For få måneder siden lancerede Apple to nye MacBook Pro-modeller med henholdsvis 16 og 14 tommers skærm, og oven i hatten fik vi to nye Apple-udviklede processorer, M1 Pro og M1 Max.
M1 Pro leveres med enten otte eller ti processorkerner med 33,7 milliarder transistorer og 14 eller 16 grafikprocessorkerner. Med M1 Max får man ti processorkerner med 57 milliarder transistorer, og man kan også vælge imellem 24 eller 32 grafikprocessorkerner. Max har desuden dobbelt så stor hukommelsesbåndbredde – 400 GB/s – og op til 64 gigabyte integreret hukommelse.
To forskellige skærmstørrelser og to forskellige processorer med yderligere forskellige konfigurationsmuligheder, for så vidt angår antal processorkerner, antal grafikprocessorkerner og mængden af indbygget hukommelse, giver brugerne et hidtil uset stort antal MacBook Pro-modeller at vælge imellem.
Min kollega Lasse Svendsen har allerede testet en af de dyrere af slagsen – MacBook Pro med 16,2 tommers skærm og M1 Pro-processor med 10 processorkerner, 16 grafikprocessorkerner og 32 gigabyte hukommelse.
Sådan en svend koster over 27.000 kroner, og så er den endda langtfra den dyreste valgmulighed på MacBook Pro-menuen. Men den er alligevel lynhurtig og særdeles velegnet til både designere, fotografer og andre professionelle og semiprofessionelle kreative brugere.
Vores anmelder kunne ikke få armene ned og gennemgår i testen af den nyeste 16 tommers MacBook Pro stort set alle de væsentlige designændringer og teknologiske landvindinger, som Apple har rystet ud af ærmet med de nye MacBook Pro’er.
Alligevel er der god grund til at kaste et særligt blik på den billigste og mindste i rækken af nye modeller. For vi er mange fans af Apples hidtil mindste 13 tommers MacBook Pro, der har ventet med længsel på opgraderingen til 14 tommer, og derfor var glæden stor, da den endelig blev lanceret i oktober sidste år.
Den mere mobile løsning
Den mindste MacBook Pro-model har traditionelt været populær blandt brugere, der arbejder intensivt og meget på deres computer og derfor har brug for høj ydelse, men samtidig foretrækker den mere mobile og bærbare formfaktor, som den mindste MacBook Pro byder på sammenlignet med den væsentlig større og tungere 16 tommers model.
Derfor er der også god grund til at tro, at den nye 14 tommers MacBook Pro med M1 Pro-processor vil blive den mest solgte blandt de mange nye konfigurationer. For selv om 17.555 kroner, som vores testeksemplar med otte processorkerner, 14 grafikprocessorkerner og 16 gigabyte ram koster, bestemt ikke er noget greb i lommen, så er det alligevel et beløb, som mange er både i stand og parat til at betale for deres vigtigste arbejdsværktøj. Og al erfaring viser også, at pengene er givet godt ud, for sådan en MacBook Pro holder som regel i mange år og skal udskiftes langt mere sjældent end de fleste Windows-bærbare.
Forbedret skærm
Mit testeksemplar har naturligvis det meste tilfælles med den 16 tommers MacBook Pro, vi allerede har testet.
Det begynder med skærmen, som med sine præcis 14,2 tommer er markant større end den 13 tommers skærm, som sad på forgængeren. Således er opløsningen nu 3024 x 1964 pixel mod tidligere 2560 x 1600, hvilket giver en forøget pixeltæthed (254 ppi mod tidligere 227) og dermed skarpere og højere opløst skærmbillede, selv om skærmarealet er blevet større.
Teknologien er den samme, som sidder i iPad Pro fra 2020. Apple kalder det Liquid Retina XDR, men i virkeligheden er der tale om et nyt Mini-LED-design, der bruger over 10.000 lysdioder på tværs af hele bagsiden af skærmen, som dermed leverer en lysstyrke på 1000 nit på fuld skærm (op til 1600 nit peak-lysstyrke) og en kontrast på 1:1 million.
I praksis udmønter teknologien sig i det smukkeste skærmbillede og den bedste billedkvalitet, jeg til dato har set på en MacBook. Alt står knivskarpt, og når man f.eks. ser højopløst video (4K HDR), er både kontrasten i billedet og farverigdommen simpelthen slående.
Den høje peak-lysstyrke betyder, at solskin, refleksioner i vandoverflader, snelandskaber osv. lyser op og skaber et mere realistisk og fængende billede, end vi før har set på nogen bærbar computer. Dertil kommer 120 Hz opdateringsfrekvens, som tilpasser skærmens opdatering til indholdet. Resultatet er fuldstændig sømløs videoafspilning uden nogen form for hakken.
To skridt frem og et tilbage
En anden fantastisk nyhed, som 14 tommers modellen har tilfælles med sin storebror, er at Apple har lyttet til deres fans. Væk er den forbandede Touch Bar over tastaturet (kun en knap med Touch ID er tilbage), og i stedet har vi fået en række funktionstaster i fuld højde tilbage.
En del af de porte, som Apple for få år siden afskaffede, er også kommet tilbage. Det indbefatter HDMI 2.0, SDXC-kortlæser og MagSafe 3 til strømforsyningen. Dertil kommer et 3,5 mm minijack-stik til hovedtelefoner samt tre USB-C-indgange med Thunderbolt 4, så man bl.a. kan tilkoble op til to eksterne 6K-skærme.
Træerne vokser dog ikke helt ind i himlen, for de gammeldags USB-A-porte er ikke vendt tilbage, hvorfor man stadig må have et par dongles med i tasken, hvis man vil bruge de mest almindelige USB-sticks samt diverse tilbehør sammen med sin MacBook Pro.
Ydelse
Selv om mit testeksemplar hører til blandt de “svageste” og “billigste” af de nye MacBook Pro-modeller, så er det stadig den højest ydende computer, jeg nogensinde har testet. Det gælder både i alle benchmark-tests og i daglig brug, hvor computeren er utrættelig.
Således oplevede jeg ikke, at blæseren gik i gang én eneste gang i den periode, jeg testede maskinen, og grafiktunge opgaver som billed- eller videoredigering klarer den nye 14 tommers MacBook Pro uden at blinke.
Sammenlignet med sidste års 13 tommers model med Apples første egenudviklede M1-processor er den nye 14 tommers version markant hurtigere (1.769/9.840 i Geekbench 5 mod 1.733/7.582 samt 9.556 i Cinebench mod 7.758), og den tørrer decideret gulv med samtlige Intel-baserede Mac-computere, Apple nogensinde har bragt på markedet.
Der er heller ingen grund til at klage over, at batteritiden er blevet bedre, ligesom MacBook Pro nu understøtter hurtigopladning, så batteriet kan oplades til 50 procent på bare en halv time.
Konklusion
Hvis du som jeg har ventet på, at Apple langt om længe skulle få fornyet sin populære 13 tommers MacBook Pro-serie, er det nu, du skal slå til.
Som nævnt er der mange forskellige konfigurationsmuligheder, og hvis du gerne vil have den øgede mobilitet, som 14 tommers modellen tilbyder i forhold til den større model med 16 tommers skærm, men samtidig har brug for ekstra meget ydelse (f.eks. hvis du arbejder med tunge renderingsopgaver eller 8K-video i raw-format, eller redigerer video-streams eller tunge billedfiler fra mellemformatkameraer), kan 14 tommers MacBook Pro også fås med Apples M1 Max-processor og helt op til 64 gigabyte hukommelse.
Det koster så også spidsen af en jetjager, og for langt de fleste brugere vil 14 tommers modellen med M1 Pro være det oplagte valg.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer