TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16)

En billig Ultra-ultrabook, der er nok til de fleste

Asus Zenbook 14 er den første PC med Intels Core Ultra-processorer, vi tester. Og den giver smag for mere af samme slags.

Af / 12/02/2024 - 09:00
Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16)

Home mener

  • Den nyeste processorgeneration gør en reel forskel. Skærmen er lækker og højt opløst. Let og kompakt nok til at have med over alt. Overraskende billig.
  • Den er stærk nok til kontorbrug, men betegnelsen ”Ultra” i processornavnet skal ikke tages alt for bogstaveligt.

Vi har testet mange af Asus’ Zenbook-bærbare. Priserne har varieret, men de fleste har været slanke og lette ultrabook-computere, der er skabt til at blive taget med over alt og udføre en hel dags arbejde uden at gøre væsen af sig.

Så mange generationer over samme tema har der været, at det kan være svært at forestille sig, at det er muligt at gøre det ret meget anderledes.

Og så alligevel er Asus Zenbook 14 med modelnavnet UX3450MA anderledes på ret vigtige punkter.

Zenbook 14 OLED UX3405MA Product photo 3B Ponder Blue 04
Opskriften er velkendt, men Zenbook 14 OLED er anderledes på flere vigtige punkter. (Foto: Asus)

På overfladen ligner den godt nok sine utallige forgængere i samme serie: En slank, kileformet enhed i marineblåt kabinet. Med en skærm på 14” er PC’en en anelse større end et A4-ark. Vægten på 1,3 kg er flere hundrede gram tungere end rekordholderne, der ligger under et kg, men det er stadig så lidt, at man lige må tjekke i tasken, om computeren er med eller ej.

Hvor Asus Zenbook 14 UX3405MA til gengæld adskiller sig synligt fra forgængerne, er på skærmen. Asus har nu rullet OLED-skærme ud på alle prisniveauer. Og man får ikke bare en OLED-skærm med levende farver og dødsort sort. Man får det i 2,8K-opløsning og 120 Hz opdateringsfrekvens. Og det er altså i en PC, der koster omtrent det samme som en smartphone i den bedste klasse.

Annonce
Zenbook 14 OLED UX3405MA Product photo 3B Ponder Blue 03
OLED-skærmen er i 2,8K-opløsning og 120 Hz. (Foto: Asus)

Da jeg sidste år testede Zenbook S13, der kostede en anelse mere, var min eneste anke over skærmen, at den manglede touchfunktionalitet. Den mangel er rettet nu. Og med en hurtigere og større skærm.

Ligesom på tidligere Zenbook-modeller er skærmen hængslet på undersiden af kabinettet. Det betyder, at bagkanten af PC’en løftes lidt fra bordet, når skærmen åbnes, hvilket er smart, da det både giver en bedre skrivestilling og bedre luftgennemstrømning i kabinettet.

Gode taster

Et andet kendetegn, der går igen fra Zenbook S13, er tastaturet, der er i den bedre ende af laptop-tastaturer. Tasterne har den rigtige størrelse og følelse. Og vandringen er det uundgåelige kompromis, når hele computeren skal være mindre end halvanden centimeter tyk, når låget er lukket i.

Jeg må også en gang til rose Asus for at have opdaget, at ingen bliver gladere over at have så få porte som muligt, som det var tendensen for få år siden. Nu praler Asus i stedet på deres hjemmeside med, at Zenbook 14 har ”de porte, du har brug for.” Og det har den faktisk: To USB-C, en USB-A og en HDMI-udgang. Det betyder, at man kan bruge Zenbook 14 til de fleste dagligdags opgaver uden at skulle bekymre sig om adaptere.

Zenbook 14 OLED UX3405MA Product photo 3B Ponder Blue 07
Tastaturet er udmærket, og der er – endelig – porte nok. (Foto: Asus)

Kabinettet er stort set uimodtageligt overfor fingeraftryk. Noget som tidligere Zenbook-generationer var plaget af.

Lyden har Harman/Kardon stået for, og den opfylder desuden kravene til Dolby Atmos. Ligesom skærmen også er Dolby Vision-certificeret, Det forhindrer dog ikke lyden fra de bittesmå indbyggede højttalere i at lyde noget tyndt. Men lyden er ren nok til, at man kan underholde sig med en film i pausen eller efter arbejdstid.

Betyder ”Ultra” mon ultrakraftig?

Intels EVO-platform har været standarden for ultrabook-computere i årevis. Det har betydet PC’er, der starter lynhurtigt op og har en god batteritid. Men det har også gjort test af lette arbejdslaptops til en øvelse i forudsigelighed og repetition, hvor den eneste adspredelse har været et nyt generationsnummer og deraf følgende forøgelse i antallet af processorkerner.

Læs også Betalelig og superlet uden kompromiser Asus Zenbook S13 er en af de letteste og mest kompakte bærbare, vi har set. Og den er behageligt fri for kompromiser. Uden at det koster kassen.

I år har Intel gjort det anderledes. For det første hedder årets processorer ikke 14. generation. I stedet indføres navet Ultra på de bedste udgaver af Core i5, -i7 og -i9.

Udover at lyde smart (hvad vil Intel gøre til næste år?), er der også sket nogle ændringer i processorarkitekturen.

Zenbook 14 OLED UX3405MA KV Ponder Blue
Der er flere grafiske kræfter i det smalle kabinet, end vi er vant til. (Foto: Asus)

For det første skal Ultra-processorerne være optimeret til kunstig intelligens. Hvilket sandsynligvis vil kræve en nye generation af programmer til at udnytte evnerne. Mere håndgribelig er en ny grafikplatform, kaldet Intel Arc. Den afløser den gamle Intel Iris Xe Graphics. Hvilket der kan være alle grunde i verden til at gøre!

I den udgave af Asus Zenbook 14 UX340ME, som vi har testet, er der en Intel Core i7 Ultra 7-155H med 16 kerner og 22 tråde. Arbejdsfrekvensen er 1,4 GHz med mulighed for turbodrift op til 4,8 GHz. På papiret er det specifikationer, der minder stærkt om førnævnte Zenbook S13. Det gør også mængden af RAM og SSD-lagerplads, der er henholdsvis 16 gigabyte og 1 terabyte.

ASUS Zenbook 14 OLED UX3405 Scenario photo 05
En vægt på 1,3 kg er flere hundrede gram tungere end rekordholderne, men man må stadig lige må tjekke i tasken, om computeren er med eller ej. (Foto: Asus)

Benchmarks

Når det gælder dagligdags brug til kontorarbejde eller studier, opfører Asus Zenbook 14 sig helt som forventet. GeekBench 6-processortesten ender med et resultat på henholdsvis 10.041 i multi-core og 2.161 i single-core. På multi-core-siden er det en forbedring på en tredjedel i forhold til sidste års generation.

Kontorprogramsimuleringen PCMark 10 ender på resultatet 6.052. Her er hastighedsforbedringen ikke helt så markant. Men spørgsmålet er, hvor hurtig tekstbehandling, man har brug for?

Intel Arc er testens vinder

Langt mere overraskende er de grafiske tests. Zenbook 14 har ikke gaming-ydelse. Men for pokker, hvor er Arc-grafikprocessoren dog meget bedre end Iris Xe!

Sidste år lettede vi på hatten for Zenbook S13, som klarede 3DMark Time Spy-testen med et resultat på 1.564. Zenbook 14 fordobler dette til 2.994! Og der er tale om prismæssigt særdeles sammenlignelige computere. Zenbook 14 er endda billigere.

Læs også Den bedste Mac til de fleste mennesker Apples nye MacBook Air med en 15-tommers skærm er det perfekte valg for mange, der har brug for en mere kraftfuld Mac med en større skærm.

På batteritesten er alt ved det velkendte fra mangfoldige ultrabook-tests. Asus Zenbook 14 klarede næsten fire timer og et kvarter med intens kontorsimulering, inden batteriet var tomt. Det er aldeles respektabelt. Og rigeligt til en dags normalt arbejde eller studier.

Konklusion

Asus Zenbook 14 UX3405MA er en bærbar computer af ultrabook-typen, der ved første øjekast ikke adskiller sig nævneværdigt fra tidligere Zenbooks. Eller fra andre ultrabooks i samme prisklasse,

Hvad angår evnerne i forhold til kunstig intelligens, må tiden og kommende software vise, hvor meget det betyder. Indtil videre må vi sige, at vi har gnedet på lampen, men ånden er ikke kommet for dagen endnu.

Zenbook 14 OLED UX3405MA Product photo 3B Ponder Blue 08
Kabinettet ser nobet ud. Også efter lang tids brug. (Foto: Asus)

Det betyder ikke, at Zenbook 14 er en skuffelse. Så langt fra. For det første er den rå regnekraft rykket ganske betragteligt. Og da prisen er lavere end sidste års lignende modeller, er der ikke noget at klage over. OLED-skærmen er også lækker. Selv om det næsten virker unødvendigt at give en arbejdscomputer en opdateringshastighed på 120 Hz.

Den største forbedring er den, som Intel Arc-grafikken bringer til bordet. I de fleste sammenhænge er hastigheden fordoblet i forhold til Iris Xe-grafikken i en tilsvarende processor af 13. generation. Og der er endda en vis ray tracing-acceleration indbygget i Arc. Det betyder ikke, at Zenbook 14 er nogen gaming-computer (et godt grafikkort til gaming koster lige så meget som hele computeren!). Men det udvalg af spil, der kan bruges til pauseunderholdning er nu blevet noget større.

Karakter
Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MAPURE16)
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mesh til det avancerede smarthjem

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?