Det er svært at gøre routere og mesh-netværk spændende. Så det er godt, at TP-Link har fanget mit øje med deres Archer Air flat mesh-netværk. Som til lejligheden består af Archer Air R5-routeren og to satellitter ved navn Archer Air E5.
En flad router og ditto satellitter vil appellere til mange, der efterspørger et moderne design, der både passer ind i moderne hjem og kontorlokaler. Deres slanke profil gør dem lettere at placere i små rum, eller hvor du ønsker at opretholde en minimalistisk stil. Eller også kan du bare gemme dem helt væk. En flad rude er også lettere at montere på vægge eller endda under skriveborde.
Vær opmærksom på, at du ikke kan slippe for kablerne: Routeren skal have både et strømkabel og et Ethernet-kabel, mens satellitterne kun skal have et strømkabel. Disse vil være synlige, når de er vægmonterede, medmindre du kan trække kablerne bag væggen.
En mindre åbenlys fordel ved flade produkter kan være bedre varmeafledning, da en flad pakke har et større overfladeareal i forhold til volumen. Producenten har dog ikke sagt noget om dette, så vi vil ikke spekulere for meget i det. Min erfaring er, at routere generelt ikke har det store problem med varme alligevel.
Nem installation
På bagsiden af produkterne er der to strimler dobbeltklæbende tape, som gør det nemt at klæbe dem op på væggen. Der findes også vægbeslag, hvis du vil skrue dem fast i stedet.
Routeren har en enkelt gigabit Ethernet-indgang og ditto udgang, mens satellitterne kun har et USB-C-stik til strøm. Med andre ord er dette netværk primært beregnet til trådløse produkter, men du kan have en spilkonsol, stationær pc eller et andet produkt tilsluttet med kabel. Og dermed nyde godt af bedre stabilitet og hastighed.
Opsætning
Selve opsætningen er meget enkel via TP-Link Ether-app’en. Start med routeren, opret en adgangskode og et netværksnavn. Tilslut derefter satellitterne til strøm, og de vil automatisk udvide netværket. Placer routeren, hvor du har mest brug for den højeste hastighed, eller hvor du vil forbinde til et netværksprodukt med kabel. Satellitterne, eller noderne, placeres på de steder i huset, hvor du har brug for bedre dækning.
Med mobilappen kan du optimere dit netværk ved at prioritere forskellige aktiviteter eller enheder, f.eks. gaming eller streaming, eller sætte din arbejds-pc øverst på listen over vigtige enheder. Du kan se, hvilke enheder der er tilsluttet på et givet tidspunkt, og indstille individuelle tidsbegrænsninger, hvis du ønsker det. Opret en profil for hvert familiemedlem, og giv den ønskede adgang til hver enkelt. For eksempel hvis du som forælder ikke ønsker, at dine børn skal have adgang til voksenindhold.
Wi-Fi 6
Produkterne er Wi-Fi 6 og ikke de nyeste Wi-Fi 6E- eller Wi-Fi 7-standarder. Det betyder, at den maksimale hastighed og stabilitet, når mange enheder er tilsluttet på samme tid, er noget lavere. I hvert fald teoretisk.
Men du får både 2,4 og 5 GHz bredbånd, og Archer Air E5 understøtter også 160 MHz ved 5 GHz. Det betyder, at to kanaler kan slås sammen til én, hvilket giver dobbelt båndbredde og dermed bedre hastighed.
Hastigheder
TP-Link lover op til 2402 Mbit/s på 5 GHz og op til 574 Mbit/s på 2,4 GHz-båndet. Men vær opmærksom på, at dette er den samlede hastighed for deling til alle tilsluttede enheder, og selv da er det meget optimistiske tal.
Selv fik jeg omkring 500 Mbit/s i samme rum som routeren, der var forbundet til hjemmets netværk med kabel. Det er f.eks. 300 Mbit/s lavere, end jeg får med Netgear Orbi 760-serien, som ganske vist er dobbelt så dyr som TP-Link-netværket. TP-Links eget Deco XE75 med Wi-Fi 6e er også hurtigere, men i testperioden oplevede jeg det netværk som mindre stabilt med mange enheder tilsluttet. Jeg tager forbehold for, at det kan være blevet bedre med en firmwareopdatering bagefter.
På den anden side er Archer Air-systemet meget mere stabilt på afstand, end jeg havde frygtet. Vores kontor er på næsten 400 kvadratmeter i alt, og med to satellitter ud over routeren strategisk placeret har jeg altid over 400 Mbit/s på 5 GHz. 2,4 GHz ligger som regel et sted mellem 30 og 50, hvilket er forventeligt. Så brug altid 5 GHz, hvor hastigheden er vigtig.
Det oplyses ikke, hvor mange antenner der er i hver enhed, men de bruger såkaldt beam forming og optimerer dækningen ud fra, om produktet hænger lodret på væggen eller ligger fladt. Og jeg må sige, at jeg ikke oplevede nogen problemer med ustabilitet, hverken på den ene eller den anden måde.
Det er dog ikke superkraftige sendere og modtagere, så hvis du bor på flere etager, bør du have mindst én Archer Air-boks på hver etage. Men netværket gør, hvad det skal, og fordi det er så diskret, er der ingen grund til at gemme det væk – og dermed opleve dårligere dækning.
Konklusion
Der er meget godt at sige om Archer Air R5 og E5 fra TP-Link. Især det faktum, at produkterne er flade og selvklæbende. Det betyder, at de passer ind i omgivelserne og ikke behøver at blive gemt væk. Men også at det er et nemt netværk at sætte op, med gode og stabile hastigheder. I testperioden var der ingen negative overraskelser – systemet gjorde, hvad det skulle.
Produkterne har ikke de nyeste Wi-Fi-standarder, og hastigheden for en enkelt tilsluttet enhed er i praksis omkring 500 Mbit/s i samme rum, og ned til 300-400 Mbit/s i rummet ved siden af. Det er ret godt, men ikke blandt de hurtigste. På den anden side er det kun kendere, der abonnerer på en hurtigere internetlinje end denne, og i så fald kan det være en god idé at vælge et avanceret mesh-netværk alligevel.
I praksis er TP-Link Archer Air R5 derfor et rigtig godt valg i denne prisklasse. Især hvis du ikke ønsker, at netværket skal kunne ses.