TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: CAT B15Q

Lille Cat er både hurtig og hårdfør

B15Q holder, hvad den lover – og der gemmer sig en udmærket smartphone inde bag den hårde skal.

Af / 08/08/2014 - 10:30
CAT B15Q

Home mener

  • En ”rigtig” smartphone med fin hastighed - som bare også kan tåle mosten. Designet er ganske pænt, og den kan endda være i en normal bukselomme.
  • Mindre overbevisende lukkemekanisme til batteridækslet. Ingen specialfunktioner til håndværkere.

Robuste mobiltelefoner – de såkaldte toughphones – er en lille, men voksende gruppe. De er oplagte til håndværkere, som gerne vil have samme adgang til mails, apps og internettets herligheder, som folk uden sikkerhedsfodtøj nyder godt af.  Men også udendørsfolk kan have stor fornøjelse af en mobil, der ikke giver op i fugtigt vejr, og som tåler at blive tabt. En toughphone er også perfekt – men kostbar – til det hårde liv på bunden af skoletasken.

Hvor er CAT henne?
Da vi testede toughphones i vores sommernummer, var der flere, som undrede sig over, hvorfor vi ikke have taget CAT med i feltet, da netop CAT er det firma, som er mest kendt for at levere robuste telefoner. Det skyldes hverken forglemmelse eller modvilje mod CAT, men simpelthen, at firmaet på det tidspunkt ikke var i stand til at levere et egnet testeksemplar i testperioden. Sidste års topmodel, B15, var ikke længere på lager, og den nye udgave var ikke leveringsklar.

Nu er den nye model, som har fået navnet B15Q imidlertid klar. Der er tale om en 4” smartphone med cover i aluminium og plast. I forhold til den gamle B15-model er der skruet op for hastigheden. Processoren er en 1,3 GHz quadcore fra MediaTek, hvor forgængeren måtte nøjes med 1GHz og to processorkerner. Hukommelsen er uændret, nemlig 1GB RAM og 4 GB lagerplads til apps og data. Styresystemet er Android 4.4 KitKat.

Selv om der står CAT på telefonen, er den ikke rullet af samlebåndet, side om side med husstore gravemaskiner. Elektronikken bygges på licens af engelske Bullit Mobile Ltd.

Funktioner og betjening
Ud over robustheden er der er ingen særlige håndværkerfunktioner i B15Q. Der er hverken indbygget laser, walkie-talkie eller alarm. Der er standardknapperne til lydstyrke og tænd/sluk, samt en udløserknap til kameraet. Det ville have været rart med et øje til at fastgøre en sikkerhedsline eller håndledsstrop.

Annonce

Hovedtelefonudgang og mikro-USB er beskyttet bag gummiklapper. Bagsiden, som er udført i et gummiagtigt plastmateriale, er sikret med en skydeknap. Det virker ikke helt så sikkert som hos Runbo og RugGear, hvor man skulle have en skruetrækker frem for at kunne skifte SIM- og SD-kort. Men telefonen holdt vandet ude uden problemer.

B15q_right
Der er de sædvanlige navigationsknapper på telefonen, men ingen “ekstra” funktioner til praktisk arbejde i barske omgivielser.

Kamera
Kameraet er udmærket, og når først der er stillet skarpt, er billedet upåklageligt. Men autofokusfunktionen kunne godt have været kvikkere.  5 megapixels er mindre end moderne smartphones, men på den anden side rigeligt til det meste, så længe man ikke er professionel fotograf. Og er man det, ville man næppe udskifte sit systemkamera med en mobiltelefon. Man kan lave videooptagelser under vandet – så længe det ikke sker på mere end en meters dybde.

B15q_back-3
Bagsiden er robust nok, men låsemekanismen virker skrøbelig. Den holdt dog fint vand under vores test.

Tæthed og robusthed
Telefonen er IP67-certificeret, hvilket vil sige, at den er komplet støvtæt, og at den tåle at ligge på en meters vanddybde i op til 30 minutter.  Den skulle desuden overholde den militære standard 810G med hensyn til stødsikkerhed og temperatur. I tørre tal kan telefonen tåle at blive tabt fra 1,8 meters højde, og den kan bruges ned til 25 graders frost og op til 55 varmegrader.

Benchmarks
En del toughphones lider under elektronik, der er et par mobilgenerationer forældet, men ikke CAT B15Q, som er en rigtig kvik telefon. En score på 1161 i multicore-testen i Geekbench 3 er bestemt respektabelt. Det samme er 17.697 i den grafiktunge Antutu 4-test. Det er omkring dobbelt så højt som Samsung Galaxy Xcover. Men på den anden side kun halvt så højt som LG’s flagskibsmodel G3, der dog samtidig er dobbelt så dyr. I browsertesten Browsermark 2 ender CAT B15Q med en score på 910. Det er fuldt ud brugbart uden at være imponerende.

wet_finger_tracking
Man kan bruge telefonen, selv om fingrene er våde. Dog ikke under vandet, da det tolkes som en berøring. Man kan ytil gengæld optage video under vandet.

B15Q klarer de fysiske voldsomheder med nedsænkning i vand og fald på betongulv uden problemer.

Konklusion:
CAT B15Q er en fin smartphone til dig, der har brug for en robust telefon (eller bare vil skabe dig et outdoor-image). Den en ikke så rå og klodset som telefonerne fra f.eks. RugGear og Runbo, og den er forsynet med en udmærket quad-core-processor, der kan følge med. Til prisen på 329 € (ca. 2.500 kroner) får man meget for pengene.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Apple iPad mini 7 har masser af kræfter, men savner innovation

Årets basis-iPhone haler ind på Pro-serien

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur