvis man vil bygge konkurrencedygtige højttalere i denne prisklasse, mener de hos B&W. Finishen er mat hvid eller “black ash”; den hvide er okay, mens den sorte er temmelig kedelig.

BowersWilkins-Black-683-beauty2
Frontpanelet er flot udført og hjælper på højttalernes udseende.

B&W anvender bi-wiring terminaler, som i og for sig er af god kvalitet. Jeg ved ikke hvorfor – det er vist de færreste, der har bi-wiring eller dobbelte højttalerkabler til højttalere af denne kaliber. Måske er det et salgsargument, men det er mange år siden, det rigtig var relevant. Hvis du bruger single-wire kabler, bør du droppe metalbøjler mellem terminalerne. Hvad som helst er bedre at forbinde dem med.

Retfærdigvis er det ikke kun Bowers & Wilkins, der skal revses her; langt de fleste producenter fortsætter hårdnakket med denne løsning i prisklassen.

Fin teknologi
Det er altså noget andet, der gør disse højttalere til noget særligt. Diskanten – med en såkaldt nautilus-pibe til at tage hånd om bagudstrålingen – har lånt teknologi fra CM10 og har en membran med aluminium-dome. Desuden er der brugt teknologi fra 800-serien til at afkoble diskanten fra kabinettet, så den sidder i en slags fjedrende ophængning. Det forhindrer resonanser fra kabinettet i at forplante sig til diskant-elementet og forstyrre de små luftbevægelser, som en diskant laver.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Mellemtonen har – som sædvanlig for B&W – en membran af flettet kevlar med coated bagside og er af FST-typen, hvilket betyder, at der ikke er noget almindeligt kantophæng, kun en ring af skum på bagsiden af membranen, som styrer bevægelserne. Det er en nu klassiske B&W-løsning, som anvendes i alle de dyre modeller.

Diskant-elementet skilt ad. Det sidder i en flydende ophængning med en “nautilus-pibe” på bagsiden.
Diskant-elementet skilt ad. Det sidder i en flydende ophængning med en “nautilus-pibe” på bagsiden.

Bas-elementerne er af sandwichtypen med en aluminiummembran i to lag. Det skulle mindske resonans og give en renere bas samt en glattere overgang til mellemtonen. For alle elementers vedkommende er der arbejdet på at flytte de forskellige elementers resonansfrekvens så langt væk fra elementets hørbare arbejdsområde som muligt. Det giver mindre forvrængning og en renere lyd, samtidig med at man kan bruge et enklere og mere faserigtigt delefilter.

Det er altså ikke småting, der er tale om, rent lydmæssigt, og efter min mening er B&W’s prioriteringer på disse højttalere i orden. Jeg skal heller ikke kritisere designet sønder og sammen, for takket være en fint udført frontbaffel og B&W’s typiske gule mellemtone-element får højttalerne karakter og skiller sig positiv ud fra mængden af traditionelt udseende højttalere. Altså med den hvide finish.

Lyden er vigtigst
683 S2 har en fornuftig, ret hurtig og spændstig bas, selv om den ikke opleves som voldsomt dyb. Vi får en ganske mættet lyd, hvis karakter minder om CM10’s, som jeg for nylig havde på besøg. Altså højttalere, der er harmoniske over hele frekvensområdet og spiller med power, prægnans og musikalitet.

Her er en luftig og åben diskantgengivelse, der opleves som noget blødere og mere behagelig end på tidligere B&W-modeller, præcis som med CM10. De har gjort noget ved diskanten, som jeg tror, kritikere af den til tider noget omstridte B&W-diskantgengivelse vil sætte pris på. Her opleves diskanten som mere harmonisk, og for dette prisinterval er det rigtig godt.

Mellemtonen er velartikuleret og håndterer f.eks. sangstemmer og radio-speak rigtig godt. Det er langtfra alle højttalere, der kan gengive radionyhederne, så oplæserens stemme bliver troværdig – eller man overhovedet kan høre, hvad der bliver sagt.

Konklusion
Bowers & Wilkins 683 S2 er en meget vellykket opdatering af den succesrige 600-serie. At producenten udvikler teknologi til high-end segmentet og implementerer den i de lavere prisklasser, giver gode forudsætninger for vellykkede højttalere, der er til at betale. Hele serien er blevet bedre på alle planer, og 683 S3 ligger lydmæssigt i toppen af prisklassen. Fremragende!

Bedste pris på Bowers & Wilkins 683 S2
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Bowers & Wilkins 683 S2
 • 3-vejs basrefleks
 • Flowport-refleksport på fronten
 • Diskant: 1" aluminium-dome med sandwichmembran og nautilus-pibe
 • Mellemtone: 6" kevlarmembran FST
 • Bas: 2 x 6,5" aluminiummembran
 • Frekvensområde: 52 Hz – 22 kHz
 • Delefrekvenser: 400 Hz / 4 kHz
 • Impedans: 8 ohm
 • Følsomhed: 89 dB
 • Mål: 32 x 102 x 37 cm m. sokkel
 • Vægt: 26 kg
Pris: 10998,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

annonse
Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Gruppetest
Tre high-end hovedtelefoner
Gentagne øregasmer

Vi havde aldrig forestillet os, at lukkede hovedtelefoner kunne lyde så forbandet godt!

Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×