Hvis du ville have en stationær Mac og ikke var interesseret i iMac-skærmen, måtte du i lang tid nøjes med Mac Mini. En fin maskine, men ikke særlig spændende eller hurtig. Sidste år fik den så pludselig følgeskab af Mac Studio, en Mini på steroider med meget bedre ydeevne. Men så var den også dobbelt så stor og tre gange så dyr. Hovedsageligt fordi den brugte de bedste Pro- og Max-chips. Burde man ikke kunne få noget midt imellem? Det var præcis, hvad der skete sidste år, da Mini M2 pludselig blev tilgængelig med Pro-chippen. Denne udvikling fortsætter i år, dog uden M3-chips, da Apple gik direkte over til M4- eller M4 Pro-chips.
Udseende og konstruktion
Lidt overraskende er dette års Mini blevet radikalt redesignet. Den har 30 procent mindre dimensioner, eller optager mindre end halvdelen af overfladearealet, hvis man ser sådan på det, men er også blevet 30 procent højere. Faktisk føles det, som om den er endnu højere, måske fordi størrelsesforholdet nu minder mere om Mac Studio. Måske ønskede Apple, at det skulle være tydeligere, hvem der er lillebror, og hvem der er storebror? For nu føles Mini virkelig minimal igen.
Som sædvanlig er kabinettet solidt og lavet af aluminium, som også fungerer godt i forhold til varmeafledning. Nedenunder står den på en hævet rund base med ventilationshuller, som sikrer luftgennemstrømning, hvis man belaster maskinen så meget, at blæseren går i gang. Noget den kun gjorde, når vi pressede den mest i ydelsestestene. I hverdagen er den helt lydløs. Hvad der derimod er uforståeligt, er, at det er på undersiden, man finder tænd/sluk-knappen. Vi har læst i interviews, at Apple sagde, at den ikke kunne være andre steder, og at det ikke betyder noget, fordi man sjældent har brug for at trykke på den. Det føles som undskyldninger, ligesom Apples finurlige træk med at placere opladningsporten på undersiden af Magic Mouse.
Forbindelser og tilslutningsmuligheder
Tilslutningerne er også blevet opgraderet og moderniseret. Sidste års model havde stadig USB-A-stik. De er nu gået på pension. Det er noget, man bør overveje, hvis man stadig har dongler eller USB-nøgler med den type forbindelse. Den mest synlige opgradering er, at Mac Mini, ligesom Studio, har to USB-C-porte på forsiden. Det er vi taknemmelige for, da det gør det meget nemmere at tilslutte noget hurtigt. Vi er ikke så sikre på, at det er en god idé at placere hovedtelefonstikket på fronten. Hvor mange bruger egentlig hovedtelefoner med ledning ved deres computer i dag? Men der er helt sikkert nogle, der tilslutter højttalere til stikket, og så ser det pænere ud, hvis det er på bagsiden.
På bagsiden har computeren beholdt Ethernet-stikket for maksimal netværksydelse. Bemærk, at den kan konfigureres med enten Gigabit eller 10 Gbit Ethernet, når den købes. Der er også et HDMI-stik til almindelige skærme, som understøtter op til 8K/60 eller 4K/240. Men så er der faktisk endnu en god nyhed her. Der er nu tre USB-C-stik i stedet for to. Og årsagen er, at Mac Mini nu endelig understøtter tre skærme! Det er takket være M4-chippen. Pro-modellen understøtter tre skærme med 6K-opløsning, mens den almindelige M4 må gå ned til 5K på en af dem. Det er til at leve med. Det er også godt at se Thunderbolt 5 på portene for første gang, hvis du har Pro-modellen. Hvis du kan finde kompatibelt tilbehør, kan du se frem til overførselshastigheder på op til svimlende 120 Gb/s.
Chipsæt
Det er svært ikke at blive lidt imponeret over Apples egne systemchips. M4 Pro kan have op til 14 processorkerner, 20 grafikkerner og understøtter op til 64 GB hukommelse. Det er dobbelt så meget grafik som i M4 og dobbelt så meget hukommelse som i M4 og M2 Pro. Grafikkredsløbet understøtter også hardwareaccelereret raytracing for første gang, hvilket er et must for moderne spil. Den er også udstyret med en 16-core Neural Engine til maskinlæring og Apple Intelligence. Derudover er hukommelsesbåndbredden blevet øget betydeligt.
Ydeevne
Hvad betyder det så for ydelsen? For det første er de enkelte processorkerner blevet 20 procent hurtigere, hvilket slet ikke er så ringe endda. Men den har også flere kerner, hurtigere båndbredde og en mere effektiv arkitektur end Mac Mini M2 Pro. Så den samlede ydelse er faktisk fordoblet, hvilket er helt vildt. Det er det største ydelsesspring, vi har set, betydeligt større end mellem M2 og M4 eller mellem M2 Max og M4 Max. Efter lidt søgning på nettet finder vi forklaringen – nemlig at M2 Pro var usædvanligt fokuseret på strømbesparelse, mens M4 Pro har sluppet håndbremsen og giver den fuld gas. Vi er imponerede! Faktisk har den højere multicore-ydelse end den dyre M3 Max, som stadig har endnu flere kerner end M4 Pro.
Den øvrige ydelse har også fået et godt løft. Vi ser omkring dobbelt så høj 3D-ydelse sammenlignet med Mac Mini M2 Pro, selv om den kun har én ekstra kerne. Rendering i Cinebench 2024 er tre gange hurtigere, når man bruger GPU’en. Det begynder at føles, som om den kunne fungere som en gaming-computer, hvis der var nogle interessante titler. Men hele pointen med, at Apple springer frem til M4-generationen, er at køre Apple Intelligence. Heldigvis kan vi rapportere, at ydeevnen har taget et kæmpe spring. Selv sammenlignet med den kraftfulde M3 Max er Mini M4 Pro imponerende nok blevet dobbelt så hurtig!
Konklusion
Kommer man fra en Mac Mini M1, føles den som en helt anden computer. Hvor den første føltes som en billig, trang bil, er dette i stedet en lille racerbil. Den har et M4 Pro-kredsløb, som kan måle sig med de dyreste modeller fra tidligere generationer. Vi har fået flere og mere moderne porte, og endelig kan du få op til tre skærme. Medmindre du har brug for monsterydeevne, er denne lille perle nok til de fleste opgaver.
Er der nogen ulemper ved den? Tja, hvis du tester en relativt veludstyret model, som vi gjorde, vil prisen skyde i vejret. På den anden side, hvis du nøjes med M4-chippen – uden Pro til efternavn, kan du slippe af sted med en tredjedel. Det må være årets gode tilbud!
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer