TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: ASUS VivoPC VC60

Minicomputer til dagligstuen

Subminiature-pc til hjemmebio og hjemmekontor.

Af / 04/06/2014 - 05:40
ASUS VivoPC VC60

Home mener

  • Størrelsen er VivoPC’s stærkeste kort. Den kan gemmes sporløst af vejen. Trods sin lidenhed er det stadig en fuldgyldig pc med plads til udvidelser. Og så er den så godt som lydløs.
  • Miniaturisering har sin pris. Man kan få langt kraftigere – større – pc’er for de samme penge. Både stationære og bærbare. Grafikkortet Intel HD 4000 er heller ikke nogen hurtigløber.

ASUS VivoPC er skabt til dem, der ønsker en designcomputer, som ikke fylder noget. Her er det nærliggende at nævne Mac mini som konkurrent, for de henvender sig i høj grad til det samme publikum. Af ydre er det en boks på 19 x 19 cm i sort plastic med metal-look, der kunne være en netværks-router designet af Porsche eller en luksusgaveæske til kosmetik. Og lille er den. Jeg har spist burgere, der var større end ASUS VivoPC!

Vi testede for nylig MSI GS70 Stealth. Begge er ganske vist sorte, men så hører enhver lighed også op. VivoPC er ikke beregnet til gamer-hulen, hvor den ville komme til kort på både ydelse og coolness. Den er tænkt til at placeres i dagligstuen, hvor en traditionel pc ville blive dømt ude.

Bagsiden rummer de tilslutninger, der er brug for. Den kan sluttes til tv eller monitor med HDMI eller DisplayPort, og seks USB-stik vil være mere end rigeligt til de typiske købere. Afbryderen sidder på bagsiden, da VivoPC alligevel aldrig skal slukkes helt.
Bagsiden rummer de tilslutninger, der er brug for. Den kan sluttes til tv eller monitor med HDMI eller DisplayPort, og seks USB-stik vil være mere end rigeligt til de typiske købere. Afbryderen sidder på bagsiden, da VivoPC alligevel aldrig skal slukkes helt.

Sæt den i stakken af set-top bokse sammen med fjernsynet, giv den et HDMI-kabel til stuealteret og evt. et optisk kabel for at få lyden igennem surround-anlægget. På den måde kan du surfe og læse mails på tv’et og afspille streamet video i fuldt format. Den klarer også et spil i ny og næ.

VivoPC findes i en række varianter. Ud over sort finish fås den også i børstet aluminium. Og processorvalget spænder fra en dual-core Celeron til de kraftigere i3 og i5 processorer. Alle fra Intel. Under det smalle låg på VC60 finder vi en dual-core (med fire tråde) Intel Core i5 processor på 2,5 GHz.

Der er 8 gigabyte ram om bord, hvilket er betydelig mere end i de fleste kompakte underholdnings-pc’er. Grafikprocessoren er en HD4000 fra Intel. Og i testeksemplaret var der en 1 terabyte harddisk. Andre udgaver leveres i stedet med en 128 gigabyte SSD.

Annonce

Fronten er en ubrudt flade, bortset fra en ca. 5 cm bred hvid linje, som lyser op, når pc’en er tændt. En anden LED nederst til højre på fronten viser, at harddisken kører. På bagsiden er der videoudgange via HDMI og DisplayPort, netværksstik, seks USB-porte (fire 2.0 og to 3.0) og en optisk lydudgang. Der er også tre mini-jack stik til henholdsvis mikrofonindgang, line-udgang og hovedtelefoner. Endelig er der en slot til SD/MMC-kort. Et hul til en Kensington-lås sikrer, at den lille computer bliver på sin plads, hvis den anbringes et offentligt tilgængeligt sted.

Fronten er enkel: En bred, hvid lysstribe fortæller, at den er tændt, og en lysdiode viser, når harddisken er aktiv.
Fronten er enkel: En bred, hvid lysstribe fortæller, at den er tændt, og en lysdiode viser, når harddisken er aktiv.

Trods den gammeldags fysiske harddisk er VivoPC et udpræget stilfærdigt bekendtskab. Man skal helt tæt på maskinen for at høre diskens snurren, og da der ikke er nogen blæser, er computeren så godt som lydløs.

Futuristisk friluftsmus
Der følger ikke noget tastatur med VivoPC, så her er der frit valg blandt USB- og Bluetooth-tastaturer. Men musen er inkluderet. VivoMouse kan både bruges på et bord og frit i luften, da den har en optisk sensor på undersiden og en rund touchpad på toppen. Selv om musen – der kunne have været en rekvisit fra Star Trek – er ret stor, ligger den behageligt i hånden.

Benchmarks
ASUS VivoPC sætter ikke hastighedsrekord. I Geekbench 3 fik den en score på 5.284 i multi-core og 2.463 i single-core. Det er på højde med en typisk kontor-pc. Altså hurtigt nok uden at være voldsomt. Og ca. halvt så højt som en stationær til samme pris sammensat med andre, men større dele fra ASUS’ katalog.

Selv om spil ikke er, hvad VivoPC vil blive brugt mest til, prøvede vi at pudse Futuremarks 3DMark Vantage-test på den. Et resultat på 3.063 er på ingen måde ophidsende. Men lige akkurat nok til, at man godt kan tage sig et 3D-spil på 55-tommeren i stuen, hvis man ikke skruer alt for højt op for detaljerne.

I Browsermark 2.0 testen, der giver et ret realistisk billede af computeres og bærbare enheders evner på nettet, går det rigtig fint. 5.388 er en udmærket score, der bekræfter oplevelsen af, at den lille ASUS klarer sig fint til sofa-surfing for hele familien.

VivoMouse kunne være en rekvisit fra Star Trek. Den kan bruges både på et bord og frit i luften.
VivoMouse kunne være en rekvisit fra Star Trek. Den kan bruges både på et bord og frit i luften.

VivoPC vil typisk blive brugt sammen med et tv. På begge de fjernsyn, som vi prøvede den med, krævede det noget justering at få størrelsen på Skrivebordet og Metro-brugerfladen til at passe til skærmen. Selv om opløsningen blev registreret korrekt, faldt ikonerne uden for skærmen. Det er uheldigt for en pc til ikke-erfarne brugere, som forventer at kunne pakke computeren ud og bruge den med det samme.

Konklusion
ASUS VivoPC er en computer, der er skabt til at forsvinde diskret ind i dagligstuens indretning. Og det gjorde den så godt, at ingen i husstanden spurgte, hvad det nu var, jeg var i gang med at teste. Den er en velfungerende makker til fjernsynet, som gør det let at se videoklip fra YouTube og streaming-tjenester. Der er dog flere kræfter under motorhjelmen, end man skulle tro, og den er mere fleksibel end de fleste ultra kompakte computere.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv