På en måde kan man sige, at den bare er en stikdåse til USB-kabler. Men en dockingstation som Corsair TBT200 rummer så meget nyttig elektronik og praktiske bekvemmeligheder, at den gør livet med computeren en hel del mere bekvemt og sandsynligvis også sjovere.
Nøglen til det er Thunderbolt 4, hvilket sådan set ikke er Corsairs fortjeneste. Thunderbolt er nemlig en standard, der er bygget ind i de nyere versioner af USB-porten. Men docken samler så at sige trådene. Og det er her, det nyttige begynder.
Thunderbolt giver mulighed for at tilslutte ikke blot gammeldags USB-enheder som printere, webcams og harddiske, men også skærme til USB-C-porten. Både HDMI og DisplayPort-standarderne er nemlig integreret i porten.
Det betyder i øvrigt også, at du med stor sandsynlighed kan tilslutte en ekstern skærm til din bærbare, selv om den mangler en fysisk udgang til HDMI eller DisplayPort. Det kræver bare et passende kabel.
Alt på ét sted
Men tilbage til docken. Corsair TBT200 er en ret omfattende – og ganske kostbar – en af slagsen, som giver mulighed for at samle mange funktioner på et sted.
Selve docken er en flad og aflang aluminiumsboks med afrundede kanter og en stribe porte til alskens formål på for- og bagside.
På bagsiden finder man først og fremmest tre USB-C-porte med Thunderbolt 4-understøttelse. Hver port kan overføre op til 40 gigabit data i sekundet. Portene kan dermed bruges til hurtige enheder som PCIekspres-enheder – og skærme. Der er også to hurtige USB-A-porte til for eksempel eksterne harddiske. Samt en Ethernet-port til kablet netværk. Den klarer op til 2,5 gigabit i sekundet. Hvis Ethernet-udgangen på din router eller switch kan følge med.
Forsiden rummer flere og mere varierede forbindelser. En USB-C og en USB-A-port vil sandsynligvis blive brugt til USB-sticks og til opladning af USB-enheder. Med 15 watt opladning på USB-C og 7,5 watt på USB-A sker det ikke superhurtigt, men ved arbejdscomputeren har de fleste alligevel hele dagen til rådighed.
Der er også en SD-kortlæser samt en kombineret lydudgang, der også kan fungere som indgang.
Det er bekvemt!
Man kan spørge sig selv, hvad man skal med endnu en lydudgang, når samtlige bærbare computere i verden allerede har en 3,5 mm minijack udgang? Det er rigtigt. Og Corsair TBT200 løser i det hele taget et problem, der for de fleste brugere allerede kan løses af de indbyggede porte i computeren. Men docken udvider antallet af enheder, der kan tilsluttes på samme tid. Og den gør det først og fremmest nemt.
Den allermest praktiske port på TBT200 er nemlig den sidste USB-C-port, der er mærket ‘upstream’. Her sætter du computeren til – og så får du med ét kabel adgang til alt, hvad der er tilsluttet docken. Da docken har egen 150 watt strømforsyning, kan du også oplade computeren gennem samme kabel. Der medfølger et kort og kraftigt USB-C-kabel til netop det formål.
Alle kombinationer virker
Med i kassen får man også to USB-adapterkabler til henholdsvis HDMI og DisplayPort. Har man brug for at tilslutte to skærme med samme typer stik, kan man blot købe et ekstra af den slags, man har brug for. Docken (og via den, computeren) er ligeglad med, om der bruges HDMI eller DisplayPort, da begge forbindelsestyper er integreret i Thunderbolt 4-standarden.
Og det er her, det bliver rigtig magisk. Jeg havde længe brugt en 27-tommers 4K-skærm på skrivebordet sammen med den indbyggede skærm i PC’en. Men ud over Word-vinduet med den artikel, der netop arbejdes på, skal der også holdes øje med mails i Outlook, interne beskeder fra kollegerne, et par browservinduer med oplysninger og Photoshop til billedredigering. Hvilket alt i alt giver et skrigende behov for skærmplads!
Og det er løst så simpelt som at sætte endnu en skærm på bordet og sætte et USB-kabel mere i docken Efter nogle sekunder, hvor de nu tre skærme tændes og slukkes, og hvor skærmbillederne tydeligt vrider sig under grafikkortets forsøg på at få skærmkabalen til at gå op, er Windows-skrivebordet næsten fordoblet i areal. Hvilket man ikke kan sige om pladsen på det fysiske skrivebord. Men noget for noget …
Automatisk opsætning
Det kræver ikke nogen drivere og ingen installation at få opsætningen med flere skærme til at fungere. Og Windows finder automatisk ud af, hvilken opløsning og opdateringshastighed, skærmene understøtter. Og det er almindeligvis den bedste valgmulighed. Har skærmene meget forskellig opløsning i forhold til størrelsen, kan det dog være en god ide at justere forstørrelsesgraden, så ikoner og tekst ikke skifter størrelse, når man trækker et vindue fra den ene skærm til den anden.
Plug and play til trods er tilpasningen tilsyneladende ikke øjeblikkelig. Den første dag eller to måtte skærmene til tider hjælpes i gang, hvis skærmbilledet havde været slukket i en pause. Det blev løst ved at tænde og slukke den pågældende skærm. Og problemet forsvandt fuldkommen efter en kort indkøringsperiode, hvor Windows sandsynligvis må have opdateret skærmdriverne.
Som sagt er de grundlæggende funktioner indbygget i Thunderbolt 4-standarden – og dermed de fleste bærbare computere (både PC og Mac), der er lanceret siden 2020. Og Corsair TBT200 følger blot denne. Ikke alle docks understøtter dog alle skærmopløsninger og opdateringshastigheder. Corsair-docken giver mulighed for at tilslutte op til to skærme med 4K-opløsning og 60 Hz opdateringshastighed på samme tid. Thunderbolt 4-standarden understøtter i øvrigt ikke flere end to skærme via USB-C.
Bemærk: TBT200 fås i skrivende stund kun via Corsairs egen webshop, men skulle blive tilgængelig i butikkerne senere.
Konklusion
Et produkt som Corsair TBT200 er lige så undseligt, som det er uundværligt – når først man har fået det ind på skrivebordet. Den løser – stort set – ingen problemer, som ikke kunne løses af den ‘nøgne’ bærbare PC sammen med de rette kabler og adaptere. Men den gør skiftet mellem at bruge computeren som henholdsvis supertransportabel ultrabook og stationær kontormaskine meget, meget lettere. For i stedet for at bakse med kabler i samtlige åbninger på computeren skal jeg nu kun tilslutte eller frakoble ét USB-C-kabel.
Skal du bare samle nogle USB-enheder, er den vanvittigt overkill. Men muligheden for at sætte flere skærme til den bærbare og forbinde det hele – herunder lyd – til computeren med et enkelt kabel, er ganske enkelt en fantastisk bekvemmelighed.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer