Med flere og flere gadgets koblet til hjemmenetværket, og ikke mindst naboens netværk oveni, begynder både 2,4 og 5 GHz båndene at være temmelig trafikerede. Derfor er der nu åbnet et nyt bånd, nemlig 6 GHz.
I teorien har dette bånd plads til dobbelt så meget som 5 GHz båndet, så der igen kommer gang i trafikken. Det er stadig Wi-Fi 6-protokollen, der bruges, men for at man kan kende forskel, kalder man det Wi-Fi 6E, når 6 GHz båndet er inkluderet.
Man kan sammenligne det med at åbne en helt ny ottesporet motorvej på en strækning, der hidtil har haft tæt trafik. Selv om den teoretiske fartgrænse ikke stiger, vil trafikken flyde meget bedre.
Ved at flytte alle gadgets, der understøtter det, over på 6 GHz båndet, vil man samtidig lette trafikken på 5 GHz båndet og i praksis gøre det hurtigere og mere stabilt for alle.
Markedets første Wi-Fi 6E mesh
Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000) er markedets første mesh-netværk, der understøtter den nye 6 GHz frekvens.
Der findes stadig ikke mange kompatible gadgets, så vidt vi ved kun de dyreste mobiler fra Samsung – S21 Ultra, S22 Ultra og Z Fold 3 – et par bærbare computere fra Dell og Lenovo samt PC-netværkskortet Intel AX210. Som jeg var nødt til købe og installere på PC’en for at kunne teste hastigheden på RBKE963 under optimale forhold.
Men det vil snart ændre sig, og allerede til efteråret vil en lang række mobiltelefoner, tablets og computere samt TV’er understøtte Wi-Fi 6E.
Ekstreme specifikationer
Netgear har ikke sparet på krudtet med det nye netværk, der er baseret på den eksisterende flagskibsserie RBK850, men forbedret på en række punkter.
For det første er WAN-indgangen (den, der kobles til hjemmecentralen og giver dig internet) opgraderet til 10 gigabit! Her til lands er der ingen udbyder, der tilbyder i nærheden af denne hastighed til private, men det er godt at vide, at netværket er fremtidssikret. Især til denne pris!
For øget stabilitet kan nodes sluttes til routeren med kabel (backhaul), hvis man vil. Til dette formål er der et separat 2,5 GHz backhaul-stik på både router og nodes. Desuden har både router og nodes Ethernet-stik med gigabit-hastighed, så man kan tilslutte ting med kabel. Der er med andre ord muligheder for et meget stabilt og ekstremt opkoblet hjemmenetværk!
Trådløse hastigheder
Hvis man derimod udelukkende skal bruge netværket trådløst, så kommunikerer router og nodes med hinanden via en backhaul-kanal på op til 4,8 Gbit/s. Det er ekstremt!
Tilsluttede enheder får en teoretisk hastighed på op til 2,4 Gbit/s på både 5 GHz og 6 GHz båndene. Eller, om man vil, hundredvis af Netflix-programmer i fuld 4K-opløsning – samtidig! Det bliver selvfølgelig aldrig nødvendigt, men hvis man arbejder i skyen med store, tunge filer, vil man sætte pris på al den hastighed, man kan få.
Både router og nodes har 12 indbyggede antenner hver for at kommunikere så stabilt som muligt – og med hidtil usete hastigheder. Som skabt til store huse og bygninger.
Sikkerhed
I dag, hvor næsten alt, hvad vi laver, foregår online, er sikkerhed et stadig vigtigere emne. Derfor har Netgear indbygget beskyttelse fra Bitdefender i form af en tjeneste, de kalder Armor. Den er gratis i 30 dage, før abonnementet begynder at koste penge.
Armor overvåger hele tiden dit net og blokerer tvivlsomme websites fra at inficere din telefon, PC eller andre devices. Hver gang et websted er blevet blokeret, kommer der en besked i Orbi-app’en.
Orbi RBKE963 i praksis
Det er legende let at sætte netværket op med Orbi-app’en på mobilen. Når routeren er tilsluttet, og app’en har fundet dine nodes, opdateres de, hvis ny firmware er tilgængelig. I app’en kan man så lave simple – men lidt mangelfulde – justeringer.
Hvis man har en Android-telefon, vil man se, hvilke kanaler på de forskellige frekvensbånd der er mindst trafikerede, så man kan vælge dem. Desværre er denne funktion ikke tilgængelig for iPhone-brugere, men Orbi vil stadig automatisk vælge de bedst egnede kanaler, så det er ikke noget stort savn.
I app’en kan man bl.a. navngive netværket, tjekke for opdateringer og vælge, om man vil åbne et nyt netværk til de smart-tingester, der ikke understøtter nyere netværksstandarder.
Men hvis man har behov for at finjustere, må man i stedet gå ind i en browser og skrive “orbilogin.com”. Så kan man f.eks. vælge, om man vil udskille frekvenserne i hver sit netværk, eller om man vil beholde dem sammen i et enkelt synligt netværk. Og stole på, at systemet vælger den frekvens, der passer bedst til den tilsluttede enhed.
For mit vedkommende beholdt jeg dem alle sammen sammenlagt, men udskilte også et separat 6 GHz netværk, så jeg var sikker på, at den tilsluttede PC ikke automatisk blev skubbet over på en anden frekvens.
2,4 GHz frekvensen har den dårligste båndbredde af de tre, men den længste rækkevidde, og det kan ske, at systemet vil placere din PC eller mobil på dette bånd, hvis dækningen på 5 GHz båndet er middelmådig eller dårlig.
Hvis du synes, at det sker i utide, kan du gå ind i opsætningen og sænke sendestyrken på 2,4 GHz. Det måtte jeg selv gøre med både Orbi RBK753, RBK353 og Nighthawk MK63. Jeg forventede derfor, at det ville være nogenlunde det samme med RBKE963.
Men det skulle vise sig ikke at være noget problem. For med dette netværk er dækningsgraden fra 5 GHz båndet så god, at ingen af mine enheder, der ikke skal det, bliver skubbet over på 2,4 GHz. Hastigheden er også rigtig god!
Opsætning
Derhjemme har jeg sat routeren op i kælderen, hvor vores teknikrum er. Herfra løber et Cat6-kabel gennem væggen hele vejen op til overetagen, så jeg har kunnet bruge kablet backhaul mellem routeren og den node, der er længst væk. På den måde behøver jeg ikke at koble netværksenhederne i kæde, hvilket kan reducere hastigheden.
I stueetagen står den anden node, trådløst forbundet til routeren. Et meget stabilt setup, selv om jeg heller ikke havde nogen problemer, da alle enheder talte trådløst sammen. Men for at få den hurtigste hastighed ind på PC’en på kontoret vil jeg have noden på den anden side af gipsvæggen tilsluttet med kabel.
Det hurtigste netværk jeg har testet
I starten talte hele netværket sammen trådløst, og så oplevede jeg ærlig talt ikke højere hastigheder, end jeg havde med det meget billigere system Orbi RBK753. Omkring 400-500 Mbit/s er en helt fin hastighed, og nogle gange kom den også over 600. Men det er ikke mere, end jeg allerede er vant til, og til denne pris havde jeg forventet mere. Jeg fik bekræftet i indstillingerne på min stationære Windows-PC, at jeg faktisk var på 6 GHz båndet, og blev lidt skuffet.
Med kablet backhaul mellem node og router blev det derimod noget helt andet. Pludselig målte jeg hastigheder på over 900 megabit! Det er første gang, jeg har set trådløse hastigheder tæt på, hvad mit fiberabonnement fra Altibox tilbyder, hvilket er 1 Gbit/s – men i praksis omkring 950 Mbit/s op og ned.
Det skal alligevel siges, at 6 GHz frekvensen kan være lunefuld. Den har væsentlig dårligere rækkevidde end 5 GHz, og hvis jeg lukker døren til kontoret, halveres hastigheden, inden man kan nå at sige “MU-MIMO”. Nogle gange er det derfor bedre at bruge 5 GHz, som heldigvis også giver rigtig gode hastigheder.
Dårlig rækkevidde på 6 GHz
Jeg må sige, at jeg var lidt overrasket over, hvor skrøbelig 6 GHz frekvensen opleves. Teoretisk set burde det ikke være mere end en lille procentdel, men i praksis er der langt bedre rækkevidde på 5 GHz.
Det gentager sig med en Galaxy Z Fold 3, som jeg har lånt af Samsung. Den har vanvittige hastigheder i umiddelbar nærhed af routeren eller den kablede node, men så snart man begynder at bevæge sig væk, falder hastigheden som en sten.
Begrænset sendestyrke i EU
En teori, jeg har, er at den begrænsede sendestyrke, der er lovlig i EU og Norge, kan være en medvirkende årsag. I USA har man sat grænsen for sendestyrke til 1 watt (30 dBm) på hver udgående antenne. I Europa er man derimod begrænset til 0,2 watt (23 dBm). Altså en femtedel og med deraf følgende lavere signalstyrke på det trådløse netværk.
Forskellen er nok ikke så stor i praksis, som det kan se ud til på papiret, og i nogle tilfælde kan det faktisk være en fordel at reducere sendeeffekten, hvis nodes og router står for tæt på hinanden. Men det kan måske forklare, hvorfor selv de billigste Wi-Fi 6-netværk med små eller ingen problemer kommer op på 300-400 Mbit/s, mens det hurtigt bliver dyrt for hver forbedring derfra.
Bekræftet af Netgear
Det blev delvis bekræftet af Netgear i en e-mail-udveksling, jeg havde med Netgears Vice President Product Manager, Sandeep Harpalani:
“Ja, det er rigtigt, at den lavere sendestyrke på 5 GHz betyder noget dårligere rækkevidde på mesh-netværk i Norge og det øvrige Europa med 22 dBm sammenlignet med 30 dBm i USA.”
Samme begrænsning gælder for 6 GHz, og det kan tænkes, at de praktiske forskelle er endnu større dér, da 6 GHz båndet har lidt dårligere rækkevidde.
Uanset årsagen betaler man rigtig mange penge for et netværk, der i praksis kun giver en lille forbedring i forhold til de bedste netværk til den halve pris – og derunder. Med det forbehold, at det kunne ændre sig, hvis netværkene blev testet med ind-signaler på mere end 1 Gbit/s, men det har vi ikke haft mulighed for.
Konklusion
Netgear Orbi RBKE963 er det første netværk, jeg har testet, der giver næsten gigabit-hastighed på Wi-Fi! Vi taler ekstreme internethastigheder kombineret med en stabilitet, der gør, at man nærmest aldrig behøver at være nervøs for sine opkoblede gadgets. Man får ikke de samme indstillingsmuligheder som med mere specialiserede routere, men sikke et godt og stabilt netværk!
Ulempen er en ret vanvittig pris. Man skal have et stort hjem med behov for ekstreme hastigheder til rigtig mange gadgets for at kunne forsvare det.
Desuden er den oplevede hastighed ikke ret meget højere, end man får med meget billigere netværksløsninger. Men da man vil kunne abonnere på endnu hurtigere internet i fremtiden, kan det blive en vigtigere pointe.
Også i denne test:
Netgear Orbi NBK752 (AX4200)
Wi-Fi 6 og 5G i ét og samme netværk
Netgear Orbi NBK752 kan både kobles til fiber og 5G for at få den mest pålidelige internetdækning i hele huset.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer