Amerikanske Razer er kendt som producent af gaming-grej. Men firmaet har på det seneste suppleret udvalget med udstyr til dem, der har – eller drømmer om – en karriere som skærmtrold eller radiostjerne på internettet.
Razer Audio Mixer er – naturligvis – en lydmikser, men den er specielt skabt til streaming, hvor mikrofoner og andre eksterne lydkilder kan kombineres med lyd fra computeren.
Mikseren er en kompakt enhed (11,5 x 15,5 cm), som let finder plads på bordet ved siden af tastatur, mus, kaffekop og mikrofon. Da det er en mikser, fylder fire store fadere (skydeknapper) det meste af overfladen. Og da det er en Razer, er mikseren kulsort med indbygget RGB-lys, der kan synkroniseres med andre spilenheder.
<Bleep!>
Faderne er nummereret 1-4, og der er en mute-knap under hver, som kan slukke for lyden. Hvad hver enkelt knap og skyder skal styre i praksis, kan indstilles i Razer Central-programmet, der styrer alle installerede Razer-enheder.
Af hensyn til amerikanerne, der har det fint med skydevåben i supermarkedet, men ikke kan tåle bandeord, er der en “bleep-knap”, som afbryder mikrofonlyden, når knappen holdes nede.
Avanceret opsætning
Opsætning og ibrugtagning af Razer Audio Mixer er ikke noget, som man lige skal begynde på, fem minutter før ens første stream skal gå i luften. Man skal nemlig holde tungen lige i munden, når de forskellige lydkilder skal forbindes til mikseren, som både kan håndtere analoge, digitale og virtuelle kilder. Sidstnævnte kan f.eks. være lyden fra et spil på PC’en.
Har du en professionel studiemikrofon, vil du glæde dig over, at mikseren har indbygget 48 volt fantomspænding. USB-mikrofoner uden analogudgang skal til gengæld gå via computeren, da der ikke er nogen USB-indgang ud over USB-C-forbindelsen fra mikser til PC.
Routing
Med alle kabler i mikseren skal man i Razer Central-styreprogrammet definere routingen – altså hvilke kanaler på mikseren der styrer hvilke lydkilder. Her bliver det for alvor komplekst, da mikseren her optræder som både ind- og udgang.
Skal du eksempelvis have baggrundsmusik fra Tidal ind i mikset, skal du vælge “Music (Razer)” som afspilningsenhed i Tidal-klienten og dernæst tildele “Music” til en fader på mikseren for at kunne justere lydstyrken. Tilsvarende med spillyd, mikrofonindgang osv.
Det er ikke afgørende forskelligt fra, hvordan man sætter lyden op på studie-lydinterfaces med flere ind- og udgange. Men kombinationen af eksterne lydkilder og lydstrømme i PC’en gør sagen mere kompliceret. Og det gør også Razer Audio Mixer til et egnet værktøj for netop streamere.
Der er et udvalg af indbyggede effekter såsom kompressor, EQ og ekko/rumklang, så man kan blive af med det værste af den tørre klang fra mikrofonen. Og specialeffekter som robotstemme m.m., hvis man har det på den måde.
Kun få kanaler og indgange
Men mikseren er ikke en universalløsning for alle med en lydtekniker i maven. For det første er fire lydkanaler meget begrænset. Man kan dog godt styre mere end fire lydkilder i Razers kontrolpanel, men det bliver uden lækre skydeknapper til lydstyrken.
Den anden begrænsning er, at der kun er én af hver type indgang. Har du brug for at tilslutte to professionelle mikrofoner eller to linjesignaler, er mikseren for lille. Så glem alt om at være to værter i jeres streaming-studie.
Konkurrenter
Da vi ikke har testet – eller for den sags skyld set – et lignende produkt før, er det småt med direkte konkurrenter, som vi kan henvise til. Men en del af funktionerne genfinder man i professionelle studielydkort fra f.eks. RØDE og Zoom. Og her kan man nemt få 8, 12 eller flere kanaler. Til en pris, der begynder omkring halvanden gang over Razers. Til gengæld mangler den afgørende integration med her-og-nu-lyden fra selve PC’en.
Konklusion
Razer Audio Mixer er et specialiseret produkt ved at integrere en analog/digital mikser med PC’ens forskellige interne lydkanaler. Det gør den til et godt redskab for streamere, der vil lave broadcasts af især gaming. Altså lige præcis Razers kernepublikum. At den samtidig kan peppes op med lyseffekter, gør det hele sjovere.
Opsætningen bliver nødvendigvis lidt kompliceret, når man skal følge og forstå, hvilke signaler der går hvorhen. Er man vant til at bruge en “rigtig” mikser med flere lydkanaler ind og ud i et hjemmestudie, kan Razer-mikseren virke begrænset. Men til sit særlige formål er den lige på kornet.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer