TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Asus Vivobook S 15 (S5507QA-MA049W)

Første Asus-PC med Snapdragon

Der er en ny CPU i byen! Snapdragon X Elite har de AI-kræfter, som Intels CPU’er mangler.

Af / 02/08/2024 - 10:00
Asus Vivobook S 15 (S5507QA-MA049W)

Home mener

  • Stor 2,8K OLED-skærm. Rigtig kvik processor til almindelig kontorbrug. Prisen er ikke skræmmende.
  • Indbygget AI med Copilot+ er måske fremtiden. Men indtil videre er den ikke overbevisende.

Det er sjældent, at nogen udfordrer den måde, en PC bliver bygget på. Men det er netop, hvad der er sket her. Qualcomm, som vi kender fra mobilprocessorer, har ikke blot udfordret Intels årtier lange dominans på PC-processorer: De har slået dem på hjemmebane. Snapdragon X Elite har indbyggede AI-regnekæfter, som ingen Intel-processor i dag kan måle sig med.

Asus Vivobook S 15 er den første Snapdragon-baserede PC, vi har fået ind til test, så nyhedens interesse er stor.

ASUS Vivobook S 15 S5507 Scenario photo 06
Asus Vivobook S 15 ligner enhver anden ultrabook i den bedre mellemklasse. (Foto: Asus)

Umiddelbart er det dog kun den gyldne etiket med teksten ”Snapdragon X Elite”, der afslører forskellen fra årets hundredvis af andre letvægtsbærbare. På alle andre måder er det en business-laptop as usual: En sølvfarvet kileformet metalenhed, der med en tykkelse på 1,6 cm og en vægt på 1,4 kg ikke sætter rekorder, men stadig er meget taskevenlig. Navnlig i forhold til størrelsen.

Lækker 16:9 OLED-skærm

Skærmen er en stor og lækker 15,6” med en opløsning, som nogle kalder 2,8K og andre 3K. Men der er i hvert fald 2.800 x 1.600 pixel, hvilket er glimrende. Og da panelet er af OLED-typen, får du superklare, mættede farver og kulsort sort. OLED er de sidste par år gået fra at være luksus til snart at blive normen – også i den billigere mellemklasse. Opdateringshastigheden er 120 Hz. Ret overraskende er skærmen i 16:9-format i stedet for det højere 16:10-format, der har været på mode de seneste år.

ASUS Vivobook S 15 S5507 JS product photo 2S Cool Silver 12
Tastaturet er bedre end gennemsnittet i klassen. (Foto: Asus)

Tastaturet er bedre, end hvad vi er vant til at se på mellemklasse-laptops. Tasterne bevæger sig stramt og præcist. Og takket være det forholdsvis brede 15-tommer-format er der både blevet plads til, at de yderste taster kan have fuld bredde – og til et smalt numerisk tastatur. Portene er anbragt ret praktisk: To USB-A-porte på den højre side og to USB-C-porte, samt HDMI og kortlæser på den venstre. Opladning sker via USB-C-portene.

Annonce

Begavet processor

Snapdragon X Elite er en helt ny processor, og som andre Qualcomm-processorer er den bygget med ARM-arkitektur, der er forskellig fra Intels og AMDs familier af processorer. Men dog ikke mere forskellig, end at den kører de samme Windows-programmer. I hvert fald stort set. Programmerne afvikles i såkaldt compatibility mode, hvor Snapdragon-processoren faktisk emulerer en Intel x86-baseret processor.

Den anderledes opbygning til trods fremstår Snapdragon X Elite-processoren overfor Windows som en forholdsvis normal 12-kerners processor med en arbejdshastighed på 3,4 GHz.

ASUS Vivobook S 15 S5507 JS product photo 2S Cool Silver 09
Man kan ikke se det, men under det sølvblanke ydre ligger en revolution: Et brud med Intels og AMDs monopol på PC-processorer. (Foto: Asus)

45 TOPS

Det særlige ved Qualcomm-processoren er den indbyggede neuralprocessor, der er beregnet til at afvikle kunstig intelligens. Processoren har en regnekraft på 45 TOPS. Det vil sige 45 billioner (AI-)operationer i sekundet. Det betyder, at den opfylder maskinkravene til at køre Microsoft Copilot+. Intels nuværende Ultra-processorer, der også er AI-optimerede, yder kun en tredjedel af dette. Men en ny generation er selvfølgelig lige om hjørnet.

Læs også Krig på AI-processorer Intel tabte første runde af slaget om kunstig intelligens til AMD og Qualcomm. Men de får revance i sensommeren.

Asus Vivobook S 15 fås i flere konfigurationer af hukommelse og lager. Den testede havde 32 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD-lager.

Benchmarks

Med en helt anden processorarkitektur end hidtil var det spændende at se, hvordan Snapdragon X Elite-processoren ville klare de tekniske målinger. Resultatet er næsten skuffende normalt.

Godt nok startede målingsdelen af testen med, at processortesten Geekbench 6 ikke blot nægtede at køre. Programmet forsvandt simpelthen fra Windows, hver gang det blev installeret! En opdateret version løste problemet, og dramatikken var uberettiget, eftersom et resultat på 13.171 i multicore og 2.464 i single-core er fuldt på linje med tilsvarende PC’er med processorer fra Intel og AMD.

Nogle programmer nægtede dog fortsat at køre eller gik ned. Det gjaldt for eksempel kontorsimuleringen PCMark 10. Til gengæld kan man ikke klandre Qualcomm for, at de nyeste af 3DMark-grafiktestene ikke virkede. Der er simpelthen bare ikke indbyggede raytracing-funktioner i Adreno-grafikprocessoren. Hvilket er helt OK i en computer til kontor- og studiebrug.

ASUS Vivobook S 15 S5507 JS product photo 2S Cool Silver 06 Webcam Off
Skærmen på Vivobook S 15 er direkte fremragende. (Foto: Asus)

De 3D-grafiktests, der ikke bygger på raytracing kunne i øvrigt afsløre en grafikydelse, der ligger på linje med ultrabooks med AMD Radeon-grafik, for eksempel Acer Swift Go 14 (test på vej) Men ikke helt så hurtig som Arc-grafikken i Intels Ultra-processorer.

Batteritiden hæver sig til gengæld over gennemsnittet. Seks en halv time er virkelig flot. Ikke mindst for en PC med 15,6” skærm. Det kan du glæde dig over, når du smider computeren i rygsækken, men lader opladeren blive siddende i stikkontakten derhjemme.

Læs også Tæt på perfekt begynder-PC Acer Swift Go 14 er let, har en superlækker skærm og koster næsten ingenting. Manglerne er få – og de er lette at leve med.

Ikke så intelligent endnu

Asus Vivobook S 15 er ikke blot den første Snapdragon X Elite-PC, vi tester, men også den første med AI-assistenten Microsoft Copilot+. Der skulle dog lidt overtalelse til at få den for dagen. Ved ankomsten fik et tryk på Copilot-knappen blot den velkendte Windows-menu til at dukke frem. For at få den frem måtte Copilot-app’en hentes fra Microsofts app-butik.

Med Copilot installeret svarer PC’en beredvilligt på spørgsmål, og beder man den om at generere et billede, sker det også i løbet af et minuts tid. Men wow-effekten udebliver indtil videre.

Informationssøgning fungerer faktisk fint, og svarene begrundes fornuftigt med links til ganske relevante websider.

Frit genereret tekst er hverken værre eller bedre, end vi er vant til fra ChatGPT, hvilket også skulle undre, da Copilot bruger ChatGPT som motor.

ASUS Vivobook S 15 S5507 Scenario photo 13
PC’en er let, og batteritiden er lang nok til, at du kan lade laderen blive hjemme. (Foto: Asus)

På samme måde er det DALL-E version 3, der står bag generering af billeder i Copilot. Så man får ikke noget, der ikke var tilgængeligt i forvejen. Og det slår ikke billeder genereret med Midjourney – der til gengæld er en forholdsvis dyr betalingstjeneste.

Konklusion

Asus Vivobook S 15 er den første Snapdragon X Elite-baserede PC, vi har testet. Qualcomm har brudt Intels og AMDs monopol på processorer. Men det sker ikke med et brag. Ydelsen er i det store hele identisk med, hvad man ville forvente at finde i en bærbar PC til samme pris og i samme klasse. En virkelig velkonstrueret en af slagsen, vel at mærke.

Vi har at gøre med en PC, der både er let og kraftfuld. Og med en stor og højtopløst 15,6-tommers OLED-skærm. Men stadig til en pris, hvor de fleste kan være med. Neuralprocessoren og Copilot+ er sikkert fremtiden, men ligner indtil videre mest et partytrick. Men det har ingen større betydning, da der stadig er masser af gode grunde til at købe PC’en som arbejds- eller studiecomputer.

Karakter
Asus Vivobook S 15 (S5507QA-MA049W)
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv