TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Mac Studio (M2 Ultra)

Mac Studio er vildere end nogensinde

Apple Mac Studio (M2 Ultra) er computeren for de mest krævende brugere, der har behov for flere 4K- eller 8K-skærme.

Af / 26/06/2023 - 08:23
Mac Studio (M2 Ultra)

Home mener

  • Sætter ny rekord på testbænken og fejer konkurrenterne af banen. Understøtter otte 4K-skærme. Eller tre 8K-skærme. Kan skræddersys til de mest krævende brugere. Basisudgaven har en fornuftig startpris.
  • Ingen opgraderingsmuligheder. Mere hukommelse og ekstra lager er dyrt.

Basisudgaven af Mac Studio kaldes M2 Max. Den har en 12 processorkerner, 30 grafikkerner og 400 Gbit/s hukommelsesbåndbredde med op til 96 GB hukommelse. Der fås også en M2 Max med 38 grafikkerner, hvis man har brug for en maskine til endnu mere krævende opgaver. Som at køre flere 8K-videostreams på flere skærme samtidig. 

De fleste kommer langt med en Mac Studio (M2 Max), som er langt mere kraftfuld end en Mac Studio med M1. Den vil være i stand til at køre flere streams i Final Cut, samtidig med at Photoshop kører en batch i baggrunden.  

Men for nogle er kun det ypperste godt nok. Og hvis man er villig til at betale næsten det dobbelte, kan man få Mac Studio med M2 Ultra-processoren.  

Mac Studio M2 Ultra 4
Den ligner sin forgænger, men er mærkbart hurtigere. (Foto: Lasse Svendsen)

M2 Ultra-processoren er en fusion af to M2 Max-processorer. Den har 24 processorkerner, op til 76 grafikkerner, 32 kerner Neural Engine og den samme 800 GB/s hukommelsesbåndbredde, som vi kender fra M1 Ultra.  

Den Mac Studio, vi tester her, har også 128 GB integreret hukommelse og 4 TB SSD-lagerplads. Testmaskinen koster mere end tre gange så meget som basisversionen af Mac Studio.   

Annonce

Ultra-versionen af M2-processoren fås kun i Apple Mac Studio og den større og meget dyrere Mac Pro. Som har syv udvidelsespladser til PCI-express til brugere, der har brug for plads til bl.a. flere tilslutninger. 

Mac Studio M2 Ultra 5
De fire USB-C-porte er også 40 Gb/s Thunderbolt 4-porte. (Foto: Lasse Svendsen)

Tilslutninger

En Mac Studio (M2 Ultra) har ingen PCI-pladser eller udvidelsesmuligheder. Den har de samme tilslutninger som M1-versionen, vi testede i fjor. På forsiden finder man en SDXC-kortlæser med UHS-II-understøttelse og to Thunderbolt 4-stik (USB-C på M2 Max).  

Mac Studio M2 Ultra 3 scaled
Mac Studio tager ikke meget plads op på skrivebordet, og den er meget støjsvag. (Foto: Lasse Svendsen)

 På bagsiden finder man fire 40 Gbit/s Thunderbolt 4/USB-C-porte, to almindelige USB-A-porte, en 3,5 mm analog hovedtelefonudgang, HDMI-udgang, og et 10 Gb Ethernet-stik. 

HDMI-udgangen kan bruges til at tilslutte et TV eller en ekstern 4K-skærm, men USB-C-udgangene understøtter op til otte 4K-skærme, seks 6K-skærme eller tre 8K-skærme. 

Mac Studio M2 Ultra 6
Man kan ikke åbne den for f.eks. at tilføje mere hukommelse. (Foto: Lasse Svendsen)

Mac Studio (M2 Ultra)

Så det burde være det værd. Og det er det nok for professionelle, der dagligt kører krævende opgaver på deres Mac og gerne vil arbejde mere effektivt. Få udført opgaver, der kan køre i baggrunden, samtidig med at de starter en ny.   

For så krævende professionelle brugere er tid penge. Hvis et videoprojekt kan færdiggøres en dag før deadline, er det penge sparet. Derfor skal ydelsen fra programmer som Final Cut Pro, Adobe Photoshop, After Effects, Logic Pro eller DaVinci Resolve være mærkbart højere end på den tidligere maskine, man brugte. 

Computeren understøtter videoformater som ProRes RAW, H.264, HEVC (H.265) og kan køre op til 22 streams med 8K ProRes 422-video i Final Cut Pro. Dét klarer man ikke med en iMac M1 eller en Dell laptop i business-klassen. 

Mac Studio M2 Ultra 2
SD-kortlæseren er måske ved at blive forældet, eftersom flere professionelle kun kameraer leveres med CFexpress. (Foto: Lasse Svendsen)

Ny rekord

Maskinen fejede al modstand til side på testbænken og stiller forrige generation M1 Ultra i skyggen. Den udraderede også den nye Mac Mini Pro med M2 Pro-processor og satte ny rekord i vores tests. I den sædvanlige Geekbench-test, som vi kører alle computere igennem, var M2 Ultra-processoren hurtigere end nogen, vi har testet. Og det gælder både i Geekbench 5 og den nye version, Geekbench 6. 

Tallene taler til fordel for Mac Studio (M2 Ultra), men for at forstå, hvad det betyder i praksis, er det nødvendigt med en forklaring. I Geekbench 6 Single-core kan man se, at M2 Ultra er hurtigere, men ikke så meget hurtigere end når samme test køres på en Mac Mini Pro med M2 Pro-processoren.   

Mac Studio M2 Ultra 3 scaled
Mac Studio tager ikke meget plads op på skrivebordet, og den er meget støjsvag. (Foto: Lasse Svendsen)

Men når M2 Ultra-processoren kører flere opgaver samtidig i Geekbench 6 Multi-core-testen – såsom de førnævnte 8K-streams i Final Cut Pro – er den betydeligt hurtigere end den enklere M2 Pro-processor. Det betyder, at man kan opleve, at flere lag og filtre kan flettes 20-25 procent hurtigere i Photoshop. Med så meget hukommelse ombord, som vores testmaskine havde – 128 GB integreret hukommelse, kan man også køre flere tunge opgaver i baggrunden, mens man arbejder i Autodesk Maya med 3D-modellering i forgrunden. 

Mac Studio M2 Ultra 8
Ill.: Lasse Svendsen

Konklusion

Apples Mac Studio med M2 Ultra-processoren er overkill for de fleste, som ikke har brug for en superkraftfuld computer. Til for eksempel avanceret 3D-modellering eller multistream 8K-video. De brugere findes, og for dem er en M2 Ultra præcis, hvad de har efterspurgt. De fleste af os vil kunne klare os i lang tid med en M2 Pro, som fint kan håndtere 8K-videoredigering, om end ikke med så mange streams i ProRes som en M2 Ultra. Apples integrerede SoC (System on Chip) er en kæmpe fordel for ydeevnen, men en ulempe for dem, der har brug for flere kortpladser, f.eks. til flere SSD’er. Til dem findes der en M2 Ultra-version af Mac Pro, men her er prisklassen en helt anden. 

Læs også Den vildeste maskine vi har testet Apples Mac Studio er lige, hvad de professionelle har brug for, men det er vigtigt at vælge den rigtige version.
Karakter
Mac Studio (M2 Ultra)
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv