TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Mac Studio M1 Ultra

Mac Studio kan spare dig penge

Apples Mac Studio er lige, hvad de professionelle har brug for, men det er vigtigt at vælge den rigtige version.

Af / 18/03/2022 - 12:10
Mac Studio M1 Ultra

Home mener

  • Noget af det absolut sejeste ydelse til krævende opgaver på Mac gør Mac Studio til et oplagt køb til professionel brug. Gunstig indgangspris.
  • Kan ikke opgraderes efter køb. Mere hukommelse og ekstra lagerplads er dyrt.

Den nye Mac Studio er ikke alene den dyreste computer, vi har testet, det er også den hurtigste. Men den passer ikke til alle og findes desuden i flere konfigurationer, så det er vigtigt at vælge den rigtige.

Det er f.eks. ikke maskinen for dem, der skal bruge en computer til hverdagsting som e-mail, tekstbehandling og simpel billedbehandling. De kan klare sig med en 24 tommers iMac eller en MacBook Air og spare mange tusind kroner.

For Mac Studio er, som navnet antyder, et langt dyrere kraftværk, der udfylder et gabende hul mellem iMac og Mac Mini på den ene side og Mac Pro på den anden.

På enkelte områder er Mac Studio faktisk endnu sejere end Mac Pro, men den koster langt under det halve.

Med Apples egen M1-processorteknologi har Mac Studio også nyere processorer under motorhjelmen end den Intel Xeon W-baserede Mac Pro. Som er enorm sammenlignet med den beskedne Mac Studio.

Annonce
Mac Studio keyboard
Mac Studio tastatur. (Foto: Lasse Svendsen)

Vælg den rigtige M1-processor

Mac Studio har samme fodaftryk som en Mac Mini og fylder lige så meget som tre Mini’er stablet oven på hinanden. Den har også Apples M1-processor om bord, men i en helt anden konfiguration end i Mac Mini med M1.

Lige præcis det er det på sin plads at dykke lidt dybere ned i for bedre at forstå forskellen mellem Apples M1-versioner.

Mac Mini Mac Studio
Mac Mini vs. Mac Studio. (Foto: Lasse Svendsen)

Mens Apples M1-chip har 16 milliarder transistorer integreret med både processor, grafikprocessering og I/O-styring, har M1 Max hele 57 milliarder transistorer på én chip. M1 Ultra har dobbelt så meget, idet den “fusionerer” to Max-chips – UltraFusion – til én processorchip med dobbelt så mange kerner.

Basisversionen af Studio-modellerne har en tikerners M1 Max-processor med 24 kerners grafikprocessering og en 16 kerners Neural Engine. Den samme processor er tilgængelig i Apples nyeste MacBook Pro-laptops. Som kan fås i hele fem forskellige processorkonfigurationer for 14-tommerens vedkommende og tre for 16-tommerens.

Til sammenligning har den M1-processor, vi kender fra 24 tommers iMac, otte processorer og otte grafikkerner.

Mac Studio ports front
(Foto: Lasse Svendsen)

M1 Pro eller M1 Max

Den hurtigere M1 Pro i MacBook Pro har otte eller ti processorkerner og kommer med 14, 16, 24 eller 32 grafikkerner. Den endnu mere sejere M1 Max har ti processorkerner og enten 24 eller 32 grafikkerner, men har dobbelt så stor hukommelsesbåndbredde, 400 Gbit/s.

Det øgede antal grafikkerner er vigtigt, når man skal lave krævende videoredigering, for ikke at tale om 3D eller rendering, gerne på flere skærme, og mere hukommelse i kombination med højere hukommelsesbåndbredde gør det nemmere at køre flere programmer samtidig på computeren.

Mac Studio bottom
Mac Studio med perforerede huller på undersiden til køling. (Foto: Lasse Svendsen)

F.eks. kan man køre videoredigering i Final Cut Pro, mens man har en tung billedmappe oppe i Photoshop, og skifte mellem opgaverne, måske også med After Effects kørende samtidig.

En Mac med M1 Pro fungerer bedre til tungere opgaver end en Mac med M1. F.eks. til videoredigering, hvor man nemt kan køre op til 20 4K-videostreams i 10 bit ProRes 422. Samtidig. Hvis man arbejder meget med 8K-video i ProRes 422, er en Mac med M1 Max nok et bedre valg.

Skjermbilde 2022 03 15 kl. 13.58.08
(Skærmskud fra Final Cut Pro)

Mac Studio M1 Ultra

Men Ultra stiller op i en anden klasse. Apples nye M1 Ultra-processor debuterer i Mac Studio, og det er den, vi har testet her:

  • 20 CPU-kerner med 16 ydelseskerner og 4 effektivitetskerner
  • 48 kerners GPU
  • 32 kerners Neural Engine
  • 800 GB/s hukommelsesbåndbredde
  • 128 GB integreret hukommelse
  • 2 TB SSD-lager

Det er vigtigt at bemærke, at Mac Studio ikke kan opgraderes efter køb. Hverken hukommelse eller intern hukommelse kan udvides senere. Derfor skal man på forhånd afgøre med sig selv, hvor meget hukommelse og lagerkapacitet man får brug for.

Basismodellen kommer med en tikerners M1 Max-chip med 24 grafikkerner, en 16-kerners Neural Engine samt 32 gigabyte af noget, Apple kalder delt hukommelse. Det vil sige, at hukommelsen ikke er almindelige DDR4-hukommelseschips, men en integreret del af arkitekturen.

Mens basismodellen kan udstyres med op til 64 gigabyte delt hukommelse, kan M1 Ultra udstyres med op til 128 gigabyte hukommelse ligesom på vores testmaskine, der kommer med 64 gigabyte som standard.

Ekstra hukommelse er vanvittig dyrt, men en ekstern harddisk med 8 terabyte eller mere koster en brøkdel af, hvad Apple kræver for 8 terabyte SSD i Mac Studio, og er dermed smartere at købe separat.

Hvis man går all-in og konfigurerer en Mac Studio med alt fra øverste hylde, ender man med en 20 kerners CPU, 64 kerners GPU, 32 kerners Neural Engine, 128 gigabyte hukommelse og 8 terabyte SSD-lager.

Så har man også brugt fire gange så mange penge, som basismodellen med M1 Max-chippen koster.

 

Mac Studio SD port Mac Studio back left Mac Studio back right
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Tilslutninger foran og bagpå

Det koster altså det hvide ud af øjnene at “makse” en Mac ud, men uanset hvilken version man vælger, får man de samme tilslutninger. På fronten finder man en SDXC-kortlæser med UHS-II-understøttelse og to Thunderbolt 4-stik (USB-C på M1 Ultra).

Hvis man vender den stilrene aluminiumboks om, finder man fire 40 Gbit/s Thunderbolt 4/USB-C-porte, to konventionelle USB-A-porte, en 3,5 mm analog hovedtelefonudgang, en HDMI-udgang med både 8K og surround-lyd og et 10 Gb Ethernet-stik. Der er også indbygget højtaler i maskinen, men den egner sig bedst til systemlyde og slet ikke musik.

Maskinen har indbygget strømforsyning og kommer med et proprietært strømkabel.

HDMI-udgangen kan bruges til at tilslutte et TV eller en ekstern 4K-skærm, mens USB-C-portene tilsammen giver understøttelse af op til fire af Apples 6K Pro Display XDR-skærme, altså fem skærme i alt.

Studio Display ports
(Foto: Lasse Svendsen)

Hurtigst på testbænken

Det er længe siden, en iMac Pro med en 3,2 GHz ottekerners Intel Xeon W, Turbo Boost op til 4,2 GHz, 32 gigabyte hukommelse og en Radeon Pro Vega 56 grafikprocessor med 8 gigabyte hukommelse var en hurtig maskine. To år senere, i 2020, blev den jordet i vores test af en standard 27 tommers iMac med en 3,8 GHz i7-processor fra Intel.

Siden da har nyere maskiner generelt været hurtigere for hver ny generation, men hvor hurtig Studio M1 Ultra var, var vi ikke forberedt på.

Den nye Mac Studio kører i cirkler om alle tidligere Mac’er, vi har testet, og Dells Alienware X17 R2 er det, der kommer tættest på af ydelse fra PC’er, vi har testet:

Mac Studio M1 Ultra vs

Som man kan se, er grafikkortet i Dell-maskinen – Nvidia GeForce RTX 3080 Ti (16 gigabyte GDDR6) – en kraftig grafikprocessor, der på den integrerede HD-skærm giver en højere score end Mac Studio på en 5K-skærm.

Men tallene betyder ikke så meget, hvis man ikke oplever maskinen som markant hurtigere end den tidligere maskine, man brugte.

Jeg valgte at flette lag og gemme en ukomprimeret i TIFF-fil i Photoshop samt rendering af 4K- og 8K-video i Final Cut Pro, samtidig med at jeg havde en filmfil i After Effects i loop og bladrede hurtigt igennem over 1.600 billeder i Lightroom.

Der var nærmest ikke så meget som en antydning af hakken i Lightroom. Så jeg åbnede 15 lydspor i Logic Pro-mikset i Dolby Atmos og startede 15 spor mere, denne gang i Garageband, og lod det hele køre samtidig.

Det gik fuldstændig glat.

Skjermbilde 2022 03 15 kl. 13.49.04
(Skærmskud fra Adobe Lightroom)

Hvis man er vant til en tre år gammel iMac, vil Mac Studio opleves som at gå fra en VW Golf GTI til en Porsche Taycan Turbo S. Så meget hurtigere er den.

For professionelle kan den vanvittige ydelse betyde, at man får arbejdet hurtigere fra hånden, og da tid som bekendt er penge, kan en Mac Studio på den måde faktisk spare én mange penge.

Studio Display side
Studio Display med Photoshop. (Foto: Lasse Svendsen)

Apple Studio Display

Vi fik den nye Mac Studio med Apples nye 27 tommers Studio Display. En separat 5K-skærm til 13.999 kroner med et 218 dpi IPS-panel med op til 600 nit lysstyrke, understøttelse af P3-farverum og en milliard farver.

Den ligner skærmen på en 27 tommers iMac, bl.a. fordi den har tre Thunderbolt 3-indgange på bagsiden samt HDMI og indbyggede højttalere. De er gemt indeni og består af fire basenheder i push-pull-konfiguration samt to diskantenheder, og den understøtter Apples Spatial Audio og Dolby Atmos.

Studio Display speakers
Studio Display højttalere. (Foto: Lasse Svendsen)

Studio-skærmen passer perfekt til Mac Studio, men kan selvfølgelig også bruges sammen med nyere Mac Mini-, Mac Pro- og MacBook-modeller.

Den har endda indbygget 1080p HD FaceTime-kamera med Apples Center Stage, hvor kameraet følger dig og zoomer ud, hvis andre er med i videosamtalen. Tre mikrofoner på toppen giver lyd til samtalepartneren.

Studio Display kan ligesom den væsentlig dyrere Pro Display XDR fås i en version med nanotekstur, der dæmper refleksioner bedre, uden at overfladen bliver helt mat – mod et pristillæg, selvfølgelig. Der findes også et Vesa-vægbeslag til skærmen, som gør det muligt at vende den lodret, samt et bordstativ med 105 mm højdejustering.

Studio Display profil.
Studio Display profil. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Apples Mac Studio er det perfekte valg for professionelle, der f.eks. har arbejdet med HD- og 4K-video og skal tage skridtet op til 8K-video. Den er væsentlig hurtigere og mere fleksibel end en Mac med en M1-chip, og man behøver ikke nødvendigvis at vælge den dyreste version af Mac Studio med M1 Ultra-chip med det maksimale antal kerner.

Læs også Vanvittig hurtig Apples nye MacBook Pro er kraftigere end noget andet, vi har testet, og blandt de dyreste bærbare, men for nogle vil den være alle pengene værd.

Det kommer som altid an på behovet, men uanset hvor kraftig en maskine man har brug for, er det vigtigt at vælge den rigtige M1-processor og tilstrækkelig hukommelse. Maskinen kan nemlig ikke opgraderes efterfølgende. Det er også den væsentligste ulempe – for nogle – men der er intet at udsætte på ydelsen i det, der er den mest kapable computer, vi har testet.

Karakter
Mac Studio M1 Ultra
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm