TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Huawei MateBook X (EUL-W19D)

Smuk – men med kompromis

Designet er i top på Huaweis MacBook Air-konkurrent. Ydelsen matcher dog ikke helt prisen.

Af / 31/10/2020 - 14:00
Huawei MateBook X (EUL-W19D)

Home mener

  • Designet er superskarpt, og det er touch-skærmen også. Fuldkommen lydløs. Vejer kun 1 kg.
  • Langsom processor og grafik. Prisen er forholdsvis høj, selv for en smuk ultrabook.

Huawei er en forholdsvis ny, men interessant spiller på PC-markedet. Den oprindelige MateBook X imponerede vores anmelder i 2018. Siden da har vi ventet på en efterfølger til den superlette og taskevenlige ultrabook-PC. Og nu er den omsider klar.

Navnet er stadig MateBook X, men indmaden er opdateret. Processoren er hurtigere (der er passeret tre processorgenerationer siden dengang), og der er dobbelt op på RAM, SSD og næsten også på skærmopløsningen. Skærmen har desuden fået touch-funktion.

Huawei MateBoox X 4
Huawei MateBook X fås i sølv-finish og metalgrøn. (Foto: Huawei)

MateBook Air?

Hvad der er uændret, er det superslanke design. Et kileformet kabinet udfræset i en magnesium-aluminium-legering, der bortset fra Huawei-logoet er stort set umuligt at skelne fra en MacBook Air.

Skærmen er vanvittig skarp og lysstærk. Den har det samme spøjse 3:2-format som forgængeren. Huawei var først med 3:2-skærme, men formatet er begyndt at dukke op på lignende maskiner. Det er sædvanligvis kun 360 graders maskiner, der har touch-skærm, men det giver masser af mening at have det på en normal PC, der vil blive brugt på steder, hvor der ikke er plads til mus.

Tastaturet er veldisponeret, og der er lige tilpas meget luft mellem tasterne. Selv om vandringen på tasterne er ultrakort, er responsen helt perfekt. Det er blandt de bedste ultrabook-tastaturer, jeg længe har lagt hånd på.

Annonce
Huawei MateBoox X 2
Tastaturet er veldisponeret, og der er lige tilpas meget luft mellem tasterne. (Foto: Huawei)

Touchpad’en klikker på dig

Touchpad’en er stor og understøtter flerfinger-gesti. Man er ikke begrænset til at klikke og højreklikke i et afgrænset område, men kan gøre det over hele fladen. Fornemmelsen af at have klikket opnås med indbyggede vibratorer. Så i virkeligheden er det altså ikke dig, der klikker på touchpad’en – men pad’en, der klikker tilbage på dine fingre!

Huawei har fundet en unik placering til webkameraet. Det gemmer sig under en falsk tast i tastaturet mellem F6 og F7, og popper op ved et tryk. Point til Huawei for opfindsomhed og sikring af privatlivet – og minuspoint for, at ingen tager sig godt ud i frøperspektiv. En anden sikkerhedsanordning er fingeraftrykslæseren, der helt genialt er anbragt i tænd/sluk-knappen.

Der er absolut kun de ind- og udgange, der er brug for, på MateBook X: To USB-C-porte, som begge kan bruges til opladning, og en 3,5 mm audiobøsning. En medfølgende adapter giver adgang til USB 3.0, HDMI, en ekstra USB-C-port – og en VGA-skærmudgang. Sådan en har jeg ikke set længe, men måske har Huawei inkluderet den med tanke på omrejsende foredragsholdere til forsamlingshuse i provinsen?

God surround-lyd

Huawei lover surround-lyd fra de indbyggede højttalere. Det er de ikke de første til at love, men Huawei indfrier faktisk løftet. Når man sidder foran skærmen, er der en klar fornemmelse af lyd fra siderne og endda bagfra, når der vises film. Bas er der af gode grunde intet af, men lyden er ret klar og ren.

Huawei MateBook X er en nydelse at bruge i stille lokaler; den er nemlig fuldkommen lydløs, da der ingen blæser er indbygget. På kontoret eller til møder drukner dens tysthed i støj fra opgivelserne, men når man sidder med den i sofaen sent om aftenen, opdager man, hvor irriterende blæserstøj ellers er. Det kan kun lade sig gøre, fordi processoren og grafikkortet er forholdsvis langsomme udgaver, der kører langt på en opladning.

Huawei MateBoox X 3
Skærmen er skarp og med touch. Det er lækkert. (Foto: Huawei)

Benchmarks

Processoren i MateBook X er en Intel Core i5-10210U på 1,6 GHz. Den er givetvis valgt mere ud fra strømforbruget end ud fra hastigheden. Og det er en smule overraskende at finde en 10. generations Intel-processor i en helt nylanceret PC, da 11. generation er kommet.

En Geekbench-score på henholdsvis 3.104 (multi-core) og 1.024 (single-core) er tilstrækkeligt til daglig brug, men i den lave ende for en så forholdsvis dyr maskine. Selv når man tager det ultrakompakte format i betragtning. PCMark-kontorsimuleringen fortæller med et resultat på 3.416 den samme historie.

Sløv grafik

Grafikken klares af Intel UHD Graphics. Det er en ældgammel traver, der ses integreret i bundkort på utallige bærbare. Det er ikke nogen hurtig kreds, men selv i forhold til grafikken på lignende maskiner er MateBook X langsom.

Cinebench-testen klares med en score, der er omkring det halve af hurtige kontorbærbare. 3D-testene slår bundrekord med 1.006 i Fire Strike og 456 i Time Spy. Sidstnævnte krævede to forsøg for overhovedet at gennemføres. Grafik er ikke noget ultimativt krav til arbejds- og studiebærbare. Men man får mere i f.eks. Asus ZenBook 14 og Acer Swift 5, der er billigere og næsten lige så bærbare.

Hvad der til gengæld er vigtigt, er batteritiden. Her klarer MateBook X sig okay. Tre timer og 14 minutter er helt acceptabelt, men stadig i den lave ende af klassen.

Huawei MateBoox X 6
Fingeraftrykslæseren er indbygget i power-knappen. Det er smart! (Foto: Huawei)

Konklusion

Huawei MateBook X er ualmindeligt stram og lækkert designet ultrabærbar. Den koster noget mere end lignende maskiner, men den superskarpe 3K touch-skærm er en del af forklaringen.

MateBook X er slank og smuk, men desværre ikke alt for kvik. Heller ikke sammenlignet med maskiner i samme klasse. Om det skal blive udslagsgivende, er op til dig, da den stadig klarer almindelige opgaver fuldt ud hurtigt nok. Batteritiden god nok til at klare en arbejdsdag, men ikke overarbejde.

Karakter
Huawei MateBook X (EUL-W19D)
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC