TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: 4 mini-pc’er

Gode mediemaskiner

Hvis man vil kunne se og høre alle slags medier i sin hjemmebiograf, hvad er så bedst? En komplet medieafspiller eller en hjemmebio-computer? Og hvilken slags: Mac, pc eller selvbygget?

Af / 06/11/2013 - 07:22
4 mini-pc’er

Selv om mediefunktionerne i smart-tv’er bliver bedre for hver generation, har de stadig haltet bagefter de dedikerede medieafspillere. Derfor har vi testet og sammenlignet de nyeste modeller hvert år. Men i år besluttede vi at tage et skridt tilbage og se, om det overhovedet er en medieafspiller, man skal have.

Med fremkomsten af video streaming-tjenester som Netflix, HBO Nordic og Viaplay sidder flere og flere af os bøjet over tablet’en eller den bærbare i stedet. Måske kan man finde en computer, som man kan koble til sit tv, og som er tilstrækkelig nem at bruge?

HTPC
Begrebet Home Theater PC (HTPC) dukkede allerede op i 90’erne, da man forsøgte at slutte computere til fjernsyn for at kunne afspille video og vise billeder. Desuden blev der eksperimenteret med at bruge computere til at optage tv-programmer. Men det var en kamp at finde hardware og software, der passede sammen, og derfor var det kun de mest stålsatte nørder, der blev ved med at forsøge at få det til at virke.

I dag er det meget lettere at koble en computer til tv’et, især hvis begge har HDMI-tilslutning. Men der er næppe nogen, der vil have en stor, brummende stationær computer stående i dagligstuen eller rende og slutte sin laptop til og fra hele tiden. Det er her, den nye generation af minicomputere kommer ind i billedet. Apple har længe haft deres Mini, som er blevet populær i hjemmebiografen. Og med Intels nye NUC-format findes der nu også Windows-pc’er i lille format til en overkommelig pris, som har præcis de funktioner og den ydeevne, der er brug for.

De seneste år har byggesæt-computeren Raspberry Pi også blandet sig i legen. Det begyndte som et forsøg på at lave en superbillig lille computer, der kunne bruges i skolerne i Storbritannien. Snart indså nørderne dog, at man kunne lave alle mulige andre sjove ting med den. En af dem er at bruge den som medieafspiller, og nu findes der komplet software, som kan installeres med et tastetryk.

Annonce

Det måtte vi selvfølgelig teste! Hvad er bedst? Hvad er nemmest? Og hvordan får man mest for pengene?

Testkriterier
Maskinerne i testen skal være lette at koble til en hjemmebiograf-forstærker eller et tv med HDMI-kabel. De skal være små, stille og prismæssigt overkommelige. Der skal være software til nemt og bekvemt at afspille video og musik samt vise billeder fra netværket. Pluspoint gives for yderligere indhold, der kan afspilles. Og endelig er betjeningen vigtig, da det skal være nemt at styre fra sofaen.

Intel NUC Kit DC3217IYE

Smidig hjemmebio-pc

For dem, der foretrækker Windows, er Intels minicomputer et godt alternativ til Mac mini.

Spil hvad du vil Alle dine favoritprogrammer
Kræver tastatur og mus Svært at finde fjernbetjening Kan ikke forbindes til mobile enheder
Læs hele testen

Apple Mac Mini 2012

Nem og alsidig

Meget større udbud end med medieafspilleren og ikke særlig kompliceret.

Spil hvad du vil Fjernbetjening findes Nem deling af indhold
Behøver tastatur og mus
Læs hele testen

The Little Black Box

Klar til brug

Den sorte boks er et godt valg, hvis man vil have en billig og enkel enhed, der kan afspille næsten alt.

Let at bruge Billig Mange gode udvidelser
Kræver apps til indhold Ingen officielle apps til nettjenester
Læs hele testen

Raspberry Pi Model B v2

Selvbyg for entusiaster

Besværlig installation, men billig og sjov, hvis man har evnerne og tålmodigheden.

Super billig!
Svær installation Kræver tålmodighed Langsom
Læs hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv