Hvis du er en af de mange, der arbejder på hjemmekontor for tiden, er det meget sandsynligt, at du deltager i digitale møder på en bærbar med et indbygget webcam i skærmen. Det er ikke perfekt, men det fungerer. Hvis du skal opgradere, kan du med fordel købe et ordentligt headset, så du og de andre mødedeltagere bedre kan høre hinanden. Så er du godt dækket ind.
Men efterhånden som vi alle vender tilbage til arbejdspladserne, skal kontorerne – og især mødelokalerne – være forberedt på den nye hverdag.
Chefen har sandsynligvis lagt mærke til, at medarbejderne er lige så produktive hjemmefra som på arbejdspladsen, og mange virksomheder vil være mere fleksible med hensyn til hjemmekontor, også post corona. Så er der brug for mødeudstyr, som fungerer. Med andre ord et mødelokale, hvor mange mennesker kan deltage fysisk, samtidig med at man kan kommunikere effektivt med eksterne deltagere på skærmen.
Nem tilslutning er nødvendigt
Ifølge de sidste tal, jeg så for videomøder, tager det ca. otte minutter at komme rigtigt i gang med mødet på grund af tekniske udfordringer med tilslutning og tjek af mikrofon, skærm og højttaler.
Når man så ser, at den gennemsnitlige længde på videomøder er 31-60 minutter, er det en ret stor del af mødet, der går med tekniske udfordringer i starten. Og på arbejdet er tid bogstavelig talt penge!
Rally Bar: Avanceret soundbar
Det er her, Logitech Rally Bar kommer ind i billedet. I bund og grund er det en meget avanceret soundbar med et kamera i midten og indbyggede mikrofoner.
Rally Bar er en komplet løsning til videokonferencer, der fanger hele rummet med et 4K-kamera, som automatisk panorerer og zoomer ind og ud, afhængigt af hvor mange mennesker der fysisk deltager i mødelokalet, og hvor de sidder. Og har et indbygget mikrofonsystem, der fanger stemmerne i rummet og gengiver dem så tydeligt som muligt for dem, der deltager digitalt.
Komplet løsning uden PC
Rally Bar kan sluttes til en PC eller Mac med USB-kabel (både USB-A og USB-C duer), og mødelederen kan åbne sit foretrukne mødeprogram – det være sig Zoom, Teams eller noget helt tredje.
Men magien opstår for alvor, når man parrer Rally Bar med den eksterne touch-controller Tap. Den er ekstraudstyr og koster ca. 9.000 kroner oveni. Ja, det er mange penge, men her er vi i high-end-land, og hvis man først skal investere i det bedste til kontoret, kan man lige så godt tilføje det lille ekstra, der løfter oplevelsen yderligere. Og som kan spare én for endnu mere tid, end når man skal koble en PC til.
Tap har en touch-skærm på 10,1 tomme, der kan placeres på et bord eller monteres på en væg, og dermed behøver man ikke en PC. Her er Logitechs brugerflade til møder nemlig indbygget, og når Rally Bar er koblet til internettet, kan man bruge sin smartphone til at linke produktet direkte til sin konto på Zoom, Microsoft Teams eller Google Meet. Det gøres én gang; derefter er produktet forbundet for altid. I denne test har vi brugt Zoom Rooms.
Tap viser en liste over alle ens kontakter, og her kan man nemt starte møder og invitere folk fra listen.
Alle kabler mellem Tap og Rally Bar holdes fast og skjules elegant på bagsiden under et låg. Dermed undgår man, at et kabel trækkes ud ved et uheld.
To skærme
Rally Bar kan kobles til to 4K-skærme, så man får det bedst mulige overblik over de digitale deltagere. Jeg vil faktisk anbefale to skærme, hvis man planlægger at vise præsentationer og statistik visuelt under mødet.
Hvis man har en Zoom Rooms-konto, kan man åbne regneark eller PowerPoint-præsentationer på PC’en og projicere dem trådløst. Rally Bar har nemlig en indbygget nærhedssensor, som registrerer, hvornår en PC i nærheden åbner bestemte programmer såsom Microsoft Excel eller PowerPoint (ja, man skal bekræfte, at indholdet skal projiceres). Hvis nærhedssensoren ikke fungerer, kan mødedeltagerne aktivere direkte deling ved at indtaste en kode.
Selv blev jeg ikke rigtig klog på nærhedssensoren i den korte periode, vi havde Rally Bar til test, men den har også en HDMI-indgang, der fungerer fornemt til at dele indhold fra en PC.
Glimrende kamera
Vi har prøvet Rally Bar på vores eget kontor, men på grund af afstandskrav begrænsede vi antallet af deltagere i mødelokalet til to. Vi ringede også to kolleger op til et videomøde. Kameraet zoomede ind og panorerede til et perfekt udsnit på os, så de, der deltog digitalt, fik optimal visning af mødelokalet.
Hvis jeg rejste mig og gik hen til tavlen for at skrive, fulgte kameraet mig og zoomede ind. Alle kunne således se, hvad jeg skrev på tavlen. Det tager nogle sekunder, før kameraet reagerer; det er, for at det ikke skal reagere spontant på den mindste bevægelse og gøre de andre deltagere svimle.
Kameraet har 4K-opløsning, når det er zoomet helt ud, og holder opløsningen op til 5x optisk zoom. Et tættere udsnit resulterer i digital beskæring af billedet og reduceret opløsning.
Det skal dog siges, at opløsningen på Zoom i dag alligevel er begrænset til 720p, så i praksis betyder det, at man kan bruge hele zoomomfanget på kameraet – inklusive det digitale – uden at det går ud over billedkvaliteten.
Zoom har vel tænkt, at det giver mening at begrænse båndbredden nu, hvor alle bruger platformen, og at selv dem med en 4K-skærm ikke vil bruge hele skærmområdet til videomøder. Hvis de gør, vil meget af skærmen alligevel vise miniaturer af de andre deltagere snarere end ét stort billede af mødelokalet.
Flot lydkvalitet
Vores mødelokale på redaktionen måler ca. 6 x 4 meter, og med en skærm og Rally Bar ved den ene korte væg kunne jeg stå ved den modsatte korte væg, og de andre deltagere kunne let høre alt, hvad jeg sagde. Også når vi var to i lokalet, der talte, kom begge stemmer tydeligt igennem. Logitech lover, at selv med mange mødedeltagere vil alle stemmer lyde godt på grund af mikrofonernes avancerede stråledannelse.
Under alle omstændigheder er den løsning, vi normalt bruger, Logitech Group, ikke i nærheden af denne talekvalitet. Og det selv om vi har udvidet med to ekstra mikrofoner, der ligger på bordet foran os.
Mikrofonerne i Rally Bar er virkelig imponerende, især i betragtning af at vi ikke har lavet nogen akustiske indgreb i mødelokalet (hvilket vi nok burde). Der er ganske vist mere ekko, når man er langt fra soundbaren, men digitale deltagere kan stadig høre alt, hvad der bliver sagt. Hvis man har et større rum, kan Rally Bar også udvides med ekstra mikrofoner.
Konklusion
Videomøder bliver aldrig rigtig sexet, og teknologien mærkes mest, når den ikke fungerer. I den forstand er den dyre Logitech Rally Bar måske en af de mest undselige ting, der findes – for den fungerer så at sige perfekt! Den koster en masse penge, meget mere, end vi havde troet, men for en mellemstor virksomhed kan den hurtigt tjene sig ind i form af mere effektive møder.
Kameraet fungerer glimrende. Det zoomer og panorerer sig frem til rigtig gode udsnit, og mødelokalet kommer krystalklart igennem til modparten. De indbyggede mikrofoner gør også et fremragende stykke arbejde med at blive hørt, og man kan udvide med flere mikrofoner, hvis man har et stort mødelokale.
Rally Bar kan fungere helt alene. Men det bliver en bedre oplevelse, hvis man kobler en PC til. Den allerbedste løsning – og den, som vi anbefaler – er dog at bruge touch-controlleren Tap. Så får man en idiotsikker mødeoplevelse og kommer i gang med det samme! Det kan være dyrebare minutter sparet – og dermed lønudgifter, der kan gå til helt andre ting.
Rally Bar har en del avancerede funktioner, som vi ikke fik tjekket ud i testperioden. Hvis du er i målgruppen, gør du nok klogt i at bestille en demo.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer