Den vejede næsten 700 gram, og med et cover monteret vejede den endda endnu mere. Og selv om ingen klagede over ydelsen, var den ikke så bærevenlig som for eksempel en iPad mini. Altså forgængeren, iPad 4 med retina-skærm!
Den mindre iPad mini med 7,9″ skærm havde derimod en anden ulempe, som nu er fikset i den nye mini: En lavere skærmopløsning, som gjorde at i hvert fald undertegnede foretrak den store iPad med retina-skærmen. På trods af vægten og tykkelsen.
Men det har Apple løst i iPad Air, som efter nogle dages brug nu føles som den bedste tablet, jeg har haft i hænderne. Nogensinde.
7,5 mm tynd – imod 9,4 mm på iPad 4.
Skærmopløsningen er den samme, altså state of the art med en opløsning på 264 punkter per tomme, men lige vigtig er skærmens kontrast, farvegengivelse og ikke mindst – farveeægthed.
På det punkt slår den alt, som vi har set fra Samsung og Sony. Det gør den bedre egnet både til at vise billeder og film, men også til at redigere billeder på i for eksempel iPhoto eller Photoshop touch.
Men hvordan er den egentlig at bruge?
Hvis vi ser bort fra den lavere vægt – den vejer fra 469 gram – er den slankere profil med kun 7,5 mm i tykkelsen og 169,5 mm i bredden og en smallere ramme også meget velkommen. Rammen om 9,7″-skærmen er omtrent lige så smal som den på iPad mini, og der er den samme praktiske og smarte berøringsfølsomhed på kantene. Det vil sige, at den registrerer, at du holder den med fingrene langs skærmkanten, og slukker for berøringsfølsomheden på yderkanterne af skærmen, så man ikke uforvarende kommer til at slukke en app, eller aktivere en funktion, man slet ikke ville starte.
iPad Airs Geekbench-score ender på 2529, hvilket er næsten det dobbelte af forrige generation af iPads, som klarede cirka 1400. Læg mærke til, at Geekbench også måler clockfrekvensen på Airs 64-bit A7-processor, som her er 1,38 GHz. Det er omtrent samme som på iPad 4, men alligevel er Air langt hurtigere.
Skærmen er altså ekstremt god, særlig til billed- og videoredigering, som jeg ofte bruger en iPad til. Men da mærkes det også, at den nye A7-processor med 64- mod 32-bits arkitektur (i forrige generation iPad) – er væsentlig hurtigere.
At åbne billeder i iPhoto for redigering og derefter posting på for eksempel Instagram, eller som vedhæftninger i e-mails, sker lynhurtigt, og man behøver ikke at vente på noget. Der optræder ingen ventebesked. Alt sker umiddelbart. Klipning af videooptagelser og tilføjelse af effekter renderes næsten helt sømløst.
Meget jævn og god farvemætning fra kameraet i iPad Air, men i svagt lys ser man billedstøj tydeligt i billederne.
Dagligdags opgaver som at bladre gennem websider i Safari, vedhæfte filer i emails og upload af billeder på Facebook sker også lynhurtigt.
Selv om iPad air er blevet tyndere og lettere, hvilket til dels er sket gennem at gøre batteriet tyndere end på forgængeren, er batteritiden stadig strålende. Den kører let en hel arbejdsdag med varieret brug, og til film og musikafspilning overgår den let de ti timer, som Apple opgiver batterkapaciteten til.
Man behøver derfor ikke bekymre sig om, hvor man har gjort af opladeren, når man tager af sted.
Det eneste som er mindre imponerende, er kameraet, som leverer middelgod billedkvalitet. Det er ikke specielt dårligere end, hvad man finder i andre tablets, men i modsætning til en iPhone 5S mærker man, at kameraet ikke har særlig høj prioritet i iPad air.
God, men ikke særlig overbevisende opløsning- og billedstøj trækker ned i indtrykket af billedkvaliteten på Airs kamera.
Trods den lavere vægt og smallere og slankere formfaktor, føles air bundsolid, og den opleves definitivt som et luksusprodukt i sammenligning med andre tablets, som for størsteparten er af plast.
Nu er også knapperne på siden af aluminium.
Hvis man skal bruge en tablet med en skærm på omkring 10 tommer, er Apples iPad Air helt klart den mest gennemførte og som sådan også den bedste tablet i denne størrelsen i dag.
Med mindre man foretrækker tivolidesignet i brugerfladen på tablets med Android.
Hvis man har en iPad 2 eller mini, vil iPad air opleves som vanvittig meget hurtigere i brug, også når man kører processorintensive opgaver. Det nok mest opsigtsvækkende, er, at den også er betydelig hurtigere end forrige generation, iPad 4.
Det havde vi ikke forventet på forhånd.
iPad Air kan købes fra fredag d. 1. november, og prisene starter på 3.699 kroner for modellen med 16 gigabyte lager og uden 4G/LTE. Skal du have den helt store model med 128 gigabyte lager og både Wi-Fi og 4G/LTE må du slippe med 6.799 kroner!
Hele artiklen er skrevet i Pages på en iPad Air, og billederne af Air er taget med en iPhone 5S. Hvilket viser, at man kan klare sig langt med bare en iPad og en iPhone.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer