MSI, som indtil da alene havde produceret gamingudstyr, har de seneste par år udvidet forretningen med computere til kreative professionelle. Ligesom blandt andre Acer har de nemlig konstateret, at for eksempel grafikere har købt gaming-PC’er alene med det formål at udnytte den kraftige hardware til ”seriøse” formål.
MSI Creator Z17 er en efterfølger til Creator Z16, som vi testede sidste år. Og den er MSI’s topmodel til kreativ brug. En computer, hvor ingeniørerne tilsyneladende har fået frie hænder til at bygge en bærbar til krævende grafik og 3D-design.
Det første indtryk er ”luksusflyder!” Kabinettet er fræset ud af ét stykke metal, og det virker næsten urimelig slankt. Faktisk er PC’en næsten to cm tyk, men takket være skærmstørrelsen på 17 tommer i 16:10-format forekommer maskinen tyndere, end den er i virkeligheden. Kabinettet er i øvrigt fuldkommen stift og vridningsstabilt. Hvilket der er brug for på en computer, der vil blive taget med til masser af møder og præsentationer i årevis. PC’en er desuden certificeret efter MIL-STD-810G-standarden, der bruges af det amerikanske militær.
Danske taster og lyd
I et 17 tommers kabinet er der plads til et tastatur i fuld størrelse. Og til et numerisk tastatur ved siden af dette. Som sædvanlig er tastaturet leveret af danske Steelseries, og tasterne er individuelt RGB-bagbelyste. Hvilket der strengt taget ikke var brug for i en maskine, der ikke er bygget til gaming. Men festligt ser det ud. Lyden er tunet af Dynaudio, hvilket igen er en MSI-specialitet.
Der er de porte, der skal være. Nærmere bestemt to USB-C-porte, der også dublerer som DisplayPort, en HDMI 2.1-udgang og en enkelt gammeldags USB-A-port. Det er tilstrækkeligt, men jeg har lidt svært ved at forstå, at pladsen ikke er udnyttet til at give bare lidt flere valgmuligheder. Der er også en SD-kortlæser. En rigtig en af slagsen, og ikke kun til microSD.
Hvorfor ikke 4K?
MSI Creator 17 er først og fremmest målrettet kreative i den grafiske branche. For eksempel grafikere og 3D-designere. Illustratorer kan også være med takket være muligheden for at bruge en trykfølsom pen på skærmen. Derfor er skærmen nødt til at være stor og lækker. Og det er den.
Billedfeltet fylder stort set hele låget, med kun en smal ramme omkring, og da skærmen er i det stadig mere populære, højere 16:10-format, er der heller ikke megen spildplads under billedet.
Skærmen er i QHD+ opløsning (2560 x 1600 pixels). Når computeren skal bruges professionelt til grafiske opgaver, skal skærmen være præcis. Derfor er det en selvfølge, at den dækker 100 procent af DCI-P3 farverummet. Skærmen er desuden Calman-verificeret, hvilket bekræfter, at billedet er farvekorrekt fra det øjeblik, man tager maskinen ud af æsken.
Lidt usædvanligt har skærmen en opdateringsfrekvens på hele 165 Hz. Billedet er klippestabilt og står som malet på skærmen. Men en så høj hastighed er ikke rigtigt nødvendig til grafisk arbejde. Med et grafikkort i sværvægtsklassen er MSI Creator Z17 dog også i stand til at afvikle selv de mest krævende spil.
Da jeg testede MSI Creator Z16 sidste år, kommenterede jeg også, at skærmen med fordel kunne have været OLED og med 4K-opløsning. Men at det ville have betydet en højere pris. Men Z17 er så betydeligt dyrere, at man godt kan tillade sig at forvente en endnu bedre skærm.
Fra allerøverste hylde
De fleste computere, som vi tester, rummer kompromiser for at bringe prisen ned på et rimeligt leje. Den slags kompromiser er der ikke foretaget ret mange af i MSI Creator Z17. Processoren er således en Intel Core i9-12900H. Altså en 12. generations processor fra Intels hurtigste serie. Det er en 14-kerners processor med 20 tråde og en arbejdshastighed på 2,9 GHz. Det kan ikke gøres ret meget hurtigere i PC’er til civil brug lige nu.
Det samme gælder grafikkortet, som er et Nvidia GeForce RTX 3080 med 8 GB video-RAM. Grafikkortet er beregnet til spil i sværvægtsklassen, men da professionelle programmer fra eksempelvis Adobe også udnytter grafikprocessoren til at speede beregningerne op, giver det mening i en arbejdssituation også. Som enhver grafiker vil fortælle dig – inden han eller hun stikker computeren i tasken for at tage den med hjem til ”aftenarbejde.”
Der er rigeligt med arbejdshukommelse og lagerplads i Creator Z17: 32 GB RAM og 2 TB SSD-lager.
Benchmarks
Med så tung hardware er der lagt op til virkelig god ydelse. Og det får man da også. Alle benchmarks er rigtig flotte. En GeekBench-score på 12.253 i muticore og 1.762 i singlecore er blandt de bedste, vi har målt. Og en PCMark 10-score på 6.906 viser, at Creator Z17 er skabt til noget større end tekstbehandling.
Med et GeForce RTX 3080-grafikkort om bord kan man forvente ydelse i den højeste ende. Og det er et 3DMark TimeSpy-resultat på 9.531 da også udtryk for. Men det er helt ærligt ikke exceptionelt. Faktisk er det en anelse lavere end resultatet på den halvt så dyre Shark 7G15-70TI, som vi testede for nylig. Den er på sin side en gammeldags gaming-PC og ikke en topsmart kreativ arbejdsstation. Men det er grafikkortet og processoren jo lykkeligt uvidende om.
Batteritesten ender, som den plejer at gøre for computere med kraftige processorer og grafikkort. Det vil sige, at den ender hurtigt. Selv om PCMarks batteritest ikke er nær så krævende som grafiske programmer, eller for den sags skyld spil, går der blot to timer og 20 minutter, før batteriet er drænet.
Kreativ konkurrence
I det prisleje, hvor MSI Creator Z17 befinder sig, er konkurrenterne få – men væbnede til tænderne. Man kan for eksempel vælge stort set hvilken MacBook Pro, man måtte begære, uden at betale mere. Eller en dedikeret gamingcomputer som Alienware X17 R2, der er hurtigere på alle måder. Ingen af dem har dog en touchskærm i QHD+ opløsning.
Konklusion
MSI Creator Z17 er er en naturlig opgradering af konceptet fra sidste års Z16-model. Den har mere af det hele, og det meste er hentet på øverste hylde hos chip-producenterne. Når man vælger den bedste processor, Intel kan levere, og det hurtigste grafikkort samt rigelige mængder af RAM og SSD-lagring, og pakker det hele ind i et superslankt letvægtskabinet, kan det ikke undgås, at prisen bliver høj. MSI Creator Z17 koster en vanvittig masse penge, men sammenlignet med lignende computere til kreativt arbejde er det ikke værre end normalt. Og er du en dygtig og højtlønnet grafiker, vil investeringen hurtigt være tjent hjem i form af sparet tid og ekstra produktion. Men i betragtning af, at den vilde hardware ikke helt fører til rekordydelse, skulle der stadig lægges en 4K OLED-skærm oven i, før jeg ville overveje at betragte Z17 som et best buy.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer