Det største minus ved at arbejde ved en bærbar computer er mangelen på skærmplads. De fleste opgaver, jeg som tech-journalist laver, kræver mindst to – og ofte tre eller fire – åbne vinduer på skærmen på samme tid. Og det lader sig ikke gøre på en 14-tommer ultrabook. I hvert fald ikke på en normal 14-tommer ultrabook.
Asus’ Zenbook Duo-serie udvider arbejdspladsen med en ekstra skærm. I de første udgaver var skærm nummer to omkring halvt så stor som hovedskærmen, men med den nyeste version er Asus gået hele vejen og har monteret to lige store OLED-skærme i 3K-opløsning (2.880 x 1.800 pixel). Det giver Zenbook Duo en screen-to-body-ratio i nærheden af 190 procent!
Ligner en normal laptop
Med begge halvdele af kabinettet fyldt med skærm er der ikke plads til et normalt tastatur. Det har Asus løst på en i mine øjne genial måde: Tastaturet, der er løst, dækker den nederste kabinethalvdel. Når det er dokket på den måde, bruges kun den øverste skærm, og Zenbook’en ligner en almindelig, lidt tykmavet laptop.
Når tastaturet løftes af og lægges på bordet, hvilket samtidig giver en bedre ergonomi, kommer skærm nummer to til live.
De to skærme kan placeres på forskellige måder. Kabinettet har en indbygget støttefod, der gør det muligt at rejse hele computeren op. Eller man kan rotere PC’en en kvart omgang og få to skærme på højkant ved siden af hinanden.
Som at have to skærme på skrivebordet
Vi har for nylig testet Lenovo ThinkPad X1 Fold, der havde en stor, bøjelig 16”-skærm. Skærmene på Zenbook Duo er i stedet fysisk adskilte, så der bliver en synlig ramme mellem billederne. Det gør det mindre praktisk at arbejde med et stort dokument på tværs af skærmene. Men har man flere åbne vinduer, der fordeles mellem skærmene, er det ikke noget problem. Præcis på samme måde, som hvis man bruger to skærme side om side på skrivebords-PC’en.
Tastaturet er helt fladt og måler en halv centimeter på det tykkeste sted. At det kan lade sig gøre at have en brugbar vandring på tasterne på noget så tyndt, er en teknisk bedrift. Men dette her er lige så godt at skrive på som et normalt laptop-tastatur. Og da det nærmest går i et med skrivebordet, er ergonomien glimrende. Det gælder også touchpad’en, der har en tydelig klikfornemmelse, når man trykker på den.
Alle porte er der
Jeg har ofte været ude med riven efter navnlig Asus for at barbere antallet af porte ned til et minimum på især de dyre laptops. Zenbook Duo har faktisk, hvad der brug for: To USB-C-porte med Thunderbolt og opladning, en USB-A-port og endda en HDMI-udgang. I forhold til, hvor meget elektronik, der er proppet i det tynde kabinet, er det imponerende. En 3,5 mm kombineret lydudgang/mikrofonindgang er der også.
Benchmarks
Mens det ydre er forbløffende, er indmaden i Asus Zenbook Duo mere genkendelig. På de fleste punkter er den identisk med Zenbook 14 OLED, som vi testede tidligere på året. Processoren er den samme Intel Core Ultra 7-155H, altså en 14. generations CPU med integreret NPU (neuralprocessor) og Intel Arc-grafik, som allerede har bevist sit værd flere gange. Den eneste forskel på de to ser ud til at være, at Zenbook Duo har 32 gigabyte RAM i stedet for 16 gigabyte.
Hvis vi lægger ud med processortesten Geekbench 6, er en score på 11.750 i multi-core og 2.247 i single-core glimrende efter 2024-målestok. Samme tendens ser vi i kontorsimulationen PCMark 10, hvor resultatet bliver respektable 7.456. Det kan givetvis gøres hurtigere med dyrere processor. Men i mine øjne er pengene givet bedre og sjovere ud på dobbeltskærmen.
God nok til video
Resultaterne i de forskellige 3D-benchmarks ligner det, vi har set på andre PC’er med Intel Ultra-processor. Og det vil sige grafik, der ikke er på gaming-niveau, men som hjælper grafiktunge programmer. Og så måske et slag CS:GO i pausen. Men her er resultaterne en smule bedre end hos den på papiret tilsvarende Zenbook 14. Størst er forskellen i den ikke så krævende Night Raid-test, hvor Zenbook Duo scorer 28.198, mens Zenbook 14 må nøjes med 19.246.
Batteritiden på Zenbook Duo er ikke så god som på almindelige ultrabook-PC’er. Med begge skærme tændt var den intensive kontorsimulering lidt over to timer om at dræne batteriet, mens den klarede tre timer med kun den øverste skærm i brug.
Konklusion
Asus Zenbook Duo UX8406 er en ganske anderledes PC, hvor det er svært at finde noget at kritisere. Ydelsen er glimrende, og de to store skærme giver et skærmareal, der aldrig er set magen til i en 14-tommer bærbar. Og slet ikke til den pris.
Zenbook Duo koster 50 procent mere end Asus Zenbook 14 OLED, der på de fleste punkter har samme specifikationer, men regnestykket stemmer, da man her får dobbelt så mange skærme. Samtidig skal Asus roses for at have skabt en maskine, der trods den ekstra skærm, støttefoden og det løse tastatur stadig vejer under 1,7 kilo og er mindre end to centimeter tyk.