I det sene efterår lancerede Apple en hel stribe nye computere, der alle havde det til fælles, at de var baseret på Apples nye serie af M4-chips. Basismodellen M4 blev allerede lanceret i maj måned, og helt usædvanligt var en spritny iPad Pro det første produkt i butikkerne med M4 under hjelmen.
I løbet af efteråret lancerede Apple så M4 Pro- og M4 Max-udgaverne af den nye chip: Med flere CPU- og GPU-kerner, højere ydeevne samt Thunderbolt 5. Og i samme åndedrag fik vi en ny Mac Mini, en ny iMac og en ny MacBook Pro, hvoraf vi allerede har testet Mac Mini med M4 Pro samt 16-tommer MacBook Pro-modellen med M4 Pro.
M4 og Apple Intelligence
Nu er tiden så kommet til at teste den mindre og billigere 14-tommer MacBook Pro med M4. Men hvorfor? Når nu vi allerede har kigget på chippen (i førnævnte iPad Pro) og 16-tommer-versionen af den nye MacBook Pro (endda i en hurtigere udgave med M4 Pro)?
Svaret er ligetil. Da M4-chippen blev lanceret, forbedrede den bl.a. hukommelsesbåndbredden med 20 procent til 120 GB/s op fra M3-chippens 100 GB/s, hvilket var essentielt for både grafisk arbejde og spil, samt for AI-beregninger!
NPU’en (Neural Processing Unit) fik – helt vitalt for AI-beregninger på chippen – også en opgradering og kunne nu håndtere op til 38 billioner operationer pr. sekund. M4 var simpelthen startskuddet til Apples AI-kamp.
Som vi skrev i en kommentar få dage efter lanceringen af M4: “M4-chippen skaber de hardware-mæssige forudsætninger for, at Apple kan gøre sig gældende i AI-kampen, men konkurrenter som Microsoft/OpenAI (ChatGPT), Google (Gemini) og selv Samsung (Galaxy AI) er allerede kommet langt, og spørgsmålet er, om Apple kan indhente og måske sågar overhale konkurrenterne?”
Allerede kort tid efter løftedes sløret for Apple Intelligence. Med integreret ChatGPT, skriveværktøjer, AI-baseret fotoredigering, transskribering etc. Men det stod også klart, at Apple Intelligence ikke stod overfor en kæmpe lancering lige med det samme. De første funktioner ville ikke blive tilgængelige før i oktober, og da kun på amerikansk engelsk og kun i nogle lande (bl.a. ikke i EU!), ligesom langt fra alle de varslede funktioner ville se dagens lys før i løbet af 2025.
Altså en meget forsigtig AI-rejse, kan man sige, men det er også omvendt typisk for Apple, som ikke er blevet verdens største teknologivirksomhed ved at gøre tingene først, men ved at gøre dem bedst.
I mellemtiden er Apple Intelligence blevet lanceret. Som nævnt kun på amerikansk engelsk, og brugere i EU kan stadig ikke få adgang til funktionerne på deres iPhone. Det sker først til april næste år. Men macOS Sequoia har fået Apple Intelligence, også i EU-landene Danmark og Sverige, og derfor satte vi os for at teste den lille 14-tommer MacBook Pro M4 med macOS Sequoia i version 15.2, der understøtter alle de AI-funktioner, Apple har gjort tilgængelige i 2024.
Sådan er Apple Intelligence
Apples AI-funktioner skal dog lokkes ud af busken, før vi kan kaste os over dem. Først må vi ændre systemsproget til amerikansk engelsk, og det samme gælder for Siris stemme. Dernæst åbner vi systemindstillingerne og finder ‘Apple Intelligence & Siri’, hvor vi sættes på en venteliste (!) og må vente et par timer, før Apple Intelligence bliver aktiveret på testcomputeren. Men derefter er det bare at komme i gang.
Og den første Apple Intelligence-funktion, vi kaster os over, er ‘Skriveværktøjer’. Med Skriveværktøjer kan man optimere sine tekster via omskrivning, korrekturlæsning og opsummering i stort set alle apps – fra Mail og Noter til Pages og tredjepartsapplikationer. Konklusionen er hurtig klar. Det er nemt og nyttigt, og årsagen er, at funktionen er integreret på systemniveau. Skriveværktøjer kan naturligvis ikke noget, som ChatGPT eller Anthropic’s Claude ikke kan, men integrationen gør hele forskellen, og vi kan næsten ikke vente på, at ‘Skriveværktøjer’ også bliver tilgængelig på dansk.
Mail-app’en har også lært nye tricks med Apple Intelligence. Bl.a. opsummeringer af de enkelte mails, så man allerede i indbakken hurtigt kan se, hvad mailen handler om. Igen er den største fordel, at funktionen er integreret direkte i app’en.
App’en Fotos kan nu f.eks. finde præcis det billede, du leder efter, blot ved hjælp af en beskrivelse i helt naturligt sprog (f.eks. “billedet fra min 6-års fødselsdag, hvor jeg har en lagkage på hovedet”), og derudover har Fotos endelig fået ‘Visk ud’ – altså samme mulighed for at fjerne distraherende objekter fra billeder, som vi kender fra bl.a. Pixel-mobiler og Samsung-mobiler med Galaxy AI.
Et af de mindre seriøse indslag i Apple Intelligence er app’en ‘Image Playground’, som er en slags Midjourney for begyndere. Beskriv motivet i naturligt sprog, og kombinér med et foto eller en af de mange skabeloner, som er en del af app’en. Og vælg mellem to forskellige stilarter for det endelige resultat. Image Playground er formentlig sjovere at bruge på en iPad eller iPhone, og vi har lidt svært ved at se den egentlige nytteværdi.
Siri er til gengæld blevet klogere, og det er reelt nyttigt. Man kan nu skrive til den personlige assistent i stedet for at tale, ligesom den er blevet en del klogere. Det skyldes ikke mindst, at Siri spørger ChatGPT om hjælp, når der er noget, den personlige assistent ikke selv kan finde ud af. Det er sågar version 4o af ChatGPT, der står til rådighed via Apple Intelligence. Helt uden abonnement.
Systemintegrationen er det bedste, men ikke nok
Systemintegrationen er det største plus ved Apple Intelligence i skrivende stund. Nogle funktioner findes godt nok som separate apps (f.eks. Image Playground), men mange funktioner er integreret på systemniveau (f.eks. Skriveværktøjer og Siri), så de optræder og kan anvendes ensartet på tværs af talrige apps på computeren. Det fungerer efter hensigten og giver brugeren masser af nye muligheder.
Men vi har stiftet bekendtskab med en del forskellige AI-værktøjer de seneste 12-18 måneder. ChatGPT, Claude og Midjourney er eksempler på alenestående værktøjer, mens Googles Gemini, Samsungs Galaxy AI og Microsofts Copilot er eksempler på et tilsvarende niveau af systemintegration som Apple Intelligence.
Og indtil videre må vi desværre konkludere, at Apples AI-værktøjer ikke bringer noget nyt til bordet i forhold til konkurrenterne.
I stedet skal Apple-brugerne vente i måneds- eller sågar årevis på andre sprog end engelsk (ingen tør gætte på, hvornår Apple Intelligence bliver tilgængelig på dansk), og funktionerne bliver drypvist tilgængelige i gletsjer-tempo. Det er både en skam og meget skuffende.
Apple Intelligence virker lovende, men med al respekt for Apples ønske om at gøre tingene ordentligt snarere end hurtigt, så burde teknologigiganten være i stand til at komme hurtigere ud af starthullerne. Og vi håber stadig, at Apple finder på nye, innovative anvendelsesmuligheder for AI, der faktisk udnytter M4-chippens muligheder og som konkurrenterne ikke har tænkt på. Men vi holder ikke vejret.
Hardware
Det skal selvfølgelig ikke handle om AI-funktioner det hele, og vi kan ikke undlade at skrive et par ord om hardwaren. Selv om der rent optisk ikke er sket meget med Apples 14-tommers MacBook Pro-modeller de seneste år, adskiller den nye M4-model sig alligevel på et par vigtige punkter fra forgængeren.
Skærmen er som udgangspunkt den samme som på MacBook Pro i M3-udgaven, og den er stadig fantastisk! Helt nøjagtig måler skærmen 14,2 tommer, mens opløsningen er på 3.024 x 1.964 pixel, hvilket giver en pixeltæthed på 254 ppi. Den såkaldte Liquid Retina XDR-teknologi er i virkeligheden et Mini-LED-design, der bruger over 10.000 lysdioder på tværs af hele bagsiden af skærmen, som dermed leverer en lysstyrke på 1.000 nit på fuld skærm (op til 1.600 nit peak-lysstyrke) og en kontrast på 1:1 million. Den høje peak-lysstyrke betyder, at solskin, refleksioner i vandoverflader, snelandskaber osv. lyser op og skaber et realistisk og fængende billede. Nyt i år er muligheden for at vælge såkaldt nanotekstur til skærmen, hvilket formindsker refleksioner, så den bærbare computer bedre kan bruges udendørs. Dertil kommer, at Apple nu supplerer Mini-LED-dioderne med Quantum Dot-film i stedet for KSF-fosfor. Det skal give et lidt bedre farverum og hurtigere pixel respons, hvilket betyder mindre uskarphed ved bevægelse.
En anden nyhed er, at selv den mindste 14-tommer MacBook Pro nu er i stand til at drive to eksterne skærme (med op til 6K-opløsning ved 60 Hz via Thunderbolt eller én ekstern skærm med op til 6K-opløsning ved 60 Hz via Thunderbolt og én ekstern skærm med op til 4K-opløsning ved 144 Hz via HDMI) på én gang. 14-tommers MacBook Pro’en kan også drive én ekstern skærm med understøttelse af 8K-opløsning ved 60 Hz eller én ekstern skærm med 4K-opløsning ved 240 Hz via HDMI.
I forhold til MacBook Pro med M3-chip har M4-modellen fået endnu en USB-C-port, således at maskinen i alt har tre porte, der alle understøtter Thunderbolt 4, USB 4, Displayport og opladning. Dog skal man investere i MacBook Pro med M4 Pro, hvis man ønsker sig Thunderbolt 5-understøttelse. Den primære forskel er hastigheden på dataoverførsel, hvor Thunderbolt 5 med 120 Gbit/s er tre gange hurtigere end Thunderbolt 4.
Sidst, men ikke mindst, har den nye M4-udgave af MacBook Pro et forbedret webkamera på 12 megapixel (i modsætning til 1080p på forgængermodellen), der nu understøtter I Fokus (Center Stage) – en funktion, der blev introduceret med iPad Pro tilbage i 2021, men nu for første gang har fundet vej til Apples MacBook Pro-modeller. Med I Fokus følger kameraet den person, der taler, når man holder videokonferencer med arbejdet eller bedsteforældrene via FaceTime, Teams eller Zoom. Dertil kommer en helt ny funktion, Vis Skrivebord, som bruger kameraet til at vise din samtalepartner dit fysiske skrivebord, hvilket i praksis lader folk følge med i, hvad du foretager dig med dine hænder. En sjov, men også nyttig funktion, der fungerer upåklageligt.
Benchmarks og ydelse
I vores testkonfiguration har CPU’en i M4-processoren 10 kerner (med fire højtydende kerner og seks effektivitetskerner). Dertil kommer en GPU med 10 kerner.
Til forskel fra MacBook Pro med M3 byder den nye M4-model på markant højere ydelse, hvilket vi også kan måle, bl.a. med benchmark-app’en Geekbench (3.671 point (single-core), 14.250 point (multi-core), 38.190 point (GPU) mod forgængerens 3.084, 11.575 og 31.816 point).
For så vidt angår den grafiske ydelse er MacBook Pro med M4 tæt på at indhente 2023’s MacBook Pro med M2 Pro, hvilken igen er ret imponerende i betragtning af, at M2 Pro-chippen har minimum 16 GPU-kerner, hvor M4 må nøjes med 10.
Konklusion
Apples nye 14-tommer MacBook Pro med M4-chip er på stort set alle punkter et bedre produkt end forgængerne. Ydelsen er i top, og dertil kommer forbedringer som 12 megapixel webkamera med I Fokus-funktion, ekstra USB-C-port og muligheden for at drive to eksterne skærme i op til 6K-opløsning.
Men det var Apple Intelligence, der motiverede os til at teste netop denne MacBook Pro-model. Og selv om Apples AI-værktøjer helt sikkert har potentiale – vi er bl.a. glade for de mange integrerede værktøjer – så havde vi alligevel forventet mere fra Apple. Apple Intelligence er i skrivende stund ikke bedre end konkurrenternes alternativer, og Apple bør skrue op for tempoet og hurtigere få flere nye funktioner ud til flere brugere, hvis ikke de skal sakke for langt bagud i AI-kapløbet.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer