TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
PÅSKE-TILBUD 6 uger for 6 kroner

TEST: HP OmniBook Ultra 14

Den er rigtig hurtig, men skærmen skuffer

HP OmniBook Ultra 14 med AMD’s seneste Ryzen 9-processor er hurtig, men skuffer på et enkelt punkt.

Af / 21/02/2025 - 08:42
HP OmniBook Ultra 14

Home mener

  • Nydelig og hurtig ultrabook-PC. Touchskærm i 2,2K-opløsning.
  • Du kan få tilsvarende PC’er med OLED-skærm til samme pris.

Kampen om at levere bærbare computere med indbyggede kræfter til kunstig intelligens rasede gennem hele 2024 – men mest som en tvekamp mellem Intel og udfordreren Qualcomm med Snapdragon.

AMD har dog heller ikke ligget på den lade side, og et af resultaterne er HP OmniBook Ultra 14, som vi ser her. Den er udstyret med den splinternye AMD Ryzen AI 9HX375. Det er en 12-kerners CPU med 24 tråde. Og, som navnet antyder, er den bygget til at klare AI-opgaver lokalt på PC’en.

24C2 HP OmniBook Ultra 14inch Meteor Silver T NT IRCam nonFPR Win11 AI Core Set FrontRight WhiteBG Screen2
HP OmniBook Ultra 14 er diskretionen selv: Elegant og nydelig uden at tiltrække sig opmærksomhed. (Foto: HP)

Med en AI-regnekraft på 55 TOPS opfylder den hardwarekravene til Microsoft Copilot+.

Maskinen er ny, men ligner til forveksling tidligere HP-modeller, for eksempel HP Spectre x360, som vi testede i fjor. Ligesom den har OmniBook Ultra 14 afrundede kanter ved skærmen, der bruges til at huse den ene af USB-C-portene.

Læs også TEST: HP Spectre x360 (14-eu0895no) HP’s 2-i-1-PC giver dig stort set alt, man kunne drømme om – til en fornuftig pris. Bare synd med den touchpad.

Kabinettet, som er udfræset i ét stykke, er i en titangrå metalfinish, der ser nobel ud på en måde, der ikke tiltrækker sig nogen som helst opmærksomhed.

Annonce

HP holder fast ved LCD

Skærmen er en 14” touchskærm i 16:10-format og såkaldt 2,2K-opløsning (2.240 x 1.400 pixel). Det er en lidt pudsig opløsning, men et udmærket kompromis til en skærm i den størrelse.

HP skal have ros for, at skærmen har touch. Og de skal have ris for at bruge en gammeldags LCD IPS-skærm i en klasse, hvor stort set alle andre er gået over til OLED. Skærmen i orden, men den kan hverken på lysstyrke eller farvekvalitet følge med OLED. Heller ikke opdateringshastigheden imponerer. Her kan man vælge mellem 60 Hz og 40 Hz(!).

Tastaturet er af gennemsnitlig kvalitet. Tasterne er præcise nok, men der er lidt sidelæns vaklen i deres korte vandring.

24C2 HP OmniBook Ultra 14 inch Meteor Silver T NT IR Cam nonFPR AI Art Screen Core Set Front WhiteBG
Skærmen har 2,2K-opløsning, men er desværre kun LCD IPS. (Foto: HP)

Det lille kabinet er udstyret med de mest nødvendige porte: To USB-C-porte, en enkelt USB-A-port og en hovedtelefonudgang. Selv om dette er tilstrækkeligt til grundlæggende brug, vil en USB-dock være næsten uundværlig for at udvide mulighederne ved kontor- eller hjemmekontorarbejde.

Fornuftig

Sammen med AMD Ryzen 9 AI-processoren er HP OmniBook Ultra 14 udstyret med, hvad der må kaldes et fornuftigt udvalg af hardware anno 2025.

Der er 32 gigabyte DDR5-RAM om bord, hvilket er nok til alle normale kontorprogrammer, også selv om en del af samme hukommelse skal bruges til grafik. Lagerpladsen er 1 terabyte.

Benchmarks

HP OmniBook Ultra 14 er en let og taskevenlig hverdags-PC. Men Ryzen 9-processoren er alligevel hurtigere end gennemsnittet. Det afspejles i vores hastighedstests. Geekbench-processortesten ender med et resultat på 15.002. Det er halvanden gange hurtigere end HP Spectre x360, der endda var lidt dyrere. Og Geekbenchs GPU-test opnår et resultat på 39.000, hvilket er direkte flot for en ultrabook-computer.

TESTUDO FRACISCO MEETING D03 0308 f02
HP OmniBook Ultra 14 er lidt hurtigere end de fleste i samme klasse. (Foto: HP)

Det lyder bedre, end det er i virkeligheden, når HP skriver, at grafikkortet er AMD Radeon. I praksis er der tale om integreret grafikbehandling i CPU’en, og af samme grund er der heller ikke dedikeret grafik-RAM.

Men det er slet ikke så dårligt i praksis. Radeon-grafikken er mere end på niveau med Arc-grafikken i Intels Core Ultra-processorer. I de fleste af 3DMark-hastighedestestene ligger HP OmniBook Ultra 10-20 procent over Asus Zenbook S 14, som vi testede i oktober 2024.

24C2 HP OmniBook Ultra 14 inch Meteor Silver nonFPR Core Set RearLeft WhiteBG
Det sølvgrå kabinet er fræset ud af ét stykke metal og fuldkommen stabilt. (Foto: HP)

Batteritiden er i orden uden at være prangende. Godt seks timer med intens kontorsimulering klarede HP’en, før batteriet sagde stop. Det kan oversættes til en fuld arbejdsdag uden opladeren. For en PC, der stadig skal bruge strøm til bagbelysning af LCD-skærmen, er det fint.

Læs også TEST: HP Omnibook X 14 Snap-12C HP’s første ultrabook med Snapdragon X Elite er fin på de fleste punkter, men skuffer på et enkelt.

Konklusion

HP OmniBook Ultra 14 er en udmærket og kvik ultrabook-PC til en fornuftig pris. Man kan sagtens finde billigere og lettere laptops, men takket være AMD Ryzen AI 9-processoren er HP’en mærkbart hurtigere. Det gør den egnet til lidt mere krævende brug. Den integrerede Radeon 890-grafik er også forholdsvis hurtig. Men lad være med at få gaming-ambitioner af den grund. Skærmen er ganske højtopløst, men ikke specielt lysstærk og heller ikke hurtig. De fleste konkurrenter har droppet de gamle IPS-skærme til fordel for OLED-skærme. Det burde HP også gøre.

Karakter
HP OmniBook Ultra 14
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

TILBUD Tilbud - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

49 kr / første mnd
108 kr / mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

Zenbook Air?

Chromebooks: Er de pengene værd?

Behøver du egentlig et mesh?

Trådløst net I lommen

Processoren er det bedste ved den

TV i arbejdstiden? Hvem, mig?

Vi har prøvet Apple Intelligence på Apples nye MacBook Pro

Mesh til det avancerede smarthjem

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh