TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Netgear Nighthawk MK63

Wi-Fi 6 vi har råd til

Endelig et Wi-Fi 6 mesh-netværk, som de fleste har råd til. Er det så bare at spænde sikkerhedsselen og gøre klar til super nethastigheder?

Af / 12/10/2020 - 16:30
Netgear Nighthawk MK63

Home mener

  • Meget stabilt (for det meste). Respektable hastigheder. Behagelig pris.
  • Ikke alle gadgets trives lige så godt på netværket, især enkelte fra Google gav problemer (det kan dog løse sig med en fremtidig opdatering). Den maksimale hastighed er ikke mærkbart bedre end med Wi-Fi 5.

Hvis du vil have det enklest mulige hjemmenetværk med god dækning overalt, så er sandsynligheden for, at du skal have et mesh-netværk, stor. Og hvis det oveni skal være så stabilt og hurtigt som muligt, så er Wi-Fi 6 det nye sort. Nu får vi endelig gigabit-hastigheder i virkeligheden! Ud over at være endnu hurtigere end før skal det også være bagudkompatibel med ældre netværksprodukter.

Wi-Fi 6 – også kendt som AX – har indtil for nylig været dyrt, men nu er Netgear kommet med et af markedets billigste Wi-Fi 6 mesh-netværk. Nemlig Nighthawk MK63 og MK62, hvor det sidste ciffer siger, hvor mange ekstra nodes – eller satellitter – der er med i pakken, ud over routeren.

Nodes er trådløse forlængere af hovedrouteren, som man placerer, hvor man har brug for god dækning i hjemmet. Det forbedrer Wi-Fi-oplevelsen markant i et hus, hvor man normalt vil have flere områder med dårlig dækning. Hvis man har brug for at øge dækningen til endnu flere krinkelkroge, kan man købe flere løse nodes.

Netgear Nighthawk MK63 group
Netgear Nighthawk MK63 består af routeren MR60 og to MS60-nodes til brug i mellemstore og store hjem. (Foto: Netgear)

Nighthawk MK63 er billig Wi-Fi 6 mesh

Da Netgear viste mig deres Nighthawk mesh-produkter på CES-messen i Las Vegas i januar, kildede det lidt ekstra i maven, da jeg tænkte, at nu skulle der sørme fart på netværket!

Hvis man ser nærmere på produktbeskrivelsen på Netgears website, er Nighthawk MK63 og MK62-net dog opgivet til at levere internethastigheder “over 100 Mbit/s”. Det er et godt stykke under, hvad jeg forventede, og ti gange lavere end den gigabit-hastighed, jeg havde håbet på.

Annonce

Den samlede hastighed i hele netværket er ganske vist meget højere, men egentlig ikke meget mere, end et Wi-Fi 5-netværk af høj kvalitet formår.

Opkobling

Jeg har fået den største pakke, MK63, til test og bruger den i et enfamilieshus på tre etager. I det daglige har jeg så hovedrouteren på øverste etage og en node på hver af etagerne nedenunder.

Af hensyn til stabiliteten er det vist en fordel, at routeren kun taler med én node ad gangen, som så sender informationen videre til den næste. Hvis routeren stod på den mellemste etage med en node ovenover og en nedenunder, skulle den snakke frem og tilbage med begge nodes samtidig. Det kan potentielt give et langsommere og mindre stabilt netværk.

Det er let at sætte Nighthawk MK63 op: Download Nighthawk-app’en til mobilen, tilslut hovedrouteren til hjemmecentralen eller til din eksisterende router (så kan det være nødvendigt at sætte Nighthawk til AP-mode i indstillingerne), genstart hjemmenetværket og scan QR-koden på undersiden af Nighthawk-routeren.

Sæt derefter strøm til de to nodes dér, hvor du vil have dem, og scan så QR-koden på dem. Og vupti, så har du et mesh-netværk. Sådan mere eller mindre.

Nighthawk MR60 rear
Routeren Nighthawk MR60 har internetindgang plus et ekstra Ethernet-stik til at tilslutte andre produkter med kabel. (Foto: Netgear)

Ethernet-tilslutning

I modsætning til mange andre mesh-netværk har Nighthawks nodes Ethernet-tilslutning, så produkter, der mangler Wi-Fi, også kan kobles til netværket. Hvis man har en PC i samme rum som en node, kan den alternativt tilsluttes med kabel for at få hurtigere internethastigheder.

Indstillinger

Hvis man føler trang til at finjustere netværket, gøres det via browseren. Her vælger man, om routeren bare skal være en router eller et access point (AP-mode). Vælg sidstnævnte, hvis netværket er ustabilt, når det kobles til en anden router i huset. Her vælger man også adgangskode, om man vil sætte et gæstenetværk op, om man vil sende på en anden kanal, og om man vil forstærke eller dæmpe signalerne.

F.eks. er det ikke altid en fordel at sende med fuld styrke, hvis de respektive nodes står for tæt på hinanden og skaber interferens. Men bare rolig – som regel fungerer det fint, uden at man behøver at røre ved disse indstillinger.

Ustabilt førsteindtryk

Med den originale firmware var livet med Nighthawk MK63 alt andet end en dans på roser. Produkterne ville sjældent koble sig på, og de var ikke specielt stabile.

Det var næsten umuligt at få de mange Google Home-højttalere i huset til at koble sig på – endsige fungere normalt med Home-app’en på mobilen. Det samme med et par Chromecast-dongles, der sidder bag på hver sit “dumme” gammeldags TV. Jeg måtte genstarte hjemmenetværket næsten dagligt og var klar til at give hele molevitten to tommelfingre ned.

Min bærbare kunne ikke engang se det nye netværk, før jeg installerede en ny driver til netværkskortet, så selv om AX-netværket skulle være bagudkompatibelt med AC og tidligere, kan det altså ske, at man må opdatere enkelte produkter.

Nighthawk MS60 rear
Det specielle ved Nighthawk-netværket er, at dets nodes også har Ethernet-stik bagpå. Det giver god fleksibilitet for husstande med mange kablede netværksprodukter. (Foto: Netgear)

Løsningen

Efter opdatering af firmwaren til den nyeste version blev det hele meget bedre. Pludselig fik jeg vores overvågningskamera (Arlo Q) op og køre, robotstøvsugeren (iRobot Roomba 980) har fungeret fejlfrit siden, og jeg kan styre garageporten og persiennerne uden problemer.

PC og mobil på nettet er også langt mere stabile nu end i starten, og min Wi-Fi 6-kompatible iPhone 11 Pro Max har en fin stabil hastighed (ca. 100-200 Mbit/s) i nærheden af en node og væsentlig mere (ca. 500 Mbit/s) i nærheden af Nighthawk-routeren. Omtrent samme hastigheder får jeg på min PC med Wi-Fi 6-kort.

Alt, hvad der hedder streaming – hvad enten det er film, musik eller spil, og uanset opløsning – fungerer gnidningsløst på det nye mesh-netværk. No problem.

Stadig nogle Google-problemer

De fleste af mine Google-gadgets begyndte også pludselig at køre stabilt. Jeg har dog stadig problemer med en Chromecast af tidligere generation, som jeg ikke kan få kontakt med, uanset hvor mange gange jeg gentager opsætningen. Også en 1. generations Google Home Mini har jeg haft vrøvl med.

Problemerne med højttaleren blev løst ved at koble den til en Wi-Fi-forlænger (TP-Link RE200), som giver stafetten videre fra Netgear-netværket. Den har ikke gjort vrøvl siden.

Netgear Nighthawk MK63 router
At boksene er pæne, er nok så meget sagt, men de er små og diskrete nok til, at man kan have dem fremme, uden at der bliver lagt meget mærke til dem. (Foto: Geir Gråbein Nordby, L&B)

2,4 og 5 GHz kan ikke deles op

Jeg aner ikke, hvorfor der er problemer med visse Google-produkter; de understøtter både 2,4 og 5 GHz. En teori, jeg har, er at de ikke kan “se” det nye netværks 5 GHz bånd og derfor kobler sig på 2,4 GHz. Der er ingen mulighed for at dele de to bånd op, heller ikke i de avancerede Wi-Fi-indstillinger på routeren.

Jeg har heller ikke fundet en måde at tvinge min iPhone over på 2,4 GHz båndet på, så sandsynligvis sidder de på hver sit bånd uden mulighed for at kommunikere med hinanden.

Jeg har også en 1. generations Google Home Mini-højttaler, der nægtede at være stabil på Nighthawk-netværket. Det løste jeg med en billig Wi-Fi-forlænger (TP-Link RE200), der giver stafetten videre fra Netgear-netværket. Med højttaleren koblet til forlængeren har den ikke gjort vrøvl siden.

Stort set stabilt net

Efter at jeg er holdt op med at forholde mig til den Chromecast, der ikke fungerer, har hjemmenetværket været stabilt, siden jeg opdaterede firmwaren på Netgear Nighthawk MK63.

Ganske vist opleves hastigheden ikke som bedre end det Google Nest WiFi-netværk, vi havde før. Men jeg oplever stabiliteten som bedre nu, vel at mærke med den nyeste firmware. Bortset fra de nævnte Google-produkter, som ikke overraskende fungerede langt mere stabilt i Google-netværket.

Læs også Få dig en snak med din mesh-router Google Nest Wifi giver dig både mesh-router og smart-højttaler i samme pakke.

Men andre produkter er altså mere stabile nu, og jeg har ikke måttet genstarte netværket i lang tid. Og det er ret usædvanligt, for næsten uanset hvor vi har boet, og hvilken slags net vi har haft, har en genstart af hjemmenetværket mindst en gang om måneden været noget, man måtte indstille sig på.

Netgear Nighthawk MK63 spread(2)
Routeren til mesh-netværket Nighthawk MK63 hedder MR60. (Foto: Netgear)

Ikke så hurtigt som dyrere Wi-Fi 6

Som sagt oplevede jeg hastigheder svarende til et godt AC-netværk. Men med bedre stabilitet, hvilket er vigtigt, hvis man har mange produkter koblet til hjemmenetværket. Jeg har også på det seneste haft det dyrere Netgear Orbi RBK752 mesh-netværk, som er hurtigere end Nighthawk MK63.

I et mesh-netværk er det nodes, der er det svageste led. De giver altid lavere hastigheder end hovedrouteren, således også her. De nodes, der hører til Nighthawk MK63, giver ca. halvt så høj hastighed som Orbi-netværkets nodes. Routeren har derimod omtrent samme hastighed fra dem begge.

Konklusion

Jeg er godt tilfreds med stabiliteten på et af markedets billigste Wi-Fi 6 mesh-netværk, Netgear Nighthawk MK63. Hastigheden er også god, men ikke meget bedre end de bedste Wi-Fi 5-netværk, efter min erfaring. Med andre ord: Forvent ikke at se netværks-speedometeret på det trådløse hjemmenetværk gå mod 1 Gbit/s. Derimod vil netværket i højere grad kunne håndtere flere tilsluttede gadgets.

Hvis du absolut vil have de vildeste hastigheder, er mesh nok ikke det rigtige valg. Det er først og fremmest en bekvemmelighed for folk, der ikke gider koble sig fra router til router manuelt, afhængigt af hvilket rum de befinder sig i, men bare vil have et netværk, der fungerer i hele huset. Og til det formål duer Nighthawk MK63 fint.

Det er dog ikke alle produkter, der er lige begejstrede for dette netværk. Bl.a. havde jeg nogle problemer med visse Google-gadgets, som jeg godt kunne have været foruden. Vi håber, at det bliver bedre med den næste firmware-opdatering.

Netgear Nighthawk MK63 m wifi fra router i rom ved siden av Netgear Nighthawk Mesh m wifi fra node Netgear Nighthawk Mesh m kabel fra node
<
>
Koblet til en node kun en meter væk fra PC’en med Wi-Fi opnåede vi dårligere hastigheder, end da vi var koblet til hovedrouteren i rummet ved siden af. (Skærmskud fra Speedtest)
Karakter
Netgear Nighthawk MK63
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

1 kommentar til “Netgear Nighthawk MK63”

  1. Lars Thomsen

    Spændende læsning. Kommer der en opdatering på stabilitet og tilslutning af chromecast, når der kommer en ny firmware opdatering.
    Mvh Lars

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC