TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
PÅSKE-TILBUD 6 uger for 6 kroner

TEST: Apple MacBook Air 15” M4 (2025)

En fintrimmet ultrabærbar arbejdshest

En letvægtscomputer med lang batteritid og fremragende ydeevne, hvad mere kan man forlange?

Af / 07/04/2025 - 13:03
Apple MacBook Air 15” M4 (2025)

Home mener

  • Tilstrækkelig ydelse til almindelige brugere. Let og alligevel meget god batterilevetid. Endelig et godt webkamera. Kan bruge to eksterne skærme. Fås nu med mere hukommelse.
  • Langsom skærmopdatering. Få porte.

Macbook Air er gået fra at være en ekstremt tynd og let computer, om end med store begrænsninger, til at være en fornuftig basismodel for dem, der ikke har brug for Pro. Siden Apple begyndte at bruge sine egne systemchips, er der ingen grund til at klage over ydeevne eller batterilevetid. Vi har testet 15-tommers modellen, men der findes også en 13-tommers model, hvor forskellen, bortset fra skærmen, kun er lidt dårligere højttalere.

Design og specifikationer

Apple har klogt nok ikke ændret noget som helst ved designet siden den forrige model. Det er stadig en stilfuld bærbar computer, som på trods af, at det er den billigste model, føles meget mere luksuriøs end de fleste Windows-bærbare. Den friske nye himmelblå farve erstatter space grey, men ellers fås den stadig i sølv, guld (stjerneskær) eller midnat (sort). Den himmelblå virker lidt i retning af turkis, men vi har fået anerkendende kommentarer om farven.

Apple MacBook Air color web
Himmelblå, hvis man vil kalde den det, sammenlignet med sølv. (Foto: Jonas Ekelund)

På indersiden er sidste års M3-chips blevet erstattet af Apples nye favorit M4. Ud over en lidt mere effektiv arkitektur har den to ekstra kerner, og det er det, der giver computeren et løft i ydeevnen. Siden sidste år er 16 gigabyte hukommelse minimum, et løft, der sandsynligvis er lavet for at køre Apple Intelligence. Det betyder, at vi ikke behøver at fraråde at købe 8 GB-modellen, men at du kan købe selv den billigste. Endelig fås den også med 32 GB hukommelse til dem af os, der ofte har for mange programmer kørende på samme tid.

Tilslutninger og funktioner

Et område, hvor forskellen mellem Air og Pro virkelig kan mærkes, er på antallet af porte. Bortset fra Magsafe-opladningsporten er der kun to USB-C-porte med Thunderbolt-understøttelse og en 3,5 mm lydport. Så du må undvære et netværkskabel, en HDMI-port og en hukommelseskortlæser. Hvis det er et must, må du finde dig i at medbringe adaptere eller en USB-hub.

Apple MacBook Air ports web
Ud over Magsafe-opladningsporten er der ikke mange tilslutningsmuligheder. (Foto: Jonas Ekelund)

Der er ikke mange håndgribelige forbedringer af hardwaren, men en, vi virkelig godt kan lide, er, at den har et nyt Facetime-kamera. Væk er det gamle, trætte 1.080p-webkamera, og i stedet er der kommet et moderne 12 megapixel Centre Stage-kamera. Ud over opløsningen er billedkvaliteten meget bedre, og det centrerer automatisk personen i billedet og zoomer ud, hvis der kommer en anden person til syne. Det understøtter også tabletop viewing, en tilstand, hvor du kan holde demonstrationer på bordet uden at skulle orientere kameraet fysisk.

Annonce
Læs også TEST: Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro) Et præstationsmonster, som trods den høje pris faktisk må siges at være pengene værd.

Skærmen

Med den sidste model med M2-systemkredsløb blev der endelig introduceret en 15-tommers model til dem af os, der sætter pris på at have flere vinduer åbne samtidig på skærmen. Det plejede at være den lille detalje, der fik os til at synes, at det var værd at bære rundt på den tunge Macbook Pro. Nu kan vi også spare vores ryg og have en slank Air med os.

Vi savner dog hurtigere skærmopdatering, noget som er blevet standard selv på billigere mobiler, hvilket gør, at man lægger mærke til det, når en skærm ikke har det. Det ville også have været rart med en mat skærm, eller nano-tekstur, som Apple kalder det, som man kan tilkøbe på Pro-modellen. Når man først har oplevet det, bliver man irriteret over spejlingerne i standardskærme. Men ja, visse funktioner vil Apple nok gemme til topmodellen.

Apple MacBook Air multitasking and multidisplay web
Endelig kan du bruge to skærme sammen med din bærbare computer. (Foto: Apple)

Den store nyhed er i stedet, at man nu kan bruge to eksterne skærme. Det kunne man også med Macbook Air M3, men så skulle man lukke den bærbare for at slukke for den interne skærm. Ikke særlig praktisk. Så nu understøttes tre skærme samtidigt, inklusive den indbyggede.

Ydeevne

Apple kan godt lide at slynge om sig med tal som, at den nyeste model er 10 eller endda 20 gange hurtigere end tidligere modeller. Men så skal man være opmærksom på, at det er sammenlignet med den fem år gamle Intel-model af Macbook Air. Ikke særlig relevant. De fleste, der overvejer at opgradere, købte nok M1-modellen, da den store opgradering med Apples egne systemchips kom. Og selvfølgelig er M4 meget hurtigere end den, men tallene er ikke så vanvittige.

Apple MacBook Air performance
Ydelsen er imponerende for en så tynd og let bærbar computer uden blæser. (Grafik: Jonas Ekelund)

Vi vil vurdere, at den nye Macbook Air er omkring 50-70 procent hurtigere end modellen med M1-systemchips. Det er stadig et stort ydelsesløft. Sammenlignet med sidste års M3-model er den 15-20 procent hurtigere med kun én processorkerne. Men takket være de ekstra kerner er den hele 20-30 procent hurtigere, når den bruger dem alle. Ikke overraskende er det Neural Engine, eller AI-processoren, der er blevet betydeligt hurtigere som forberedelse til Apple Intelligence.

Apple er som sædvanlig lidt vage omkring batterilevetiden og taler om, hvor mange timer man kan surfe med den eller se video. De påstår, at den kan bruges i 18 timer, og det er nok ikke en overdrivelse. Vi kørte kontorarbejde på den i en hel arbejdsdag på batteri, omend i strømbesparende tilstand, og havde nok batteri tilbage til, at vi sandsynligvis kunne have brugt den i hele arbejdsugen uden opladning.

Konklusion

Vi har længe rost Macbook Air, men det har altid været med et par forbehold. Enten var det, at basismodellen havde for lidt hukommelse, at webkameraet var træt, eller at vi gerne ville have haft mulighed for at tilslutte flere eksterne skærme. Nu kommer Macbook Air M4 og løser alle de problemer på én gang. Så hvad kan vi klage over nu? Det er en skam, at der er så få porte. Det er sådan set det. Ellers er det bare at tage hatten af og lykønske Apple med en perfekt bærbar computer til almindelige brugere og også til arbejdsrejsen.

Karakter
Apple MacBook Air 15” M4 (2025)
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

TILBUD Tilbud - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

49 kr / første mnd
108 kr / mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

Zenbook Air?

Chromebooks: Er de pengene værd?

Behøver du egentlig et mesh?

Trådløst net I lommen

Processoren er det bedste ved den

TV i arbejdstiden? Hvem, mig?

Vi har prøvet Apple Intelligence på Apples nye MacBook Pro

Mesh til det avancerede smarthjem

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh