Der er Logitech – og så er der Logitech. Firmaet har gennem de seneste år udvidet sit arbejdsområde fra ”bare” at være den største museproducent til at levere alt det computertilbehør, som især gamere og professionelle kreative skal bruge. Heriblandt også mikrofoner. Logitech købte i 2018 mikrofonfirmaet Blue, som også er repræsenteret her i testen. Men Logitech Blue Sona er den første Logitech-mikrofon under eget navn – men tydeligvis med Blues teknologi ombord.
Logitech Blue Sona tilhører klassen af semiprofessionelle mikrofoner med XLR-forbindelse. Mikrofonen kræver altså både en ekstern forforstærker og et lydinterface, som helst skal være bedre end computerens indbyggede lydkort. Derudover skal man også have et mikrofonstativ eller en mikrofonarm til bordmontering.
Logitech Blue Sona er af den dynamiske type. De er almindeligvis solide og tåler også høje lydtryk. Logitech opgiver et maksimalt lydtryk på 129 dB med 5 procent harmonisk forvrængning.
Genial elektronik
Dynamiske mikrofoner har ikke brug for 48 volt phantomspænding, da de er opbygget på samme måde som højttalere og hovedtelefoner, dvs. med en svingspole i et magnetfelt. Men Logitech har genialt valgt at udnytte phantomspændingen, der er standard i næsten alle mikrofonforstærkere, til at drive en lille forforstærker i mikrofonen.
Logitech Blue Sona kræver stadig en egentlig mikrofonforstærker, men den ekstra forstærkning i selve mikrofonen forebygger støj i lange kabler og gør også impedanstilpasningen i forforstærkeren mere problemfri.
Som halvprofessionel XLR-mikrofon er Logitech Blue Sona behageligt fri for lir og pynt. Mikrofonhuset er firkantet og grafitsort (mikrofonen fås også i hvid) og uden nogen dekoration. Man skal helt om på bagsiden af mikrofonen for at finde Logitech-logoet på bagklappen, som er magnetisk hæftet og dækker over to skydeomskiftere for henholdsvis basfilter og præsenshævning. Mikrofonelementet er gemt bag en sort vindhætte i skum. For at det hele ikke skal blive alt for diskret og smagfuldt, medfølger en ekstra vindhætte i knaldrødt skum.
Derfor er den pengene værd
Logitech Blue Sona er testens dyreste. Men den demonstrerer ret overbevisende, hvorfor man skal overveje at give så meget for en mikrofon, når man kan få en streamingmikrofon med alting indbygget – og RGB-lys – for under det halve. Den lyder simpelthen bedre. Om lyden er den bedste i testen, er en subjektiv vurdering, der i langt højere grad afhænger af smag. Men stemmer lyder rent og uforvrænget.
I sin ”neutrale” indstilling (uden basfilter og præsenshævning) lyder Blue Sona en smule bastung. Hvilket sandsynligvis er den bedste frekvenskurve til podcast. Med præsenshævning bliver stemmegengivelse subjektivt mere nærværende.
Konklusion
Logitech Blue Sona er testens dyreste mikrofon. Det skyldes ikke antallet af features, da den hverken har USB-interface, RGB-lys eller styresoftware med lydeffekter. Lydmæssigt er den til gengæld blandt de bedste. Lyden er varm og behagelig – og især ren. På opløsning og detaljer bliver den dog slået af HyperX – men det kræver næsten målfoto at afgøre det.
Også i denne test:
JBL Quantum Stream
Begyndermikrofon med lys
JBL’s billige bordmikrofon er fin nok til gaming, men ikke egnet til podcast og streaming.
Razer Seiren V2 Pro
Så varm som i gamle dage
Razer slår retrostrengene an med Seiren V2 Pro, der er behageligt og varmt selskab.
Sennheiser Profile
Den er passende for de fleste
Sennheisers USB-mikrofon vil give dig god lyd på møder og være fin til podcastbegynderen.
Blue Yeti X
God mikrofon – med sjov software
Blue Yeti X er en fin all-round-mikrofon med en softwarepakke, der tilføjer både nyttige og unyttige funktioner.
EPOS B20
Knivskarpt design
EPOS B20 tager designprisen for flotteste formgivning. Den vil passe lige godt på kontoret og i streamingstudiet.
HyperX QuadCast S RGB
Feature-bombe
HyperX QuadCast S RGB kan meget mere end sin dobbelt så dyre storebror. Og den lyder rigtig godt.
Elgato Wave DX
Et fund til prisen
Elgato Wave DX er næsten lige så god som en analog kondensatormikrofon. Og den kræver samme ekstraudstyr.
HyperX ProCast
Semi-professionel studiemikrofon
HyperX ProCast er ikke en mikrofon, du bare stiller på bordet og propper i USB-porten. Men det ekstra besvær opvejes af ekstra kvalitet.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer