For et år siden testede vi den unikke Asus ROG Flow X13, som bød på hidtil uset kraft i en superkompakt 13 tommers bærbar. Den kan stadig købes og er fortsat et af de mest attråværdige stykker hardware. Men nu er Asus parat til at udfordre sin egen rekord.
Asus Rog Flow Z13 er ikke en traditionel bærbar PC, men i stedet en tablet. Formatet er det samme, som vi har set på f.eks. Microsoft Surface Pro, hvor en indbygget støttefod og et aftageligt magnetisk tastatur, der samtidig fungerer som cover, giver en arbejdsstilling, der minder om en almindelig bærbar computers.
Ligner en Surface
Faktisk ligner Flow Z13 en sort tvillingebror til Microsoft Surface Pro. Hvis man lige ser bort fra det vindue på bagsiden, der giver et kig ind i elektronikken.
En stor del af de hybride tablet-computere i dette format – herunder Apples iPad Pro og Microsoft Surface Pro X – har været baseret på mobilprocessorer. Hvilket har betydet, at de kun kunne køre specielt tilpassede udgaver af programmerne.
Et bæst af en CPU
Det er på ingen måde tilfældet her; Asus ROG Flow Z13 er en fuldblods-PC. Processoren er en splinterny 12. generations Intel Core i9. Og den er et bæst! 14 kerner og 20 tråde ved en arbejdshastighed på 2,5 GHz (turbo op til 5 GHz) giver en regnekraft, der overgår det meste. Og i hvert fald alt, hvad vi hidtil har testet!
Da Flow Z13 er en gaming-computer, i hvert fald på papiret, skal der et godt grafikkort til. Maskinen fås i forskellige udgaver, men i den testede konfiguration, som er den stærkeste, sidder der en Nvidia GeForce RTX 3050 Ti-grafikprocessor. Det giver ikke superydelse i spil, men er givetvis det hidsigste, det kan lade sig gøre at klemme ind en 12 mm tyk tablet-computer uden at nedsmelte.
Ligesom på Asus ROG Flow X13 kan man tilføje ekstra grafikkræfter med en udvidelsesboks, kaldet XG Mobile, som indeholder et Nvidia GeForce RTX 3080-kort, der tilkobles ved hjælp af en “navlestreng”. Grafikboksen vejer kun 1 kg og giver grafisk ydelse i sværvægtsklassen. Men koster til gengæld næsten lige så meget som selve computeren.
Skærmen er i det allestedsnærværende 16:10-format, der giver lidt ekstra arbejdsplads i højden på skærmen sammenlignet med widescreen-format. Det er egentlig mest relevant for “seriøse” brugere, som kan klemme lidt flere regnearksceller ind uden at rulle skærmen. Men som det også viser sig, er tablet’en mindst lige så egnet til dem, som den er til gamere.
Testmaskinen blev leveret med 120 Hz Full HD-skærm (1920 x 1080 pixel), men fås også i 60 Hz 4K-udgave. Da der er tale om en tablet-computer, der kan bruges uden tastatur, er skærmen naturligvis med touch. Grafikere vil glæde sig over Pantone-certificering – og med et skuldertræk acceptere 100 procent sRGB-farverum som et brugbart kompromis.
Tastaturet er det svage led
Det svage punkt er tastaturet, der også fungerer som cover for skærmen. Det er ikke værre end andre aftagelige tablet-tastaturcovers, men det tynde, bøjelige tastatur er stadig langt ringere end et rigtigt laptop-tastatur. Hvilket siger en del. Er du ikke netop omrejsende i ord, vil det dog stadig være fuldt tilstrækkeligt til daglig brug. Og til spil, selv om der skal et rigtigt mekanisk tastatur til, når der skal games seriøst.
Antallet af porte er holdt på et absolut minimum: En USB 2.0-port og en enkelt USB-C-port, der også bruges til opladning. Det er tilstrækkeligt. Men også kun det! HDMI-port leder man forgæves efter, og der følger heller ingen adaptere med i æsken. Men der er dog integreret DisplayPort i USB-C-porten.
Benchmarks
Asus Rog Flow Z13 er udstyret med en 12. generations Intel Core i9-12900H processor. Med 14 kerner og 20 tråde er den en talknuser af rang. Det kan mærkes på vores benchmarks.
Geekbench 5 ender med en score på 13.733 i multi-core og 1.817 i single-core. Compute-testen, der er et udtryk for den samlede regnekraft i processor og grafikkort, lander på 48.913. Det er formidabelt. Og dramatisk hurtigere end den Apple MacBook Pro 14 M1, der tidligere bar titlen som hurtigste bærbare computer.
Samme mønster gentages i Cinebench R23-testen, hvor Flow Z13 med en multi-core-score på 14.352 er en halv gang hurtigere end MacBook’en.
Kontorprogramtesten PCMark 10 klares flot – med en score på 7.095. Hvilket man dog næppe vil tænke specielt over, når man sveder over regneark og webredigering.
På rå 3D-grafikydelse er resultatet ikke lige så imponerende. GeForce RTX 3050 Ti-kortet er udmærket. Men selvfølgelig ikke på niveau med monsterkort som GeForce RTX 3080. I forhold til størrelsen er Asus ROG Flow Z13 hurtig på spilgrafik. Men skal der spilles Elden Ring i bedste grafikindstilling, skal der en XG Mobile grafikaccelerator til.
Superbærbare tablet-computere har normalt lang batteritid. Men dette er ikke nogen normal tablet-computer! En time og tre kvarter tog det for vores batteritest at dræne batterierne. Testen er i retfærdighedens navn noget mere krævende end normal kontorbrug. Men det er stadig en af de korteste batteritider, vi har set længe.
Heldigvis er Asus’ oplader så kompakt, at den er nem at have med i tasken. Og da opladningen sker via USB-C, kan man sikkert låne en lader i en nødsituation.
Konkurrenter
For det, som en Asus ROG Flow Z13 koster, kan man vælge imellem masser af ultrabook-computere i “cheflegetøjsklassen.” Z13 vinder ikke på sit blændende ydre. Her har alle producenter – Asus medregnet – mere designskarpe modeller på repertoiret. I skrivende stund er der dog ingen, der har samme rå regnekraft. Og slet ikke til den pris.
Konklusion
Asus ROG Flow Z13 er ikke nogen billig computer, og det aftagelige tastatur er lige så kompromisfyldt, som bløde, aftagelige tastaturcovers altid er. Batteritiden er heller ikke noget at prale af.
Men den slags indvendinger blegner i lyset af dens fordele: Med en lynhurtig processor og et grafikkort i (den lettere) gaming-klasse får du mere kraft, end der nogensinde før har været pakket ned i en så kompakt enhed! Det gør ikke alene Flow Z13 interessant for spillere, men i mindst lige så høj grad for professionelle grafikere, 3D-designere og regnearksekvilibrister.
For dem, der vil have endnu mere kraft, kan man også købe en pakkeløsning med eksternt GeForce RTX 3080-grafikkort og 4K-skærmopløsning. Men så bliver prisen den dobbelte.