TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: reMarkable Type Folio

Tastatur og etui til reMarkable 2

Det eneste Remarkables digitale notesbog har manglet er et ordentligt tastatur, men nu er det her.

Af / 05/04/2023 - 09:19
reMarkable Type Folio

Home mener

  • Kompakt tastatur med taster i fuld størrelse. Rigtig god tasterespons, bruger næsten ingen strøm og optager meget lidt plads.
  • Relativt høj pris, og enkelte taster er meget små. Ingen bagbelysning.

Da vi testede Remarkable 2 i 2020, gik det op for os, hvorfor selskabet er en succes. De fordoblede omsætningen i 2021 til 2,7 milliarder. Det er godt klaret, når det eneste produkt er en digital notesbog. En rigtig god en, skal vi skynde os at tilføje, for ReMarkable 2 er den mest gennemførte notesblok med E-ink-skærm. 

Den gør det nemt at organisere notater, foretage ændringer, lagre og dele på en sort/hvid skærm, der føles som satineret papir, når man skriver på den med ReMarkables stylus – Marker Plus. 

Læs også Giver dig papirfølelse på skærmen En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

ReMarkable-tabletten kan egentlig ikke sammenlignes med en iPad, selv om også den fint kan bruges som en notesblok, hvor man noterer i dokumenter og dele dem med kolleger.  

Men som vi har erfaret, giver det ikke nogen god skrivefølelse at skrive på Apples glasskærm med en hård pen. Så er det bedre at bruge Apples tastatur til iPad, som er et praktisk supplement til en Apple Pencil. 

De fleste skriver længere tekster meget hurtigere på et fysisk tastatur, men det har hidtil ikke været tilgængeligt til ReMarkables elektroniske notesbog. 

Annonce

Før nu. 

Remarkable Type Folio 3
De fleste taster er i fuld størrelse. (Foto: Lasse Svendsen)

reMarkable Type Folio

Det nye tastatur er skræddersyet til ReMarkable 2 og kan ikke bruges sammen med første generation af ReMarkables notesbog.   

Type Folio fungerer også som etui. Når det ikke er i brug, kan låget foldes ind under ReMarkable 2, og ved transport klappes det ind over E-Ink-skærmen som et beskyttende cover. Type Folio har ikke noget indbygget batteri, som skal oplades, men henter strøm fra ReMarkable 2 via små stik, der også fungerer som tilslutning til tastaturet. 

Tastaturet fastgøres med små magneter, og de er kraftige nok til at holde tabletten sikkert på plads, selv når man bærer sin ReMarkable 2 lodret og i åben tilstand. 

Remarkable Type Folio FW
Der skal en firmwareopdatering til, før du kan bruge Type Folio. (Foto: Lasse Svendsen)

Skærmen kan stilles i to positioner, når den er fastgjort til Type Folio, og når man folder tastaturet ind under den, kan man lægge skærmen helt fladt ned. Skærmen skifter så automatisk fra landskabs- til portrættilstand.    

Type Folio og ReMarkable 2 vejer tilsammen under 900 gram og er på størrelse med en 11-tommers iPad Pro med tastatur. 

Remarkable Type Folio 7
Foto: Lasse Svendsen

Sprogvalg

Når man åbner en Type Folio med skærmen i lodret position, skal man løfte op i dens højre side for at få adgang til tastaturet. Det findes i en nordisk version med taster mærket med norske, svenske, danske og finske vokaler. Det foretrukne sprog vælges i menuen på skærmen. 

Type Folio fås også med engelsk, amerikansk engelsk, tysk, fransk og spansk tastatur. 

Det har ingen bagbelysning, og det har ReMarkable 2 faktisk heller ikke, så at sidde på flyet eller toget om aftenen og arbejde kan være en udfordring. Som man kan se på billederne, er der heller ingen touchpad på tastaturet. Det er heller ikke nødvendigt, for der er ingen app-struktur eller software her, udover Remarkables eget Linux-baserede operativsystem kaldet Codex. 

Remarkable Type Folio 10
Nordisk tastatur, hvor man vælger sprog i menuerne. (Foto: Lasse Svendsen)

God skrivefølelse

Med QWERTY-taster i fuld størrelse og 1,3 mm vandring er Type Folio faktisk en fornøjelse at skrive på. Tasterne sidder ikke tættere sammen end de gør på et moderne PC-tastatur, og selv om det ikke er ægte mekaniske taster, er responsen så god, at man kan skrive løs i sikker forvisning om, at man ikke behøver at rette i teksten hele tiden.  

Det er altid noget at sætte fingeren på, og de numeriske taster er ikke overraskende små. Det samme er piletasterne, men det er også almindeligt på laptops. Nogle sekundære tegn kan kun aktiveres med opt- eller alt-tasterne, og slettetasten på Type Folio er lige lille nok. 

Remarkable Type Folio 5
Der er et skærmtastatur, men det kommer du ikke til at bruge mere. (Foto: Lasse Svendsen)

Man kan indimellem opleve en lille forsinkelse på skærmen – lidt typisk for E-ink egentlig – når man skriver hurtigt. Tegnene dukker ikke altid op, lige når man taster dem, men forsinkelsen er så lille, at det ikke irriterer for meget. 

Når man gør notater med pennen på skærmen, og Type Folio er tilsluttet, får man automatisk adgang til et felt, som man kan placere hvor som helst på skærmen, når man vil skrive noget med tastaturet i stedet for med pennen. Man kan også konvertere håndskrift til tekst. 

Remarkable Type Folio 1
Håndskrift og tekst i skøn forening. (Foto: Lasse Svendsen)

Tekst fra Type Folio kan eksporteres som PDF eller rå tekst, men foreløbig ikke til Word eller Pages. Men du kan nemt dele notater med tekst med andre og synkronisere notater mellem mobil og laptop – eller lægge dem i ReMarkables netsky, Connect. En abonnementstjeneste, der er gratis i et år, hvis man køber en ReMarkable 2 sammen med Type Folio-tastaturet. 

Konklusion

Det er ikke sikkert, at alle med en ReMarkable 2 nogensinde har ønsket, at de havde et ordentligt tastatur. Men for de som har behovet, er Type Folio et glimrende valg. Det er superlet at skrive effektivt på og fungerer samtidig som etui for Remarkable-notesbogen, som det henter lillebitte smule strøm fra, når det bruges.  

Hvis ReMarkable bare vil give os mulighed for at vække skærmen fra dvaletilstand, når man åbner Type Folio – i det mindste ved at trykke på en tast – så har vi ikke meget at klage over. Prisen kan virke lidt voldsom, men det er bare indtil man opdager, hvad Apple skal have for et tastatur til iPad.  

 

Remarkable Type Folio 2 Remarkable Type Folio 9 Remarkable Type Folio 8
<
>
Foto: Lasse Svendsen
Karakter
reMarkable Type Folio
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv