Hvis du er blandt de mange, der for nylig har brugt meget tid på hjemmekontoret, har du måske taget dig selv i at tænke, at din skærm er for lille eller for dårlig. Når man arbejder i lange stræk, og ikke mindst når man sidder i videokonferencer, skal skærmen både være rimelig stor og meget skarp! Og hvis man skal bruge den til andet end web-surfing og tekstbehandling, skal den også være farverneutral.
Med den store 32 tommers PC-skærm EW3280U har BenQ gjort et ærligt forsøg på at lave en skærm, der passer til (næsten) alle.
Ultra HD
BenQ EW3280 har Ultra HD-opløsning (3840 x 2160). Skærmens samlede størrelse er mindre end andre 32-tommere takket være den usædvanlig tynde ramme. Større billede på mindre plads er altid godt! Ellers er udseendet lidt specielt med rustikke bronzedetaljer. Både højttalerfronten og bordstativet har denne farve.
Selve bordstativet er lidt simpelt og har kun lodret vinkling (-5 til 15 grader). Man kan ikke lægge skærmen fladt eller dreje den i portrættilstand, som nogle fotografer foretrækker. Derimod passer VESA-standardbeslag bagpå, så man kan købe et stativ, der passer til ens egne behov, om nødvendigt.
Skærmen har et IPS-panel, som er kendt for god betragtningsvinkel og fine, jævne farver. Og da den både har HDMI-indgange og indbygget soundbar – som giver helt fin lyd og endda har en dedikeret bas-enhed – kan den strengt taget også fungere som et lille TV. Det har BenQ da også tænkt på, idet de har forsynet den med en fjernbetjening.
Korrekte farver
BenQ går meget op i, at deres billedprodukter har korrekte farver lige ud af æsken, og det gælder også EW3280U. Det betyder, at man har et godt overblik over farverne på sine fotos og videoer, selv uden at skulle investere i måleværktøj. Næsten, i hvert fald, for det er stadig muligt at gøre det endnu bedre. Der vil altid være små variabler fra enhed til enhed, og farverne kan også ændre sig over tid.
BenQ opgiver lysstyrken på monitoren til 350 candela pr. kvadratmeter, også kendt som lux.
HDR
BenQ har deres egen HDR-teknologi, som de kalder HDRi – hvor i’et står for intelligent. Den skal kompensere for svagheder på en skærm, der egentlig er for lyssvag til at fungere specielt godt med HDR-indhold.
400 lux (DisplayHDR 400) er det absolutte minimumskrav sat af VESA, og BenQ hævder faktisk at kunne opnå en peak-lysstyrke på netop dette, når HDR er aktiveret. Men det er stadig i den blege ende, og HDRi skal så bedre analysere hver scene og bestemme den samlede lysstyrke ud fra dette.
Billedindstillinger
Der er fem forskellige billedindstillinger at vælge imellem. Hvis man er i tvivl, bør man lade den stå i standardindstillingen. Den er tæt på neutral hvidbalance: Hvor 6500K er neutral farvetemperatur, målte jeg standardindstillingen til 6800K med måleværktøjet X-rite i1 Display Pro, og desuden er den blandt de mest lysstærke indstillinger.
Man kan i stedet vælge Rec.709-indstillingen, som er endnu tættere på neutral hvidbalance (6680K), men det er på bekostning af noget lysstyrke. Det fungerer om aftenen eller i et mørkt rum, men ellers ville jeg bruge Standard.
Hvis du har kalibreringsværktøj, kan du skifte til User-mode og kalibrere det.
Lysstyrke
BenQ hævder en lysstyrke på 350 lux, hvilket er helt fint til en PC-monitor. Men lige ud af æsken, med 50 procent kontrast, gav testeksemplaret kun 230 lux, hvilket er lidt for blegt. Heldigvis kan man justere op til 60 procent, uden at det brænder ud i hvid, og så er vi oppe på 340 lux, hvilket jeg er tilfreds med til almindelig brug.
Flot billedkvalitet
Med standard dynamisk omfang (SDR) har BenQ EW3280U virkelig god billedkvalitet. Farverne er neutrale og desuden jævne over hele skærmfladen. Billedet er virkelig knivskarpt, som man tydeligt kan se ved tekstbehandling og generel web-browsing. Der er ingen farveblødning at se.
Sat op ved siden af min egen BenQ PV3200, som også måler 32 tommer, er billedet på de to meget ens. Det er svært at se forskel og endnu sværere, hvis man kører kalibrering på dem. Og det er rigtig godt, for PV3200PT er virkelig god og koster 50 procent mere. Den har endda ikke indbygget lyd eller HDR.
Det skal siges, at sortniveauet er noget begrænset, som det er på næsten alle PC-skærme. Kontrasten er opgivet til 1000:1, hvilket er helt almindeligt. Og grunden til, at jeg personligt aldrig ville bruge en computerskærm som TV. Film får ikke ordentlig smæk på, og mørke film bliver en temmelig flad oplevelse.
HDR
Terminator: Dark Fate i Ultra HD er en sej actionfilm, og de mørke åbningsscener sætter stemningen. Men hvor sortniveauet er dybt og mørkt, men samtidig detaljeret på de bedste TV-skærme, bliver det for blegt her.
Når man aktiverer HDR i Windows 10, skulle man tro, at det blev bedre. Snarere tværtimod. Fordi skærmen er så lyssvag, dæmpes den generelle lysstyrke for at få spillerum til de lyseste HDR-effekter. Desuden har skærmen ikke dynamisk dimming af bagbelysningen, hvilket er nødvendigt for en god HDR-oplevelse.
For at kompensere for det manglende lys arbejder skærmens intelligente billedprocessering intenst med at justere alt lys på skærmen efter indholdet i scenerne. Med det resultat, at man kan se lyset justeres op og ned hele tiden. Denne funktion kan heller ikke slås fra i HDR-tilstand. Faktisk kan man ikke at lave nogen indstillinger overhovedet i HDR. Man må tage, hvad man får.
Jeg ender med at slå HDR fra. Hvilket er synd, for med HDR får man en dybere farvegengivelse, og EW3280U formår faktisk at gengive hele 95 procent af det udvidede DCI-P3-farverum. Men så skal HDR aktiveres. Og det vil jeg altså ikke.
Hvad med spil?
BenQ-skærmen er virkelig god til både billed- og videoprocessering, og selvfølgelig også både web-surfing og tekstformidling. Opdateringshastigheden på 60 Hz er også helt fin til alt dette.
Hardcore-gamere vil nok alligevel ikke have denne skærm på listen. Tunge actionspil kræver 120 Hz, for ikke at sige 144 Hz. Og også gerne dynamisk skærmfrekvens, hvor skærmen automatisk justerer sig efter indholdet. Denne skærm er derfor ikke så velegnet.
Desuden er panelet af typen IPS. Det giver bedre billedkvalitet end TN-teknologien, men kræver også mere billedprocessering og dermed længere responstid.
Ganske vist har EW3280U den laveste responstid inden for IPS-segmentet med kun 5 millisekunder. Hvilket er så hurtigt, at det opfattes som øjeblikkeligt. Til sammenligning har TN-paneler en responstid så hurtig som 1 millisekund eller endnu mindre. Men alligevel vil den moderate opdateringsfrekvens være en dealbreaker for seriøse gamere.
Konklusion
BenQ EW3280U er en god, stor og skarp PC-skærm i premium-segmentet. Den har rigtig gode farver lige ud af æsken og jævne, flotte billeder med neutrale farver. Det gør den ideel til billedbehandling og videoredigering – man kan stole på, at det, man ser, er det, man får.
Vi må trække ned for lidt ubrugelig HDR, da skærmen ikke har local dimming og derfor hele tiden står og justerer lysstyrken over hele skærmen. Det bliver irriterende, og billedet er også generelt for mørkt til, at man rigtig kan nyde HDR-indhold.
Det er heller ikke muligt at lave nogen billedindstillinger i HDR eller slå den såkaldt intelligente teknologi, der løbende justerer HDR-lysstyrken, fra. Vi anbefaler derfor at slå HDR helt fra.
Vi kunne da også godt tænke os nogle USB-indgange og en hukommelseskortlæser i skærmen, men til denne pris holder det, at billedkvaliteten er fremragende (i SDR-tilstand).
11 kommentarer til “BenQ EW3280U”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Der sidder et IPS-panel i BenQ EW3280U.
Det er et IPS-panel
Der sidder et IPS-panel i BenQ EW3280U
Der er et IPS-panel i BenQ EW3280U.
Den har et IPS panel. 👍
Det er et IPS-panel der bruges i BenQ EW3280U
Der sidder et IPS-panel i BenQ EW3280U.
Det er et IPS panel.
Der er et IPS panel i BenQ EW3280U
Der sidder et IPS panel i.
Der sidder et IPS-panel i BenQ EW3280U.