Min første eksterne harddisk rummede 20 gigabyte og vejede næsten to kilo med strømforsyning, og den indbyggede blæser larmede som en buskrydder. WD My Passport Wireless, som er det ene af emnerne for denne test, rummer 100 gange så meget, er næsten lydløs og kan ligge i en jakkelomme. Til samme pris.
Dirkefri kryptering og backup
Begge diske i testen er udstyret med 256 bit hardware-kryptering, som giver en i praksis ubrydelig kryptering af de data, du lægger på disken. Hvis du vælger at bruge det sikkerhedsprogram, der er på disken, til at oprette en nøgle, vil ingen – måske ikke engang NSA – kunne læse, hvad du har lagt på den. Det gælder også dig selv, hvis koden bliver væk!
Der medfølger også et backup-program på disken, som kan tage sikkerhedskopier automatisk.
Samme format i over 15 år
På den ene side er det fascinerende, at det kan lade sig gøre at have så mange data med sig på så beskeden plads. 2 terabyte er rigelig plads, selv til store projekter med timevis af højopløst video eller til adskillige backups. På den anden side har man kunnet købe eksterne 2,5 tommers harddiske i efterhånden mange år. Lagerpladsen er vokset, og dataoverførslen er takket være USB 3.0 ikke længere nogen flaskehals.
Men diskens ydre mål er ikke krympet, og inde under den blankpolerede overflade snurrer stadig en gammeldags fysisk harddisk. At gå skridtet videre til SSD ville gøre drevet hurtigere, mindre, lettere og stort set immunt over for rystelser. Men SSD-diske er også omkring fire gange dyrere, hvilket er årsagen til, at vi stadig bruger gammeldags harddiske til backup. Her tæller lagerpladsen nemlig mest.
WD My Passport Ultra Metal Edition
Ikke alt der skinner er stål
Ultrasikkert og kompakt drev er af metal – i hvert fald på oversiden.
WD My Passport Wireless
Netværk i jakkelommen
Kabelfri overførsel og batteridrift i bærbart backupdrev.