Det ekstremt skarpe RF50 mm F1.2 er sandsynligvis det bedste 50 mm objektiv, vi har testet. For Canon-fotografer er det en drøm at bruge – hvis budgettet tillader det, vel at mærke. Så lysstærke objektiver koster penge. Mange penge.
Det meget mindre og næsten lige så lysstærke RF 50 mm F1.8 STM koster en tiendedel og er næsten lige så skarpt, og dermed er det et meget bedre køb. Brændvidden på 50 mm er også meget anvendelig, og 35, 50 og 85 mm objektiver er ikke vanskelige at lave gode, skarpe og overkommelige, og alligevel med god lysstyrke.
I den forstand er blænde f/1.8 mere end godkendt. Så kan man gøre en 50 mm mere kompakt, end hvis den havde f/1.4 i lysstyrke, og billigere, uden at det dermed er sagt, at det går ud over billedkvaliteten.
Det er så lille, at det kan være i en lomme og kan fiskes frem, når zoomobjektivet kommer til kort, f.eks. indendørs, eller når man har brug for en bedre nærgrænse uden at skabe fortegning i billederne.
Kompakt og anvendeligt
Det er der ingen grund til at forvente her. Det overkommelige RF 50 mm F1.8 med Canons STM-fokusmotor er fremragende korrigeret og meget handy i brug. Det er anvendeligt til mangt og meget, f.eks. portrætter, hvor man ikke behøver at gå så tæt.
Til hverdag og fest er det lige så let at fotografere med som på rejser og ture i naturen. Den lave vægt og den gode lysstyrke kombineret med en støjsvag autofokus betyder, at man kan komme til overalt og tage billeder under alle lysforhold.
Indvendig er det konfigureret med seks linse-elementer i fem grupper og en syvbladet blænde med buede lameller, og udenpå har det en knap, der lader fotografen skifte fra fokus- til blændering eller en anden foretrukken funktion, som kan programmeres i kameraets menuer.
Det har en mere end brugbar nærgrænse på 30 cm – ikke helt makro, men tæt nok, til at man kan få skarpe billeder uden fortegning af små objekter. Eller når man bare vil skabe nogle fine effekter med smal dybdeskarphed ved at stikke objektivet endnu tættere på.
Det er ikke vejrbestandigt og har ikke billedstabilisering, men sidstnævnte findes i flere af Canons EOS R-modeller. Autofokus er præcis og støjsvag, men ikke helt så lynhurtig som på et RF-objektiv med USM-motor, efter vores erfaring.
Optisk ydelse
Den kompakte RF-udgave af 50 mm f/1.8 er på papiret meget lig EF-udgaven, som vi kender i forvejen, men RF-versionen har et asfærisk element, der skal være bedre til at korrigere skarpheden over større dele af billedfladen.
Der er knap nok noget fortegning her, og vignetteringen – altså lystab i hjørnerne – er beskeden, selv på fuld blændeåbning. Skarpheden i hjørnerne er superb på f/1.8, mest jævn fra f/2.8 til f/11 og på sit højeste fra f/4.0 til f/11.
Objektivet er rigtig godt korrigeret på alle områder; det har god kontrol over kromatisk aberration, og bokeh-effekten ved fuld blænde er ikke skæmmet af blødninger eller deformerede områder i baggrunden.
Konklusion
Det lille og fikse RF 50 mm F1.8 er blandt Canons bedste objektiver set i forhold til prisen. Hvilket gør det til en selvfølge at have med på tur, hvor man kan udnytte den fortegningsfri ydelse, fremragende skarphed og anvendelige lysstyrke.
Sammen med et EOS R6 eller RP får man en rejsevenlig kamerapakke, der kan håndtere alle lysforhold samt de fleste motiver, uden at man oplever at støde på nogen begrænsninger. Det eneste, der mangler, er vejrforsegling. Men så vil både vægten og prisen tage et spring i den forkerte retning.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer