Intet andet computerprodukt signalerer seriøs business som en ThinkPad-laptop. Det kan godt være, at folkene over i den kreative afdeling – dem, der ikke kan regne – sværger til deres MacBooks, men skal det være corporate, skal det være ThinkPad.
I gamle dage var alle ThinkPads sorte og kantede, men Lenovo har de senere år prøvet at gøre deres image en smule mindre slipseagtigt.
Lenovo ThinkPad Z16 ligner således på overfladen enhver anden kontor-ultrabook. Kabinettet er slankt og med blidt afrundede former. Men det er lutter overflade. Når man åbner det grå aluminiumslåg, afsløres dens firkantede, kulsorte ThinkPad-arv. Det røde trackpoint midt i tastaturet fuldender den trygge følelse af at være tilbage i 1993.
Stabilitet og tryghed
Det signalerer dog også en vis stabilitet. Hvilket netop er, hvad folkene i økonomiafdelingen beder om. Og Lenovo ThinkPad Z16 er et lærestykke i stabilitet og tryghed.
Ud over at designet stort set er som for 30 år siden, har man hele vejen taget de gennemprøvede valg.
Skærmen er stor og læsevenlig. Men hvor de fleste nye superbærbare i prisklassen klarer WQHD-opløsning eller højere, har Lenovo valgt en 60 Hz antirefleks-behandlet IPS-skærm i 1.920 x 1.200-opløsning. Moderne pjat som høj opløsning, OLED-panel og touch-betjening bruger vi ikke her i afdelingen! Eller de skal i givet fald tilkøbes mod en klækkelig merpris.
Tastaturet er ganske behageligt, og da man ikke har prøvet at klemme et numerisk tastatur ind ved siden af, er der god plads omkring tasterne, der dog kun er af middelmådig kvalitet og ender deres korte vandring med et blødt ‘blop’.
Viskelæder-mus
Trackpointet er en ThinkPad-specialitet, der har været et særkende, siden IBM lancerede serien for over 30 år siden. Har du aldrig prøvet et trackpoint, er følelsen nærmest som et stykke viskelæder (hvis du er gammel nok at have prøvet sådan et), der kan bruges til at styre markøren. Det kræver lidt øvelse at lære at bruge trackpoint, men i sin tid var det et forholdsvis godt alternativ til en ekstern mus. I dag har alle laptops store og gode trackpads, der er nemmere at bruge. Det har Z16 også. Og da de dedikerede museknapper til trackpointet, som var placeret nedenfor tastaturet, i mellemtiden er fjernet, skal man nu trykke for trackpad’en for at klikke – og har man alligevel fingrene på trackpad’en, er ideen med at bruge et trackpoint ligesom forsvundet. Når den alligevel er bibeholdt, er det nok mest som en designfeature.
Udvalget af porte på ThinkPad Z16 er som på de fleste slanke bærbare, men konservative brugere vil savne USB-A-porte, som der er nøjagtig ingen af. I stedet er der tre USB-C-porte samt en SD-kortlæser. Den testede udgave var også udstyret med en slæde til SIM-kort til mobil dataadgang, der hvor Wi-Fi’et ikke rækker.
Benchmarks
Hjertet i Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1 er en 3,3 GHz AMD Ryzen 7 Pro 6850H-processor med otte kerner og 16 tråde. Det ville have været flotte data i 2021. Det samme kan man sige om GeekBench-scoren på 8.987 i multicore og 1.800 i single-core. PCMark 10-kontorprogram-simuleringen har med resultatet 6.493 samme budskab.
Ligesom Intels processorer har Ryzen-processorerne indbygget grafikprocessor, kaldet Radeon M. Men den bruges heldigvis ikke her. Z16 har en separat grafikprocessor, nemlig Radeon RX 6500M. Selv om de hedder næsten det samme, er der tale om en fornuftig GPU med 4 GB dedikeret RAM. Testen viser, at ydelsen kan sammenlignes med Nvidia GeForce RTX 3060.
En 3DMark Time Spy-score på 4.609 viser, at maskinen godt kan klare nyere 3D-spil – men ikke de allertungeste af slagsen. Grafikkortet har også raytracing-funktioner indbygget. Men kun lige akkurat nok til at kunne sige, at de er der. 3DMark Port Royal-testen blev gennemført med en rekordlav score på 575!
Batteritesten er ret typisk for slanke maskiner med store skærme: To timer og tre kvarter. Den virkelige brugstid under normale forhold er betydelig længere. Men det er knap nok tilstrækkeligt til en hel dags arbejde. Heldigvis kan Z16 oplades med standard USB-C-opladere.
Konkurrenter
Vi plejer at opliste de nærmeste konkurrenter. Men der er reelt ingen PC’er i prisklassen, der er direkte konkurrenter med ThinkBook Z16 Gen 1. Alle sammenlignelige maskiner er nemlig langt billigere! Ved et mærkeligt skæbnetræf har Z16 næsten samme ydelse som en anden maskine med navnet Z16, som vi testede i 2021. Dengang scorede MSI Creator Z16 topkarakter for sin hurtige hardware. Også den var en 16” superslank laptop. Men selv om der sket meget siden, overgår den stadig den dag i dag ThinkPad’en på skærmkvalitet og lagring. Og den kostede mindre!
Konklusion
Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1 ser lige så nedtonet diskret ud som Men In Black. Men i modsætning til hos filmagenterne, gemmer der sig ikke avanceret rumteknologi bag det konservative ydre. Z16 er spækket med gennemprøvede løsninger, der nok skal tjene firmaet i mange år frem, men en stor del af dem virker allerede nu forældede til prisen. En 60 Hz FHD-skærm uden touch er ærlig talt ikke, hvad vi forventer at finde på en så dyr computer. Og selv om ydelsen er rigelig til kontorbrug, må Lenovo ThinkPad Z16 se sig overhalet på alle punkter af sin næsten to år ældre navnebror fra MSI. Som dengang kostede mindre, end Lenovo gør i dag.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer