Mens en soundbar er ideel til at forbedre lyden i TV-stuen, har man brug for kraftigere skyts, hvis det er heftige hjemmebio-oplevelser, man vil have. Jo, der findes en del gode soundbars – nogle endda med trådløse baghøjttalere – som giver gode, store filmoplevelser. Men hvem prøver vi at narre? Hvis det skal være seriøst, så skal udstyret også være seriøst. Og så findes der ingen erstatning for en heftig surround-forstærker parret med dine yndlingshøjttalere.
Hvis man vil have et diskret opsætning, kan jeg anbefale vægmonterede højttalere eller – hvis man er praktisk anlagt og ikke har noget imod at skære i væggene – indfældede højttalere. Man har også brug for en ordentlig subwoofer. Men uanset hvad, så starter det med forstærkeren.
Ud med de billigste forstærkere
Der er meget at vinde ved at gå op i 10.000-kronersklassen, når man skal købe hjemmebioforstærker. Man skal op i denne klasse for at få kraft nok til at fylde rummet med kraftig og uforvrænget lyd, samtidig med at forstærkeren har opløsning og troværdighed i tonerne. Og ikke kun på film og TV. Der findes også meget god musik i surround, hvilket stiller krav til dynamik og renhed.
Misforstå mig ikke: Man kan også få ganske heftige oplevelser i 5.000-kronersklassen, men på bekostning af de fine nuancer i lydbilledet.
Hvis man ikke har brug for alle 11.2 forstærkerkanaler og 13.2 processorkanaler på den mere end dobbelt så dyre AVC-X6700H, så virker det som det mest fornuftige trin ned. Imellem dem er der forstærkeren X4700H, men her betaler man ekstra for understøttelse af Auro-3D, et særegent surround-format, som kun få vil få brug for, plus marginalt mere effekt (20 watt mere pr. kanal).
Dolby Atmos og DTS:X
I dag hører man næsten ikke om hjemmebiograf uden Dolby Atmos og DTS:X. Det er 3D-lydformater, som ud over lyd rundt om dig også giver lyd fra oven. Det er med til at øge realismen i lydbilledet, men også kravene til antallet af kanaler. En 9.2 kanals forstærker som denne fra Denon er dermed et fornuftigt valg.
3D-lyd får man ved at montere højttalere i loftet (to til fire er det normale), eller man kan købe særlige elevation-højttalere, der placeres oven på front- og eventuelt baghøjttalerne, og som retter lyden op mod loftet, hvorfra den reflekteres ned på lytteren. Det fungerer, bare ikke lige så godt som loftmonterede højttalere.
Simuleret lyd fra oven
Desuden har Denon AVC-X3700H fået såkaldt Dolby Atmos Height Virtualization og DTS Virtual:X, som ved hjælp af avanceret digitalprocessering simulerer højdekanaler med en traditionel højttaleropsætning, helt uden højdehøjttalere. Det fungerer dårligere end med elevation-højttalere, men giver en større illusion af 3D-lyd end slet ikke at have funktionen.
IMAX Enhanced
Forstærkeren er mærket “IMAX Enhanced”. Det betyder, at den understøtter IMAX, og der skulle være et antal filmtitler fra Sony på vej. Bl.a. gennem Sonys egen streaming-tjeneste Bravia CORE til TV-modellerne for 2021 og fremefter. Tiden vil vise, om den vil blive udvidet efterhånden.
Så vidt jeg kan forstå, er IMAX Enhanced et proprietært dynamisk HDR-format pakket ved siden af det almindelige, statiske HDR10. Hvis dit TV understøtter IMAX Enhanced, får du “den samlede IMAX-følelse”. Hvis ikke vises videotitlerne med standard HDR10.
På lydsiden, derimod, er det DTS:X, der gælder for IMAX Enhanced. Og både Denon-forstærkeren og mange andre hjemmebioforstærkere understøtter allerede dette, IMAX-logo eller ej.
8K-video og HDMI 2.1
Hvad der til gengæld er meget interessant, er at Denon-forstærkeren understøtter 8K-videosignaler og desuden 4K med hele 120 Hz billedhastighed – plus variabel billedfrekvens, hvilket er nyttigt for gamere. Alt dette som en del af HDMI 2.1-standarden.
Det samme gælder for eARC, som betyder, at forstærkeren får højopløst lyd direkte ud fra TV’et via det tilsluttede HDMI-kabel. Hvis man vil, kan man nu koble alle sine video- og spilkilder direkte til TV’et og hente lyden højopløst ud til forstærkeren via ét enkelt HDMI-kabel.
Højttalersystemet
Vores faste højttaleropsætning i testrummet er et Procella THX-system i 7.1-konfiguration med et par loftmonterede Martin Logan SLM til Atmos-indhold. En 7.1.2-opsætning er udgangspunktet for testen; jeg har ikke testet med f.eks. 5.1.4, hvor de ekstra bagkanaler er erstattet af et par ekstra loftkanaler i stedet.
Forstærkeren har automatisk højttalerkalibrering med Audyssey XT-32, som justerer alle højttalerne til at give næsten samme klangbalance i rummet. Det er således ikke noget stort problem, at f.eks. lofthøjttalerne er af et andet mærke end resten. Det kan man også skrive sig bag øret, hvis man har et par små højttalere fra tidligere, som man ikke længere ved, hvad man skal bruge til. De kan så f.eks. få nyt liv som baghøjttalere i hjemmebiografen.
Til musik i stereo har jeg brugt vores trofaste gulvstående Sonus faber Olympica III, som er rigtig gode, og som er gode til at afsløre en forstærkers styrker og svagheder.
Opsætning
Denon har en meget enkel trin-for-trin-opsætning, som leder dig manuelt gennem højttaleropsætning og kildetilslutning. Det er næsten umuligt at gå galt i byen her. Samtidig er der dog unødvendig mange trin for sådan en som mig, der har prøvet det før, men man kan til enhver tid afbryde begynderopsætningen og i stedet gå ind i menuen og indstille de parametre, man vil.
Højttalerkalibreringen fra Audyssey, som laves med en medfølgende målemikrofon, tager et stykke tid. Man bør nemlig kalibrere for mindst seks mikrofonpositioner i rummet, allerhelst otte.
Man må tage en ny runde med testsignaler, hver gang mikrofonen flyttes. Afsæt en halv times tid til det, derefter måske endnu en halv time til at lave manuelle finjusteringer, hvis man synes, det er nødvendigt. Den delefrekvens og afstand, der er valgt for hver højttaler, vil man måske ændre, hvis man er komfortabel med det.
Audyssey-opsætningen vil under alle omstændigheder forsikre om, at det lyder godt, som det er. Men vores fronthøjttalere bliver næsten altid sat til “large”, når de i virkeligheden skal være “small”, så det må jeg selv rette. Ellers kan det give problemer, når der skal skrues ordentlig op for lyden.
Klangidealer
Audysseys anbefalede lydindstilling hedder Reference, og det er også den, jeg synes lyder bedst. Hvis man har virkelig gode højttalere og optimal akustik, kan man også prøve Bypass L/R, som undlader at justere klangbalancen på fronthøjttalerne og i stedet forsøger at få alle de andre højttalere til at lyde som disse.
Hvis man ikke er tilfreds med nogen af de forudindstillede klangbalancer, kan man købe mobil-app’en Audyssey MultEQ Editor til Android eller iOS og lave finjusteringer. Hos os fungerer Reference glimrende.
Storslået lydbillede
Med Ready Player One på 4K Blu-ray dundrer det løs i hjemmebiografen. Det er meget klare og åbne dialoger, der kommer gennem Denon-forstærkeren, men det mest imponerende er det gigantiske lydbillede, der omgiver mig.
Klangen i den virtuelle garage inde i spillet, hvor Aech fikser Art3mis’ motorcykel, er enorm og omsluttende. Aechs stemme er stor og dyb uden at blive grumset. Og da forstærkeren også indstiller EQ på subwooferen for at tilpasse den til rummet, bliver bassen rigtig godt integreret i lydbilledet.
Naturtro lyd
Ligesom sin storebror X6700H har X3700H en naturlig klang, hvor tredimensionel lyd med Dolby Atmos virkelig kommer til sin ret.
Man kan godt glemme at få denne lyd fra en soundbar, og her medregner jeg også den svinedyre Sennheiser Ambeo Soundbar til 24.998 kroner. Der er noget særligt ved separate komponenter, hvor højttalerne fysisk kan placeres der, hvor lyden rent faktisk skal komme fra.
Kraftig nok
Jeg savnede lidt kraft hos storebror, for at den helt kunne forsvare prissedlen. AVC-X3700H har nødvendigvis endnu mindre kraft. Alligevel er det ikke så langt fra, og med den meget lavere pris kan man heller ikke stille helt de samme krav. Jeg betragter derfor kraftressourcerne her som mere passende i forhold til prisen.
Man kan få endnu større 3D-lyd med storebrors ekstra forstærkerkanaler, men en 7.1.2-opsætning giver masser af biograffølelse. Eventuelt 5.1.4, hvis man vil have et ekstra par lofthøjttalere i stedet for surround-baghøjttalere.
Musik
Ligesom sine forstærkersøskende med et “H” i slutningen af navnet har denne Denon-forstærker musik-streaming med HEOS. Det er Denons egen streaming-platform (som Marantz også bruger), og den understøtter de fleste populære musiktjenester. Det hele styres nemt med HEOS-app’en på mobilen.
Brugerfladen er meget brugervenlig og minder en del om Sonos’. Vær opmærksom på, at Apple Music og YouTube Music ikke understøttes direkte, men da forstærkeren både har AirPlay 2 og Bluetooth, så går det alligevel.
Musik i stereo er nok der, hvor forskellen mellem AVC-X3700H og storebror X6700H er størst. For mens det helt klart lyder fint gennem Sonus faber Olympica III, og det også fungerer godt i 2.1 gennem Procella-højttalerne, så er lillebror ikke lige så god til at understrege kontrasterne i musikken.
Klassisk musik får ikke lige så differentierede klangfarver, og stemmer i andre slags musik står ikke lige så meget frem fra det musikalske bagtæppe som med storebror. Og da storebror måtte give fortabt over for en stereoforstærker som Marantz PM7000N til omtrent samme pris som X3700H, behøver man ikke noget dyrere end Rega Io til 4.000 kroner for at få bedre musikoplevelser i stereo end AVC-X3700H. Bare ikke lige så kraftigt, for Denons surround-forstærker har mere power.
Konkurrenter
Det er noget tid siden, vi har testet surround-forstærkere i denne prisklasse, så vi starter lidt på bar bund med den her fra Denon. Markedet er desuden konsolideret kraftigt på det seneste, så der er ikke mange konkurrenter at tage af.
Den tilsvarende forstærker fra søsterselskabet Marantz hedder SR6015. Den byder på nøjagtig samme udstyr og funktioner, men har en lidt større strømforsyning og er opgivet til at give 5 watt mere pr. kanal. Prisen er små tusind kroner mere end Denon.
Yamahas nærmeste konkurrent er RX-A2A, som er et par tusind billigere end Denon AVC-X3700H. Vi har planer om at teste både den og Marantz-forstærkeren i nær fremtid.
Andre konkurrenter er der faktisk ikke rigtig, efter at Pioneer, Onkyo og Sony efter at alle solmærker at dømme har smidt håndklædet i ringen.
Konklusion
Denon AVC-X3700H er en super hjemmebioforstærker til prisen, og den understøtter alt, hvad man har brug for af nye lyd- og videoformater. Inklusive 4K 120 Hz video og variabel skærmfrekvens, hvilket er lige i øjet til gaming. Den går helt op til 8K, som i en ikke så fjern fremtid kan blive den nye TV-standard.
Lydmæssigt er forstærkeren rigtig god, ikke mindst med 3D-lydformater som Dolby Atmos og DTS:X, der giver en gigantisk boble af lyd omkring lytteren.
Til prisen kan jeg ikke sige, at jeg savner noget, selv om endnu bedre forstærkere viser, at Denon-forstærkeren godt kunne have haft flere kræfter. Men hvor det bliver et større krav, når man kommer op i 15.000-25.000 kroner, er AVC-X3700H netop så kraftig, som man kan forvente i denne prisklasse: Langtfra nogen svækling og fuldt ud i stand til at give ordentlige biografoplevelser derhjemme, men ikke til at bevare dynamikken ved de allerstørste udblæsninger.
Musik i surround fungerer glimrende. I stereo er jeg lidt mere forsigtig med at give en tommelfinger op. Hvis man hører meget musik, anbefales en rendyrket stereoforstærker.
1 kommentar til “Denon AVC-X3700H”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Kunne være spændende at høre sammenligningen med Sony STR-DN1080 som jo over en bred kam bliver anbefalet som “value for money”