TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Samsung Odyssey Neo G9 (S49AG950)

Den fedeste gaming-skærm

Vi har næppe set en federe skærm til spil.

Af / 09/12/2021 - 20:26
Samsung Odyssey Neo G9 (S49AG950)

Home mener

  • Fantastisk smæld i billederne kombineret med høj opløsning, lynhurtig respons og et altopslugende superbredformat. What's not to like?
  • Local dimming skal slås fra ved billedbehandling, og så bliver kontrasten noget flad.

For at gøre spiloplevelsen så realistisk som muligt – uanset om det er for at leve sig maksimalt ind i spillet eller for at få en fordel i konkurrence-gaming – har man brug for en fed skærm. Og hvad er vel federe end en buet, ultrabred skærm med superhøj opløsning – og en opdateringsfrekvens på vanvittige 240 Hz?

Som prikken over det laserskarpe i får vi ekstrem kontrast fra et QLED-panel med 2048 dæmpbare Mini-LED-zoner. Sig goddag til Samsung Odyssey Neo C9, alias S49AG950!

Sammsung Odyssey Neo G9 scaled 1
(Foto: Samsung)

Har brug for et heftigt grafikkort

Lad os bare få det sagt med det samme: Det her er en skærm til seriøse gamere, som har den øvrige hardware i orden – og så lidt til. Opløsningen på 5120 x 1440 er som at have to 16:9 QHD-skærme ved siden af hinanden, og når billedet ovenikøbet skal opdateres 240 gange i sekundet, kræver det et videokort ud over det sædvanlige. Jeg må derfor tage det forbehold, at testudstyret denne gang er lidt underdimensioneret.

Mit eget trofaste GeForce GTX 1080 Ti, som var det fedeste grafikkort på markedet for fem år siden, er nemlig for svagt til at teste alle aspekter af denne skærm på én gang. Jeg må vælge imellem fuld opløsning i 120 Hz eller reducere til 3820 x 1080 for at få 240 Hz. Og for ikke at miste for mange billedrammer under faktiske spilforhold måtte jeg helt ned på 2560 x 720.

Det er ikke den ekstra hurtighed værd. Men sikke nogle jævne bevægelser!

Annonce
MSI GeForce GTX1080ti scaled 1
Det virker ikke som længe siden, at GeForce GTX-1080 Ti var det heftigste grafikkort, men det er langtfra kraftigt nok til at få mest muligt ud af Samsung Odyssey Neo G9. (Foto: MSI)

Superskarpe billeder

Når den er bedst, er Odyssey Neo G9 simpelthen en fantastisk skærm. I fuld opløsning med 120 Hz – hvilket i de fleste tilfælde giver rigeligt jævne bevægelser – er den en drøm at bruge. Forza Horizon 5 giver drømmeagtige billeder, hvor solen glinser i billak og skaber en 3D-effekt af en anden verden.

Bilerne flyver gennem sving og bevoksning på en meget realistisk måde, og det ekstra synsfelt, man får fra 32:9-formatet, gør det nemmere at forudse sving, og hvor man skal ligge i sporet i forhold til konkurrenterne.

Samsung Odyssey Neo G9 back LB scaled 1 scaled 1
(Foto: Samsung)

QLED med local dimming

Den oplevede kontrast på skærmen er formidabel, sådan som den veksler mellem det sorteste sort og det lyseste HDR-hvid. Officielt er der ikke nogen HDR-certificering højere end DisplayHDR 1000, men Samsung bruger den uofficielle betegnelse Quantum HDR 2000 for at indikere, at skærmen har 2000 nit som maksimum i HDR-tilstand.

Og skærmen er virkelig meget mere livlig med hårrejsende meget mere punch i HDR-tilstand end billigere HDR400-skærme. Om den har væsentlig mere at byde på end f.eks. den DisplayHDR 1000-certificerede Asus PA32UCX-K – en Mini-LED-skærm til professionelle videografer – kan jeg ikke udtale mig om uden at have set dem side om side. Men der er godt nok smæld på!

Neo G9 har i øvrigt også et Mini-LED-panel, og ved at skrumpe lysdioderne er der blevet plads til hele 2.048 dimming-zoner. Alt sammen for at minimere de svagheder, der kan opstå, når man – lidt upræcist sagt – skal tvinge et gråt LCD-panel til at blive sort.

halo infinite 32 9 LB scaled 1 scaled 1
Her ses det, hvor meget mere man kan se af spillet på en 32:9-skærm (nederst) i forhold til 21:9 (i midten) og 16:9 (øverst). Hvis der er fjender i udkanten af synsfeltet, har man langt større chance for at se dem med en ultrabred skærm. (Foto: Microsoft)

Ultrahurtigt VA-panel

Det lynhurtige VA-panel med en næsten ikke-eksisterende responstid på kun 1 ms (grå til grå) gør hurtige spilbevægelser til en drøm, og man halter aldrig bagefter handlingen i spillet.

Går man ned i opløsning for at øge skærmfrekvensen på skydespil som Halo Infinite, kan man vende på en femøre uden at det giver efterslæb, og det superbrede format gør, at man kan se fjender, som normalt ville være ude af ens synsfelt. Virkelig en skærm for feinschmeckere!

På spil som dette ville jeg ønske, at jeg havde et bedre grafikkort, så jeg virkelig kunne se, hvad skærmen formår, når man skruer ydelsen op på 11 for både frekvens og opløsning.

Læs også Gaming-alter til stuen Hvis du ikke vil nøjes med et virkelig godt TV til din gaming, så har Philips en løsning, der ikke er til at overse. Desværre har de selv overset et par vigtige detaljer.

Flot til video

Nu bruger man jo ikke nødvendigvis kun en skærm til gaming. Nogle gange vil man måske gerne se en film eller – Gud forbyde det! – få noget arbejde fra hånden. Så hvordan er Odyssey G9 til hverdagsbrug?

På mange måder er den fantastisk. Til film og TV er den som et godt QLED-TV med gnistrende farver og lys og et dybt sortniveau i mørke scener. Fordi det er LCD, er der dog mindre knald på scener, der består af halvt lys og halvt mørke samtidig, f.eks. når et dronekamera panorerer over Las Vegas om aftenen. Men i de fleste scener fungerer det glimrende.

Odyssey Neo G9 Lifestyle 2 scaled 1
(Foto: Samsung)

Ikke til grafiske designere

Til almindelig PC-brug har den nogle fine egenskaber, først og fremmest fordi man kan få plads til så meget på den. Det er som at have to skærme, men uden kanter i midten. Dermed kan man have tre browser-vinduer ved siden af hinanden eller få det fulde overblik over meget brede Excel-ark. Den slags er vanedannende!

Til arbejde med grafik og video er jeg dog mere valen. For det første bør man helt klart slå local dimming fra, når man arbejder med billeder og video, for at se, hvordan det virkelig ser ud.

Billeder i en serie, der skal have samme generelle belysning og farvebalance, kan hurtigt ende med at afvige fra hinanden, når bagbelysningen arbejder forskelligt mellem hvert billede. En videoscene kan også ende med at se meget anderledes ud på en anden skærm, hvis man ikke slår bagbelysningen fra, når man arbejder.

Og her kommer svaghederne frem. For når man slukker for bagbelysningen, bliver billedet ret blegt. Min egen BenQ P3200PT har på papiret meget dårligere kontrast end Samsung-skærmen, men i virkeligheden har den meget mere dynamik i billedet, med højere generel troværdighed end Samsung. Selv efter at have kalibreret Samsung-skærmen med X-Rite i1 Profiler kommer den ikke i nærheden af BenQ.

Så ja, Samsung Odyssey Neo G9 er en fantastisk gaming-skærm, men ikke den, du skal have, hvis du har brug for et neutralt værktøj til billedbehandling.

Samsung Odyssey Neo G9 on desk scaled 1
(Foto: Samsung)

Konklusion

Samsung Odyssey Neo G9 er en fantastisk gaming-skærm, som tager ydelsen til nye højder. Med det ultrabrede 32:9-format og en opløsning på 5120 x 1440 står spillene laserskarpt, og man får et meget bredere synsfelt i spil, der understøtter formatet. Med en skærmfrekvens på 240 Hz bliver bevægelserne også vanvittig jævne og glatte! Desuden har den så flotte HDR-effekter og lækre farver, at tænderne løber i vand.

Det kræver selvfølgelig en del af den øvrige hardware, f.eks. grafikkortet. Ideelt set bør man have en topmodel fra den nyeste generation for at få fuldt udbytte af skærmen.

Den ellers fantastiske kontrast er ikke nær så god, når bagbelysningen slås fra, hvilket er nødvendigt, hvis man skal arbejde kreativt med billeder og video. Af samme grund er det ikke denne skærm, vi anbefaler til den slags; til det findes der både bedre og billigere alternativer.

Karakter
Samsung Odyssey Neo G9 (S49AG950)
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv