Når man ser på rangfordelingen over computerproducenter, målt på styktal, er der nogle få store, Lenovo, HP og Dell, der tegner sig for næsten hele salget. Apple, Acer og Asus har gennem årene kæmpet om de næste pladser på podiet, mens en gruppe af ‘andre’ kæmper om den stadig mindre rest af salget.
En af de disse ‘andre’ er Samsung, der ellers på alle andre fronter er blandt supersværvægterne i elektronikbranchen.
Med tredje generation af Galaxy Book-serien stræber Samsung nu efter hvis ikke tronen, så i hvert fald synlighed. Vi har fået seriens topmodel, Galaxy Book3 Ultra, ind til test.
Samsung Galaxy Book3 Ultra er en stor computer med et skærmmål på 16 tommer i 16:10-format. Kabinettet i grafikgråt aluminium er slankt, og linjerne er skarpe. Selv om PC’en kun måler lidt over halvanden centimeter i tykkelsen, virker kabinettet solidt – selv om det giver sig en lille smule, når man griber om det med begge hænder.
Skærmen er blandt de lækreste, jeg har set, uanset pris. Et farverigt og lysstærkt AMOLED-panel i den opløsning, der formelt bærer betegnelsen WQXGA+, men mere mundret kaldes 3K. Med en opdateringshastighed på 120 Hz kan skærmen også bruges til videoredigering eller spil. Det overrasker dog lidt, at den ikke har touch-funktionalitet.
Tastaturet er, som jeg forventer af en luksus-ultrabook: Tasterne har en behagelig, men kort vandring, og der er ikke sideværts slør, når man trykker på dem. Der er god plads mellem tasterne, men der er alligevel blevet plads til et smalt numerisk tastatur. Nedenfor tastaturet finder man den største trackpad, jeg kan huske at have set på nogen laptop! Den enorme trackpad er en stor behagelighed til redigering og navigation, men det er svært at finde en komfortabel arbejdsstilling på tastaturet, da man ikke kan undgå at ramme trackpad’en med hænderne.
Udvalget af porte på Galaxy Book3 Ultra er i orden: Der er to USB-C-porte, men da opladningen sker via USB-C, vil den ene være optaget, når maskinen bruges på kontoret. En enkelt USB-A-port gør det muligt at tilslutte ældre USB-enheder og ditto lagring. Og selv om Thunderbolt 4 betyder, at skærme kan tilsluttes via USB-C, er der også en dedikeret HDMI-udgang.
Et kontor i tasken
Galaxy Book3 Ultra er det, som man tidligere kaldte en ‘desktop replacement’ – inden de bærbare netop afløste de stationære computere stort set overalt.
Med en skærmstørrelse på 16” og en højtopløst 3K-skærm henvender Galaxy Book3 Ultra sig til professionelt kreative ‘indholdsskabere’ – som grafikere, fotografer og streamere. Størrelsen til trods er den ikke meget tungere end de fleste ultrabooks. Og der er skærmplads nok til at arbejde forholdsvis behageligt i timevis.
Kraftig nok til det meste
Lette ultrabook-computere er først og fremmest bygget til at være lette og batteriøkonomiske. Samsung Galaxy Book3 Ultra kan mere end det. Processoren er en 13. generations Intel Core i7-13700H. Den har 14 kerner og 20 tråde og en arbejdsfrekvens på 2,4 GHz.
I modsætning til superlette computere har Samsung-PC’en et dedikeret grafikkort med en Nvidia GeForce RTX 4050-grafikprocessor med 6 gigabyte grafikhukommelse.
Der er 16 gigabyte RAM på bundkortet og 512 gigabyte SSD-lager. Begge dele er en smule beskedent i prisklassen, men tilstrækkeligt til de fleste opgaver.
Benchmarks
Til en pris på over 20.000 kroner kan man forvente at få en computer, der er kvik. Men Samsung Galaxy Book3 Ultra er hurtigere end gennemsnittet i sportsvognsklassen. GeekBench-processortesten ender med et resultat på 12.444 i multi-core og 2.462 i single-core. Man skal op i den bedre ende af gamingklassen for at finde hurtigere. PCMark 10-kontortesten bliver gennemført med overskud. Og en score på 7.233.
Med en dedikeret grafikprocessor om bord kan Galaxy Book3 Ultra bruges til seriøst grafikarbejde. En score i 3DMark Time Spy på 5.885 er pænt. Men i retfærdighedens navn stadig under hvad man finder på selv økonomiske gaming-computere som Lenovo Legion 5i, der koster 25 procent mindre end Samsung.
Galaxy Book3 Ultra er dog heller ikke beregnet til spil, men til ‘rigtigt’ arbejde. Og her tæller blandt andet batteritid højt. Og et resultat på 4:20 timer i vores intensive batteritest, der udføres med konstant arbejde og fuld lysstyrke på skærmen, er glimrende. I praksis er batteritiden den samme som hos HP, men det er flot, at det kan lade sig gøre med en så lysstærk 16” skærm.
Og så er der Apple…
Ud over de mange konkurrenter i PC-verdenen, der også tilbyder kreative computere i den tunge klasse, er der naturligvis Apple, der stadig for mange er synonymt med kreativitet. Og Apple er verdensmester i at opbygge en lukket familie af enheder, der arbejder sammen. Samsung er Apples nærmeste konkurrent på smartphones. Og navnet mere end antyder, at den naturlige makker for en Galaxy S23 Ultra-mobil skal være en Galaxy Book3 Ultra.
Konklusion
Samsung Galaxy Book3 Ultra er prismæssigt for de få. Men den er alle pengene værd. Den er hurtig, skærmen er bedårende, og så gør det heller ikke noget, at maskinen er elegant. Det eneste, jeg kan udsætte på den, er, at skærmen mangler touch. Som en forholdsvis ny PC-producent har Samsung rollen som underhund i sammenligning med mærker som Lenovo, HP og Dell. Med en så stærk og vellykket computer som denne har Samsung definitivt meldt sig ind i konkurrencen.
Også i denne test:
HP Elite Dragonfly G3
Elegant, men for dyr
HP Elite Dragonfly G3 er knivskarpt designet, men hvorfor skal den koste dobbelt så meget som tilsvarende PC’er?
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer