Hvis du leder efter en enkel 27 tommers PC-skærm med 4K-opløsning, er der meget godt at finde under 5.000 kroner. Også hvis du stiller krav om, at den skal bruges til spil. Men hvad nu hvis du stiller højere krav?
Mine egne krav til en PC-skærm er blevet større, efter at jeg anskaffede mig et professionelt kamera. Da jeg købte systemkameraet Panasonic Lumix GH5, indså jeg, at jeg havde brug for noget ordentligt, og faldt for BenQ PV3200PT – en 32 tommers 4K-skærm med rigtig god farvegengivelse og godkendt kalibrering lige ud af æsken. Det er stadig min hovedskærm, og generelt er jeg rimelig godt tilfreds.
Men siden da har jeg opgraderet til Panasonic Lumix S1H på kamerafronten og derfor indset, at jeg har brug for noget endnu sejere. Ikke mindst fordi jeg har fået ansvaret for at redigere de fleste af de videoer, vi producerer til Lyd & Billedes website. Til det har jeg brug for en ordentlig HDR-monitor! Lige præcis HDR mangler på BenQ-skærmen, som heller ikke er den mest lysstærke.
Jeg har ledt lidt og fundet en udmærket skærm i den overkommelige BenQ EW3280U. Men HDR-effekterne fungerer dårligt, både fordi den har dårlig lysstyrke, og fordi den bruger global dimming – hvilket vil sige, at hele sortniveauet går op og ned med lysindholdet i filmen. Trættende at se på og ubrugeligt til redigering.
ConceptD – flot og overkommeligt udstyr til professionelle
Nej, vi må op i pris, og turen er nu kommet til Acer ConceptD CP7. Lidt mindre – 27 tommer – men ellers med alt, hvad jeg leder efter. Inklusive høj lysstyrke, HDR og local dimming. Og professionel farvegengivelse.
Acers ConceptD-serie er primært lavet til professionelle kreative brugere, der vil have et alternativ til Mac. 27-tommeren ConceptD CP7 – som også går under det mindre sexede navn CP7271K P – er derfor overvejende rettet mod videoproducenter, billedbehandlere og grafikere.
Det er en målgruppe, der stiller høje krav til kvalitet hele vejen, og det allervigtigste krav er, at farvegengivelsen er jævn og korrekt. ConceptD CP7 hævdes at dække 99 procent af Adobe RGB-farverummet og hele 93 procent af det endnu større farverum DCI-P3, der bruges til professionelle film i højeste kvalitet.
4K og HDR
Professionelle vil heller ikke acceptere dårligere opløsning end Ultra HD, og ConceptD CP7 kan da også prale af 4K (3840 x 2160). På en 27-tommer bliver billederne virkelig knivskarpe; så meget, at jeg faktisk godt kunne ønske, at den var noget større, f.eks. 32 tommer.
For at sætte prikken over i’et understøtter skærmen HDR (High Dynamic Range) efter den strengeste VESA-specifikation, nemlig DisplayHDR 1000. Det betyder, at den har over 1000 nit (candela pr. m²) lysstyrke at prale af til HDR-effekter, hvor mange skærme har under det halve.
Indhold uden HDR-effekter vises med maksimalt 600 nit ifølge specifikationerne. Det er også meget lysstærkt. Selv arbejder jeg på en skærm med 350 nit og synes, at det i de fleste situationer er alt for lysstærkt. Men ikke til video – her vil jeg have al den lysstyrke, jeg kan få.
Kontrasten er opgivet til 1000:1, hvilket er det samme som næsten alle andre computermonitors. Det kan virke underligt, hvis man er vant til at se specifikationerne på TV’er, men da man sjældent sidder og arbejder i et helt mørkt rum, er lysstyrke, farver og skarphed vigtigere end absolut sort. Men uvigtigt er det ikke, og jeg kunne godt tænke mig et større udvalg af OLED-skærme i denne prisklasse på markedet.
ConceptD CP7 = Predator X27?
ConceptD CP7 er som sagt møntet på professionelle brugere og markedsføres ikke som en gaming-skærm. Derfor kan det virke underligt, at den er G-SYNC-certificeret. Det er en certificering fra Nvidia, der fortæller, at skærmen er velegnet til spil, og sådan en certificering koster penge.
G-SYNC kræver en forsvindende lav billedforsinkelse (input-lag), som i ConceptD CP7’s tilfælde er kun 4 millisekunder. Hvilket jeg tror er det laveste, vi har set på et IPS-panel. Det betyder også, at skærmen understøtter variabel billedfrekvens, hvilket er vigtigt for ikke at få generende opbrydning (tearing) af billedet under panoreringer.
Men det er ikke specielt vigtigt uden for gaming-miljøet. Faktisk vil jeg hævde, at hverken grafikere eller filmproducenter har brug for en højere skærmfrekvens end 60 Hz og i hvert fald ikke behøver at betale for G-SYNC-certificering.
Der er flere anmeldere, som spekulerer på, om ConceptD CP7 simpelthen ikke er gaming-skærmen Predator X27, bare med et lidt andet udseende, endnu strengere farvekalibrering lige ud af æsken og en lækker fod i trælaminat. Og jo, et kig på specifikationerne kan helt sikkert underbygge denne teori. De to er efter alle solemærker at dømme identiske.
Udførelse og tilslutninger
Hvad angår udførelse og kvalitetsfølelse, er der meget lidt at udsætte på Concept CP7. Fra afskærmningen på siderne og foroven, som blokerer for sollys (behøver ikke at sættes på), til det fine stander i aluminium med den nævnte fod i trælaminat, som sætter prikken over i’et visuelt.
Det ville næsten være synd at sætte den på et tredjeparts VESA-stativ, men hvis man har brug for at kunne dreje skærmen eller vende den til portrættilstand, har man brug for et andet stativ. Her kan man kun vinkle skærmen op og ned.
Ud over både DisplayPort 1.4 og HDMI 2.0 er der hele fire USB-porte af den hurtigste type 3.1 plus en SuperSpeed USB-B til tilslutning af PC’en. Men der er ikke nogen hukommelseskortlæser, hvilket er lidt underligt for en skærm henvendt til grafikere.
En anden ting, jeg savner, er USB-C-tilslutning til dem, der gerne vil bruge skærmen sammen med en bærbar, og som vil have både videosignal og opladning af computeren via samme ledning.
Billedkvalitet
Lige ud af æsken ser skærmen rigtig godt ud. Lysstyrken er klart kraftigere end på min egen BenQ PV3200PT, og der er mere smæld i billederne. Skærmen kan også sagtens justeres ned i lysstyrke, så hvis man kalibrerer den ned til 100 nit for at arbejde med grafik til print, så fungerer den også fint til det.
Hvidbalancen er fin fra fabrikken, men farverne er noget oversaturerede og grelle. Hvis man f.eks. kigger på en græsplæne, mangler der lidt nuancer i det grønne, og billederne bliver generelt lidt overdrevne. Der er også lidt for meget blå, uanset farveindstilling. Hvis man tager billedkvalitet seriøst – og det gør man vel, hvis man bruger 16.000 kroner på en skærm – så gør man klogt i at investere i en kalibrering.
Da jeg ikke er professionel kalibrator, bruger jeg for nemheds skyld X-Rite i1 Display Pro. Acer har deres egen Color Calibrator-software, som understøtter X-Rite-colorimeteret, men jeg er mere komfortabel med X-Rites software. Med en hurtig autokalibrering bliver farverne tonet lidt ned, og alt ser nu fint og korrekt ud.
Strålende lys
Takket være den glimrende lysstyrke er der langt mere smæld i billederne end på min egen skærm. Video ser simpelthen fabelagtig ud, og billedredigering går som en drøm.
Video med HDR er klart det, der imponerer mest. Terminator: Dark Fate ser topgodt ud i HDR, langt bedre end på den billigere BenQ EW3280U, som jeg testede i sommers.
Det er ikke kun på grund af Acer-skærmens højere lysstyrke, HDR 1000 mod HDR 400, hvor tallet repræsenterer den maksimale lysstyrke (målt i nit) i det skarpeste HDR-lys. Endnu vigtigere er det, at Acer ConceptD CP7 har local dimming.
Det betyder, at bagbelysningen kun øges i de områder, der rent faktisk skal lyses op, hvor BenQ-skærmen, der har global dimming, øger bagbelysningen over hele skærmen. Det gør, at sortniveauet står og pumper op og ned afhængigt af, om scenerne indeholder lyse områder eller ej. Irriterende. Acer-skærmen er i en helt anden liga.
Sådan bør det også være, når man betaler 16.000 kroner for en 27 tommers skærm mod 7.000 kroner for en 32-tommer.
Bevægelser
Men det er ikke kun på HDR og farvegengivelse, at ConceptD CP7 imponerer. Sæt skærmfrekvensen til 120 Hz, og bliv imponeret over de superjævne bevægelser. Musemarkøren glider over skærmen, som om den var analog, hvor både min PV3200PT til 9.000 kroner (uden HDR) og den billigere EQ3280U makser ud ved 60 Hz og ser noget mere hakkende ud.
Det er dog ikke mange, der har brug for 120 Hz eller mere, heller ikke mig selv. Gamere er en undtagelse, som så også kan glæde sig over 144 Hz funktionen. Det samme, hvis man skal lave VR-videoer med 120 Hz og har brug for en monitor med samme opdateringsfrekvens. Men til billedredigering har man ikke brug for mere end 60 Hz, og det er stadig også rigeligt til almindelig video.
Konklusion
Acer ConceptD CP7 alias CP7271KP er en lækker skærm på alle måder. Lysstyrken er i top, HDR-kontrasten ligeså, og bevægelserne er jævne og flotte. Farverne er også fine over hele skærmen; det er helt klart en skærm rettet mod professionelle brugere.
Acer har også gaming-skærmen Predator X27, der efter alt at dømme er magen til, bare med en anden fod. Hvis du vælger den i stedet, sparer du ca. 2.000 kroner. Og selv om foden til CP7 i imiteret træ er fin, kan den ikke drejes og heller ikke vendes til stående tilstand og har derfor begrænset funktionalitet.
Med andre ord er ConceptD CP7 en god skærm, men slet ikke noget “smæk for skillingen”-produkt, og du kan sandsynligvis få endnu mere spektakulære skærme til samme pris andre steder. Sandt at sige kunne vi også godt tænke os, at den var fem tommer større.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer