Webcams er en teknologi, hvis vigtighed er omvendt proportional med deres sexappeal. Coronapandemien gjorde de små udvækster på computerskærmen til en livline mellem hjemmekontoret og den virkelighed, som vi havde mistet adgangen til. Men ingen har nogensinde sagt til venner og kolleger: “Se lige det fede webcam, jeg har fået!”
Jabra Panacast 20 er en undtagelse. Wow-faktoren er stadig begrænset, men det er faktisk lykkedes Jabra at lave et webcam, der ikke ser komplet fjollet ud oven på skærmen. Noget, som ingen har præsteret før dem!
Går i ét med skærmen
De fleste webcams er monteret på en plasticbøjle, som klemmes fast oven på skærmen, hvor kameraet så sidder og stritter op. Jabra Panacast 20 har fastgørelsesmekanismen integreret i det lave metalhus. Det betyder, at kameraet går nogle millimeter ned over skærmkanten, hvilket får det til at ligne en integreret del af skærmen.
Kamerahuset er helt i sort metal og har en afrundet form. Der er naturligvis gevindhul til montering på standardkamerastativ.
Kameraet er forholdsvis tungt, og kablet ret stift. Det gør det svært at bruge kameraet med en bærbar med tynd skærmkant. Men det er et minimalt problem, eftersom de fleste alligevel vil bruge laptoppens indbyggede webcam på farten. For dem, der alligevel gør det, følger der en bæretaske med kameraet.
For at være helt sikker på privatliv har kameraet en fysisk klap, der kan dække for linsen. Også her er designet lidt smartere, end hvad jeg tidligere har set. Lukkeren er indbygget usynligt i kabinettet og drejer en klap hen foran linsen, når man skubber en knap på undersiden af kamerahuset.
Jabra Panacast 20 er udstyret med en billedsensor i 4K-opløsning. Det giver dig ikke billeder i UHD-kvalitet ved videomøderne, da Zoom, Teams og andre mødeplatforme kun understøtter op til 1080p. Men den ekstra videoopløsning giver videoprocessoren i kameraet noget at arbejde med.
Kameraet har et billedfelt på 90 grader vandret (117 grader diagonalt). Det er en ret bred vidvinkel for et webcam.
Der er tre indbyggede chipmikrofoner i kameraet, arrangeret i et array, som gør det muligt at fjerne støj fra omgivelserne og retningsbestemme lyden efter den, der taler.
Intelligent zoom
Jabra Panacast 20 har en såkaldt Edge AI-processor. Det er svært at finde et produkt i dag, der ikke hævder at have integreret AI, men den kunstige intelligens i kameraet er faktisk ret begavet. Processoren tilpasser belysningen, og den præsterede at give et ret troværdigt billede under Zoom-møder på redaktionen. Endda med mere naturlige hudtoner og mindre billedstøj end Logitech Brio 4K Stream Edition til samme pris.
AI-processoren står også for Smart Zoom-funktionen, der zoomer og panorerer billedet for at holde brugeren i centrum, af billedet. Ved 720p-opløsning har kameraet op til 3x digital zoom uden at miste opløsning, eftersom billedsensoren leverer en videostrøm i 4K-opløsning. Det virker fint, og der zoomes og panoreres glidende.
Hvis du har slået virtuel baggrund til i Zoom eller Teams, bliver effekten dog lidt besynderlig, da dit billede sejler blødt omkring på skærmen, mens baggrunden står urokkeligt fast. Det er dog ikke kamerasoftwarens fejl, og den eneste løsning til at få forgrund og baggrund til at følges ad ville være at integrere kunstige baggrunde i selve kamerasoftwaren.
Opsætning og ibrugtagning er helt uproblematisk. Det medfølgende kabel ender i et gammeldags USB-A-stik, men har du kun ledige USB-C-porte, kan ethvert løst USB-C-kabel bruges.
Som andre webcams er Panacast 20 plug-and-play og kræver ingen særlig software for at køre på PC og Mac. Men app’en Jabra Direct giver adgang til at rode med de mere nørdede indstillinger, hvis man har lyst. Men det er på ingen måde strengt nødvendigt. Hvis man vil skifte billedvinkel eller bruge picture-in-picture-funktionen, hvor det aktive vindue indlejres i det videobillede, der sendes ud, skal man dog vælge det i app’en.
Jabra Speak 750
Sammen med kameraet fik vi også tilsendt Jabra Speak 750, som er en såkaldt konferencehøjttaler. Det er i store træk det samme som en bærbar Bluetooth-højttaler – men med ekstra funktioner beregnet på møder. Højttaleren, der både kan bruges trådløst med Bluetooth og kablet via USB, er en rund enhed på størrelse med en underkop, som kan afløse computerens eller mobilens indbyggede højttalere under videomøder – og dermed faktisk gøre det muligt at følge med i mødet!
Selv om den er lille, løser Jabra Speak 750 opgaven glimrende. Selv om flere af de andre deltagere sad sammen i et mødelokale og talte i munden på hinanden på norsk (!), var det let at følge med i mødet. Højttaleren har indbygget mikrofon, og når den bruges som både mikrofon og højttaler i Zoom, forebygges ekko og akustisk tilbagekobling. Til gengæld mister man muligheden for samtidig at bruge de bedre mikrofoner i kameraet og deres støjreduktion.
Prisen på højttaleren – næsten 3.000 kroner – er dog temmelig stram.
Konklusion
Jabra Panacast 20 er et webcam, der adskiller sig fra andre webcams i den bedre ende af premiumklassen ved faktisk at være ganske elegant. Det udmærker sig også ved god billedkvalitet og en fornuftig AI, der holder dig i centrum af handlingen.
Hvis hjemmearbejde og fjernmøder fortsat fylder meget i dit arbejde, er det en af de bedste løsninger til prisen lige nu. Jabra Speak 750 gør også sit arbejde problemfrit. Prisen er desværre temmelig høj, og et par fornuftige hovedtelefoner kunne løse opgaven lige så godt – omend ikke så simpelt og elegant.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer