TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)

Zenbook med forbedret Intel-processor

Efter en skuffende start for Core Ultra-processorerne er Intel klar med en ny generation med bedre AI. Vi har testet den første maskine. Er den mon bedre?

Af / 18/10/2024 - 09:14
Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)

Home mener

  • Højopløst OLED-touchskærm. Intels nye Ultra-processorer har nu fået de AI-kræfter, de skulle have haft fra begyndelsen. En let, hurtig og elegant PC til en helt fornuftig pris.
  • Selv om AI-ydelsen i NPU’en er tredoblet, kan grafikprocessoren stadig slå den på hjemmebane.

2024 var ikke blot året, hvor evner for kunstig intelligens blev et vigtigt salgsargument. Det var også året, hvor der blev lanceret hele tre processorgenerationer for at opfylde drømmen om AI-PC’en.

Som computertester har jeg set mangfoldige processorgenerationer komme og gå. Og med hver ny generation er en strøm af nye computere kommet til test. Men 2024 har været anderledes. I årets første måneder testede vi flere PC’er med de nye Intel Core Ultra-processorer, der udmærkede sig ved at have en neural processor (NPU) indbygget til at varetage AI-beregninger. For eksempel Asus Zenbook 14 OLED, som vi testede tilbage i februar måned. Det var såmænd en ganske udmærket PC, men AI-regnekraften imponerede ikke. Faktisk skuffede Intels processorer ved kun at have en tredjedel af den 40 TOPS AI-styrke, der var nødvendig til Microsoft Copilot+.

Zenbook S 14 UX5406SA Scenario photo 04
Zenbook S 14 UX5406. (Foto: Asus)

Det åbnede et hul i markedet til Qualcomm og deres Snapdragon X Elite-processor, der havde de fornødne AI-kræfter. Derfor testede vi hen over sommeren en ny generation af AI-PC’er. For eksempel denne Asus Vivobook S 15.

Nu, hvor bladene på træerne så småt er ved at få efterårsfarver, kommer endnu en PC-generation, altså årets tredje. Intel har i hast leveret en ny og forbedret Serie 2 af Core Ultra-processorerne.

Om den gør forskellen for kriseramte Intel, der siden årsskiftet har mistet 60 procent af sin værdi, og nu angiveligt er til salg, får vi se. Foreløbig ser vi her nærmere på den første PC med den nye processor om bord: Asus Zenbook S 14 med efternavnet UX5406.

Annonce
Læs også Bliver Intel overtaget af Qualcomm? Den fremstormende chipproducent Qualcomm vil angiveligt prøve at købe Intel.

Asus laver mange Zenbook-computere, men S-modellerne er de slankeste og mest elegante til hjemmebrug. Således også denne, der kun er 13 mm tyk og vejer 1.200 gram. Låget er udført i et kompositmateriale af keramisk aluminium, der skulle være modstandsdygtigt over for ridser og fedtfingre, så PC’en holder sig elegant i længere tid. Computeren fås i to trademark-farver, Scandinavian White og Zumaia Gray. Testeksemplaret var i Zumaia-varianten, der også kunne kaldes gråbrun.

Zenbook S 14_UX5406SA_Product photo_3I_Zumaia Gray_08 Zenbook S 14_UX5406SA_Product photo_3W_Scandinavian White _08
<
>
Zenbook S14 fås i hvid og gråbrun. (Foto: Asus)

Skærmen er, som vi har set på andre modeller i år, en farverig og klar 2,8K OLED-skærm med 120 Hz opdateringshastighed. Det er bestemt godkendt! Skærmen har desuden touch-funktion. Hvilket er et plus i de situationer, hvor man ikke lige har skrivebordplads til en mus.

Tastaturet er overraskende godt. Vandringen på tasterne er naturligvis kort, men tasterne har den helt rigtige modstand, og der er ikke antydning af slør eller vaklen på tasterne. Sådan noget burde være en selvfølge – men er det langtfra altid. Touchpad’en er stor og reagerer ret kvikt med god respons.

Antallet af porte er, ligesom vi har set det på tidligere modeller fra i år, faktisk helt fyldestgørende: to USB-C, en USB-A og en HDMI-udgang. Det betyder, at man kan bruge Zenbook 14 til de fleste dagligdags opgaver uden at skulle bekymre sig om adaptere.

Zenbook S 14 UX5406SA Product photo 3W Scandinavian White 07
Tastaturet er overraskende godt, og touchpad’en stor. (Foto: Asus)

Lidt mere intelligent Ultra

Processoren er en 1,8 GHz Intel Core Ultra 7-258V.

Det kan undre lidt, at Intel har valgt at køre videre med samme processornavn og blot har kaldt de nye modeller for ”Serie 2”. For bag facaden er der tale om en helt ny arkitektur. Serie 2-processorerne havde kodenavnet Lunar Lake, mens Serie 1 hed Meteor Lake.

Den nye processor har kun otte kerner og otte tråde (Core Ultra 7-155H, som var i de tidligere testede maskiner, havde 16 kerner og 22 tråde). Men den har til gengæld en forbedret NPU. Intel oplyser på sin hjemmeside, at den nye processor klarer op 47 TOPS (billioner instruktioner pr. sekund). Det er omkring tre gange så meget som første serie.

Læs også For to år siden havde den kostet det dobbelte Asus Zenbook 14 er den første PC med Intels Core Ultra-processorer, vi tester. Og den giver smag for mere af samme slags.

Intel Arc-grafikken, som blev introduceret med første udgave af Ultra-processorerne i december 2023, er der stadig.

Asus Zenbook S 14 har 32 gigabyte DDR5-RAM og 1 terabyte SSD-lager. Det er præcis, hvad man vil forvente af en ultrabook-PC i prisklassen.

Benchmarks

Selv om vi har at gøre med et helt nyt processordesign, fremgår det ikke tydeligt af hastighedsmålingerne, der på de allerfleste områder svarer til årets tidligere maskiner i samme klasse.

Processortesten Geekbench 6 endte med et resultat på 11.048 i multicore og 2.728 i single-core. Det er 10-20 procent hurtigere end den Asus Zenbook 14, vi testede først på året. Men tallene er ikke direkte sammenlignelige, da processoren på den første model havde en lidt lavere arbejdshastighed. En score på 6.587 er også fuldt sammenlignelig med PC’er i samme prisklasse.

Zenbook S 14 UX5406SA Product photo 3W Scandinavian White 06
Zenbook S 14 er en solid og nydelig ultrabook-PC til arbejde og studier. (Foto: Asus)

Grafikken går vi let henover, da tendensen er den eksakt samme. Intels integrerede Arc-grafik er rigtig god, men uden at være i gaming-klassen. Til at forhindre sløvhed i brugerfladen er den til gengæld perfekt. Og der er tydeligvis ikke foretaget nogen som helst ændringer her i Serie 2 af Ultra-processorerne.

AI – både og …

Hvilket bringer os hen til den mest spændende del: AI-beregninger. Her er der for alvor flyttet hegnspæle. Nærmere bestemt har Intel flyttet dem ind på det territorium, som tidligere tilhørte Qualcomm. I Geekbench AI-testen opnår Asus Zenbook 14 S et resultat på 25.622 i kvantiseret score. Testen er ret ny, så vi har ikke en lang serie af resultater at sammenligne med, men den Snapdragon-baserede Lenovo Yoga Slim 7x, som vi testede for nylig, opnår et kvantiseret resultat på 22.029.

Læs også Yoga på den kloge måde Som Snapdragon X Elite-baseret PC er Lenovo Yoga Slim 7x på de fleste punkter jævnbyrdig med Intel-PC ’er. Men AI-ydelsen er en faktor højere.

Men så simpelt skal det ikke være. Der findes flere forskellige protokoller for AI-beregninger, og ikke alle maskiner understøtter dem alle. Således er Asus’ resultat opnået med OpenVino, mens Lenovo understøtter QNN. Tallene er på overfladen sammenlignelige, men det kan betyde, at én processortype er bedre til en bestemt type AI-beregning, mens en anden vil have et forspring på en anden opgave. Og for at hælde endnu mere malurt i bægeret har Asus’ens grafikprocessor faktisk flere AI-muskler end NPU’en. Målt med OpenVino yder den 28.412 i kvantiseret score i Geekbench 6.

Zenbook S 14 UX5406SA Scenario photo 05
Batteritiden er lang, og Zenbook S 14 kan være med overalt. Men pas på din ryg – og gør ikke som på billedet! (Foto: Asus)

Mens den matematiske regnekraft ikke er ændret markant siden forrige processormodel, ser det ud til, at det er lykkedes at skære ned på strømforbruget. Batteritesten ender således på lige under otte timer. Det er omkring dobbelt så længe som de Intel Core Ultra-maskiner, vi testede først på året!

Konklusion

Asus Zenbook S 14 UX5406SA er en solid og nydelig ultrabook-PC til arbejde og studier. Den vejer ikke meget og vil sandsynligvis være en trofast makker i tasken i årevis. Og den lækre 2,8K OLED-touchskærm berettiger sammen med en helt fornuftig grafikydelse prisen, der er noget højere end budgetmaskinerne.

Den nye serie af Intel Core Ultra-processorer ser ud til at holde løfterne. Hvilket er et (Copilot-) plus. Men det må være en lidt flad fornemmelse for dem, der har købt en ny Intel-PC i januar, at se den forældet så hurtigt. Hvad den måske heller ikke er, da regne- og grafikkraften i alle andre henseender er den samme. Og har du ikke brug for at udføre AI-beregninger uden adgang til internettet, findes der masser af tjenester, både betalte og gratis.

Zenbook S 14 UX5406SA Scenario photo 06
(Foto: Asus)
Karakter
Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv