Acers Swift-serie plejer at være blandt de letteste superbærbare computere, de såkaldte ultrabooks. Og priserne er også til at bære.
Det samme gælder Acer Swift Go 14, som vi denne gang tester. Den når ikke under den magiske kilogram-grænse som en af de tidligere Acer Swift 5-modeller. Men 1,3 kilo er stadig let nok til, at man må tjekke i tasken for at se, om man har husket at få PC’en med. Og prisen er under 8.000 kroner.
Som navnet siger, er der tale om en 14-tommers bærbar. Det er en perfekt størrelse til studiebrug og i øvrigt til alle, der har brug for at have PC’en med overalt.
Den mest markante ændring, siden vi sidst testede en 14” Acer Swift-laptop, er, at skærmen nu er en superskarp OLED i 2,8K-opløsning (2.880 x 1.800 pixel).
Det titangrå, kileformede metalkabinet er 1,5 cm på det tykkeste sted, og havde vi ikke set prisen på forhånd, ville vi nok have tippet Acer Swift Go 14 til at være dyerere, end tilfældet er. Over skærmen, der kun er omkranset af en smal kant, finder man webkameraet. Opløsningen er i QHD (1.560 x 1.440 pixel), så du vil virke lidt skarpere end kollegerne på Zoom-mødet. Kameraet kan blokeres fysisk med en skydeknap. Nuttet detalje.
Tastaturet er rigtig udmærket i forhold til prisklassen, med taster uden nævneværdigt slør og vaklen. Og der er god plads omkring tasterne. Udvalget af porte er bedre end gennemsnittet på superkompakte PC’er: To USB-C, to USB-A, en HDMI-udgang og en kortlæser. Det er absolut godkendt. Opladning sker via USB-C-portene.
AMD i stedet for Intel
Kernen i Acer Swift Go 14 er en 3,8 GHz AMD Ryzen 7-8845HS-processor med otte kerner og 16 tråde. Antallet af kerner er lidt mindre imponerende end hos Intels processorer i samme prisklasse, men ydelsen er i praksis den samme.
Der er 16 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD-lager.
Benchmarks
I lang tid har de fleste ultrabook-PC’er, vi har testet, været baseret på Intel EVO -arkitekturen. Det er Acer Swift Go 14 ikke, da man bruger AMD Ryzen 7. Forskellene er dog til at overse.
Processortesten Geekbench 6 ender med en score på henholdsvis 11.386 point i multicore og 2.416 i single-core. Det er rigtig flot. Og rigeligt til enhver form for kontorarbejde.
Det samme demonstreres af Office-simuleringen PCMark 10, der ender på 7.048. Faktisk ligger de rene processortests på stort set samme niveau som den knap tre gange så dyre Asus Zephyrus M16.
Grafikprocessoren er AMD Radeon 780M. Men der er altså ikke tale om en ”rigtig” separat grafikprocessor, men om integreret grafik i Ryzen 7-processoren. Ydelsen kan sammenlignes med Arc-processoren i Intels Core Ultra-processorer. Og det er ganske acceptabelt. Med en score på 3.004 i grafiktesten 3DMark Time Spy og 7.267 i 3DMark Fire Strike kan du reelt godt spille lidt ældre skydespil på din billige ultrabook-PC.
Batteritiden er virkelig glimrende. Næsten seks timer tog det at dræne batteriet med vores intense kontorsimulering. Det er langt bedre end gennemsnittet af lette ultrabook-PC’er, og det rækker i praksis til en hel dag på kontoret eller studiet – og sandsynligvis et par timers overarbejde.
Copilot – lige ved og næsten
Acer Swift Go 14 er udstyret med en portion kunstig intelligens – og med den meget omtalte Copilot-knap på tastaturet. Et tryk på knappen bringer billedlig talt lampeånden frem til at svare på spørgsmål. Der er dog kun tale om den grundlæggende Copilot og ikke den lidt skarpere Copilot+, der kræver lidt mere maskinkraft. Den må vi vente en processorgeneration på.
Om det er et problem, må være en smagssag. Copilot besvarer beredvilligt spørgsmål, og svarene er oftest ganske brugbare og underbygget med weblinks til dokumentation. Spørger man maskinoraklet om, hvilke processorer, der understøtter Copilot+, får man at vide, at det i dag gælder Qualcomm Snapdragon X Plus og Snapdragon X Elite.
AI’en er til gengæld ude af stand til at svare på, om den maskine, der spørges fra, understøtter Copilot+, og den roder sig hurtigt ud i en lang række selvmodsigelser. Så selverkendelsen på den kunstige intelligens er ikke så høj som dens surfer-skills.
Konklusion
Acer Swift Go 14 er et lærestykke i velvalgte løsninger. OLED-skærmen er fremragende, der er godt med lagerplads, og processoren er rigtig kvik. At den ikke koster mere, er imponerende. Grafikydelsen er ikke til seriøs gaming, men maskinen er stadig hurtig nok til alle opgaver, du kunne komme ud for på kontoret. Og også til at redigere ferievideoerne efter arbejdstid. En touch-skærm ville have været prikken over i’et. Men til den pris er der intet at sætte en finger på. Absolut intet.
Hej,
Kører blæseren ofte? Hvordan er støjniveauet på den?
Tak
Det er en slank computer med en lillebitte blæser, så hvis der skal arbejdes hårdt, kan den høres. Men i de fleste normale situationer er computeren stille.