Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Dali Kubik Free + Xtra

Ladies in red

Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere.

Skrevet af / 27/03/2014 - 02:07
Dali Kubik Free + Xtra
Audun Hage

Kubik Free er Dalis første fuldt aktive model, hvor målet har været at lave en alsidig og placeringsvenlig højttaler. Udseendemæssigt frier den til de designbevidste med sit slanke design og hele ni tilgængelige farver på den udskiftelige stofbeklædning. Kubik Free udgør basishøjttaleren, men kan udvides med Kubik Xtra for at få stereo eller lyd i to rum.

Teknik og tilslutninger
Bag stoffronten viser Kubik Free sig at være en tovejs højttaler med dome-diskant af silke og Dalis berømte bas/mellemtone-element af træfiber, der er kendt for sin hurtige og kontante basgengivelse.

Tillægsmodellen Kubik Xtra drives ligesom i System Audios tilfælde af forstærkeren i hovedhøjttaleren. Forskellen er, at her har forstærkeren fire kanaler på hver 25 watt samt elektronisk delefilter. Dermed får hvert element sin egen dedikerede forstærker uden passivt delefilter, som kunne medføre signaltab.

Brugervenlighed
Dali-højttalerne bærer præg af at være en gennemtænkt konstruktion. De fleste tilkoblinger, inklusive strømkablet, er skjult under et dæksel i bunden af højttaleren, så ledningsføringen bliver mest mulig diskret. Ulempen kan være, at stikkene er mindre tilgængelige for hurtig til- og frakobling – men det har man vel Bluetooth til? På bagsiden er der også et ekstra USB-stik, som kan oplade din mobiltelefon.

Den medfølgende fjernbetjening styrer volumen og indgangsvalg, men Kubik Free kan også “lære” signaler fra en anden fjernbetjening, hvis man hellere vil bruge den.

DALIKUBIKFREERE_O_2-copy

Lydkvalitet
Et styk Kubik lyder bestemt ikke dårligt alene. Det slår os hurtigt, at Dali-højttalerne har en imponerende kraftfuld og klokkeren lyd. Især mellemtonen er stor og rungende. Den kælne Miley Cyrus lyder lige så fræk, som hun ser ud, og smørsangeren Robin Thicke har præcis så meget brystklang, som vi forventer.

Med varieret, energisk musik viser Dali-højttalerne sig at have en rig og underholdende lydkarakter. Den taktfaste og fyldige bas lægger et godt fundament under musikken og giver godt gang i trommer og bas-instrumenter. Overgangen til diskanten er glat og behagelig med tydelige overtoner, der kommer klart ud uden at være for aggressive. Det er i det hele taget en meget balanceret og fin musikgengivelse, disse danskere varter op med.

Problemerne opstår først, når vi vil have mere af det gode: Bassen går ikke voldsomt dybt, så de dybest orgeltoner udebliver, og højttalerne afgiver nogle ubekvemme lyde, når vi spiller for højt med meget bas. Ligeledes synes den behagelige diskant til tider at mangle lidt dynamik og “luft” i de øverste frekvenser. Generelt synes jeg, at Dali har ramt rigtigt med kompromiserne, men ekstra krævende lyttere vil nok savne endnu mere dynamik og flere detaljer.

Bluetooth-overførslen fungerer rent og stabilt – men sørg for, at telefonen understøtter højere lydkvalitet med aptX. Ellers bliver det lydmæssige resultat temmelig trist, komprimeret og glasagtigt. Alternativet kan være at anvende en Apple TV- eller AirPort Express-boks i nærheden som AirPlay-modtager.

DALIKUBIKFREEWH_O_1-copy

Konklusion
Kubik Free koster lidt mere end de billigste højttalere i testen, men bærer også præg af at være en gennemtænkt og gennemført konstruktion med en tyngde, der vækker tillid. Lydkvaliteten er overbevisende med fyldig bas, varm og detaljeret mellemtone og finkornet diskant – bare man ikke lader sig friste til at spille alt for højt. Og selv om en enkelt Kubik Free lyder rigtig godt, er det værd at overveje partneren Kubik Xtra for at få stereoperspektiv.

Kubik Free scorer også højt på både tilslutningsmuligheder og brugervenlighed. Men uden AirPlay eller Wi-Fi er Dali-højttalerne afhængige af, at mobilen understøtter højkvalitets lyd via Bluetooth.

Lyd & Billede mener

Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere. Selv om højttalerne er fuldt aktive, må man trække højttalerkabel mellem dem for at få stereolyd, så i praksis er kun den ene højttaler trådløs. Bassen går ikke så dybt, men man kan udvide med en separat subwoofer. Trådløs tilkobling er begrænset til Bluetooth - her er altså ingen Wi-Fi eller AirPlay.

Også i denne test:

5 trådløse aktive højttalere

System Audio Saxo 1 active

Billig vellyd

System Audios første aktive højttalere er baseret på den populære budgetmodel Saxo 1. Med lav pris og høj ydelse er de et rart bekendtskab.

Saxo 1 active byder på en overbevisende lydkvalitet med en fyldig mellemtone, distinkte overtoner og en frisk basgengivelse, som man let kommer til at stampe takten til. Højttalerne er lette at bruge både trådløst og kablet. Og så er de meget gunstigt prissat.
Nogle steder må der nødvendigvis spares: Lydkvaliteten er ikke lige så præcis som med dyrere, fuldt aktive højttalere, og den dybeste bas glimrer ved sit fravær.
Læs hele testen

Bang & Olufsen BeoLab 17

Trådløs drømmelyd

Glem alt om Bluetooth og almindelig Wi-Fi. B&O’s nye trådløse højttalere kan spille musik i op til 24 bit lydkvalitet – uden højttalerkabler!

BeoLab 17 har et lækkert udseende i børstet aluminium, med højkvalitets elektronik og kraftige forstærkere indvendig. Lydgengivelsen er ren og spændstig med en solid portion musikalitet. Højkvalitets trådløs lydoverførsel gør, at du kan sløjfe højttalerkablerne næsten helt uden ulemper.
Som sædvanlig for B&O må man regne med en betydelig udskrivning. Ud over summen for højttalerne kræves der også tilbehør i form af en ekstern sender eller et tv fra B&O, for at det fungerer.
Læs hele testen

Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hi-fi anno 2014

Audiovectors nye Ki1 Super Discreet er ikke helt som andre aktive højttalere: Her sendes lyden gennem digitale højttalerkabler.

De små Audiovector-højttalere lyder væsentlig større, end de ser ud. Nemlig som ægte hi-fi-højttalere med et stort, åbent lydbillede og imponerende mange detaljer. Ki1 Discreet giver mere musik og mindre forvrængning end mange af konkurrenterne og er et seriøst alternativ til almindelige stereohøjttalere.
Lydkvaliteten er høj, men det er prisen også. Med dobbelte højttalerkabler og fælles strømforsyning kan det også diskuteres, hvor “trådløse” Audiovectors højttalere egentlig er. Det er først og fremmest aktive højttalere, som også har mulighed for Bluetooth-afspilning.
Læs hele testen

KEF X300A Wireless

Skrivebordets konger

KEF X300A er nogle af vores favoritter blandt aktive højttalere. Nu er de også blevet trådløse, og forventningerne til X300A Wireless er selvfølgelig høje.

KEF X300A Wireless passer til dig, der vil have vellydende “studie-monitors” til din pc og samtidig kunne afspille musik fra trådløse lydkilder. X300A lyder meget spændstigt og dynamisk: Takket være KEF’s specielle koaksial-element spredes lyden ud fra ét og samme punkt, hvilket gør gengivelsen meget fokuseret og præcis.
Uden traditionelle analoge og digitale indgange er det vanskeligt at bruge X300A med lydkilder som tv eller cd-afspiller.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Scroll to Top