Den tid er forbi, hvor man kunne nøjes med den simple router, som ofte følger med internetabonnementet. Et hjem fyldt med smart-enheder kræver, at routeren helt bogstaveligt har antennerne ude og kan kommunikere med flere enheder på samme tid. Og skal forbindelsen være god i alle kroge af hjemmet, kan et mesh-netværk med flere forbundne routere være det, der skal til. Mesh indebærer, at netværket udbredes via flere enheder, der kommunikerer trådløst med hinanden. Netværket kan på den måde nå ud til alle hjørner af boligen. Så længe der er netværkspunkter nok, og de kan ‘se’ hinanden.
Tredje generation af Googles mesh-system, Google Nest Wifi, har fået føjet et ‘Pro’ til navnet. Det skyldes ikke, at produktet er beregnet til professionel brug, men understreger blot, at routerne understøtter Wi-Fi 6E (Google Nest Wifi havde kun Wi-Fi 5). At Nest Wifi Pro er til hjemmebrug, står da også klart, når man åbner æsken og finder tre afrundede enheder i minimalistisk, højglansblank hvid plast.
Internet i ny nordisk stil
Routerne er så totalt upåfaldende, at de burde kunne glide ind i enhver moderne indretning. Hvilket er godt, da de skal stå frit fremme for at få den bedste rækkevidde. Under den indretningsvenlige skal er der i hver router seks antenner. To for hvert af de frekvensbånd, som routeren dækker: 2,4 GHz, 5 GHz og det nye 6 GHz-bånd, der blev introduceret med Wi-Fi 6E.
Google siger, at en enkelt router dækker boliger op til 120 kvadratmeter. Og som en tommelfingerregel lægger hver ekstra router yderligere 100 kvadratmeter til dækningen. Google Nest Wifi Pro sælges i pakker med tre styk, hvilket ifølge Google mindst bør række til en bolig på op til 320 kvadratmeter. I praksis afhænger dækningen dog af antallet af mure og etageadskillelser, der kan dæmpe Wi-Fi-signalet og dermed begrænse rækkevidden. Er der brug for bedre dækning, kan man blot købe en enkelt router mere eller endnu en pakke med tre.
Backhaul
Forbindelsen mellem routerne sker vi såkaldt ‘backhaul’, som er en kommunikationskanal, der kører parallelt med det almindelige trådløse netværk. Som udgangspunkt bruges 6 GHz-kanalen, der som nævnt er nyheden i Wi-Fi 6E-standarden, til backhaul. Det betyder, at man ikke umiddelbart får glæde af den ekstra kanal til at forbinde nye enheder med routerne. Men det er et plus i forhold til den foregående udgave, Nest Wifi, der kun understøttede Wi-Fi 5 og ikke havde en dedikeret backhaul. Det er også muligt at trække en kabelforbindelse mellem routerne til backhaul, og dermed befri 6 Hz-kanalen til Wi-Fi-brug.
Simpleste opsætning nogensinde
Opsætningen af netværket er den simpleste, jeg endnu har oplevet! De tre enheder i æsken er fuldstændig ens, så man slipper for at bekymre sig om forholdet mellem router og access points. Man tager en tilfældig enhed fra pakken, sætter det medfølgende netværkskabel i én af de to Ethernet-porte på routeren, og kobler den til internetmodemet. Resten klares fra Google Home-app’en.
I løbet af par minutter er routeren genkendt af Google Home, og forbindelsen er analyseret af routeren. Endnu nemmere er det at indlemme flere routere i systemet og opbygge et mesh-netværk. Enhederne skal bare tilsluttes strøm, og dernæst opdages af Home.
Google Home er nøglen
Nøglen til den simple opsætning er Google Home. Da Wi-Fi’et administreres af samme app, som styrer det smarte hjem, er integrationen perfekt fra begyndelsen. Hvis en enhed er kompatibel med Home, fungerer den med netværket. Uden at man behøver bekymre sig om opsætning med WPS. Faktisk har Nest Wifi Pro slet ingen WPS-knap.
Man kan naturligvis stadig koble en enhed – f.eks. en computer, en mobil eller et TV – på det trådløse netværk, uden at den partout skal indføjes i Google Home. Den gammeldags metode med netværksnavn og adgangskode virker stadig.
Én stor familie
Høj brugervenlighed og integration er Nest Wifi Pro og Google Homes stærke kort. En lektie, som de givetvis har lært af Apple. Og som de gentager i deres Pixel-telefoner, som er på vej til at udvikle sig til en produktfamilie med telefoner, hørepropper, tablets og ure.
Google Home er smart, men ikke alle bryder sig om at lade deres liv styre af Google. Og har du ikke en Google-konto og et Google-styret smart-hjem, er Google Nest Wifi Pro ikke for dig!
Styring via app
De fleste routere har deres egen app, som næsten kræver en systemadministratoruddannelse for at forstå de finere detaljer. Ikke her. Da det hele styres via Google Home, er brugerfladen velkendt. Og man finder kun de mest nødvendige indstillinger. Men der er faktisk tilstrækkeligt til de fleste, der har brug for at rode med port forwarding, forbindelsestyper og subnet-masker. De fleste valg tages automatisk – og de virker fornuftige.
Den eneste ‘avancerede’ indstilling, man umiddelbart bliver tilbudt, er prioritering af enheder. Google Nest Wifi Pro tilbyder ikke fast prioritering af båndbredden indbyrdes mellem forskellige typer af trafik. Men man kan med et par tryk i app’en tildele én af enhederne på netværket højere prioritet i op til otte timer. For eksempel hvis teenagesønnen vil deltage i en særlig vigtig League Of Legends-turnering lørdag aften.
Mens valgmulighederne er få, fører app’en til gengæld en overraskende grundig statistik over dataforbruget og nethastigheden på de tilsluttede enheder. Det giver et godt overblik, som de færreste andre routere til hjemmebrug tilbyder.
Hastighed
Routerne er ganske pæne på reolen, men der er kun én grund til at anskaffe sig et mesh-netværk – og det er at få høj nethastighed i alle hjørner af alle rum i boligen.
Google Nest Wifi Pro leverer varen i så stort et omfang, som man kan håbe ud fra prisen. På intet sted og tidspunkt lykkedes det at få den fulde hastighed fra fiberforbindelsen (ca. 900 Mbit/s), men der blev i gennemsnit målt en halv gigabit i hele boligen. Og selv i det fjerneste hjørne af det fjerneste rum kom forbindelseshastigeden ikke under 250 Mbit/s. Tæt på routeren nåede hastigheden op på knap 780 Mbit/s.
Forbindelseshastigheden ikke helt så høj som på det langt dyrere Asus ZenWiFi Pro ET12, der er det hurtigste mesh-system, vi endnu har testet. Men det er meget tæt på. Og i betragtning af, at prisen på to af Asus’ mesh-enheder er dobbelt så høj som en pakke med tre af Googles routere, er forskellen absolut til at leve med.
Konklusion
Google Nest Wifi Pro er ikke det hurtigste Wi-Fi 6E mesh-system på markedet. Men prisen pr. router er også kun en tredjedel af, hvad de dyreste koster. Og man kan uden problemer opnå god nok dækning til at streame 4K-video i alle hjørner og kroge af hjemmet. Forudsat at internetforbindelsen ind i huset er hurtig nok. Vi testede systemet på en 1 Gbit/s fiberforbindelse, som passede optimalt. Havde mesh-netværket været langsommere, ville netforbindelsen være spildt. Og med en langsommere netforbindelse havde routernes kapacitet til gengæld været spildt. Opsætningen er den simpleste på en router nogensinde, og integrationen med Google Home er perfekt – så længe du er villig til at lægge dit liv i hænderne på Google.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer