Lad os bare indrømme det: Selv for en (erfaringsmæssigt) gammel stereotosse er der ikke altid tid og lyst til at gøre et ritual ud af musiklytning. Nogle gange har man bare lyst til at trykke på en knap og komme videre med det, man er i gang med.
Svaret på det spørgsmål er i reglen en multirumshøjttaler. Sæt den på en hylde, og den giver nem adgang til al din musik via streaming-tjenester, netradio og afspilning af filer på netværket. Men selv om de bedste multirumshøjttalere har en kvalitet, der er tæt på hi-fi, kan en enkelt kompakt enhed ikke give det lydbillede, som et sæt fuldblods hi-fi-højttalere kan levere.
Denon CEOL N10 er et minianlæg med ambitioner om at være lige så let som en multirumshøjttaler – og multirum kan den i øvrigt også være, da den har indbygget HEOS, som er Denon og Marantz’ multirumssystem.
Ud over HEOS har CEOL 10 indbygget CD-afspiller, Spotify Connect, internetradio fra TuneIn – og endda en god, gammeldags radiotuner med både FM og AM! Man kan streame trådløs musik fra mobilen med Bluetooth og Apple AirPlay 2. Med andre ord så godt som alt!
Udgangseffekten på den indbyggede forstærker er 2 x 65 watt i 4 ohm. Det er ikke alverden, men det er stadig tre-fire gange så meget som de “konfirmationsanlæg”, der var populære i denne skribents hi-fi-ungdom.
Nem opsætning
CEOL 10 er en enkel og kompakt enhed, der kunne ligne en smal CD-afspiller. Fronten er enkelheden selv: En tænd/sluk-knap, en knap til CD-skuffen og et stort display. Der er også en hovedtelefonudgang og en USB-port til afspilning fra USB-sticks. Toppladen i blank “pianolak”-plastic rummer de mest almindelige betjeningsfunktioner, så man ikke behøver at lede efter fjernbetjeningen eller mobiltelefonen for at skrue op for lyden eller skifte nummer.
Bagsiden er stort set lige så enkel: Et sæt klemterminaler til højttalere (de tager desværre ikke bananstik). Pladespillerindgang og HDMI-indgang mangler desværre, men de allerfleste tv’er kan tilsluttes via en af de to optiske digitalindgange. Der er desuden en udgang til subwoofer og en enkelt analogindgang, som lidt overraskende er lavet med ordentlige RCA-bøsninger. Jeg er sikkert fordomsfuld, men tror, at de fleste købere af Denon CEOL N10 er mere vant til 3,5 mm minijack-kabler end RCA. Og det i en grad, så mange fejlagtigt tror, at “AUX” er navnet på den slags kabler.
Opsætningen tager få minutter: Sæt CEOL N10 på en hylde; den fylder ikke meget og vejer overraskende lidt! Tilslut højttalere og strømkabel, og brug routerens WPS-knap til at koble enheden på det trådløse netværk. Har du allerede et HEOS-multirumssystem, finder app’en automatisk anlægget, hvorefter du kan bruge alle dine musiktjenester og lokale musikfiler.
Denon CEOL N10 kan, ligesom stort set enhver kaffemaskine og havevander i dag, stemmestyres. Både Google Assistant og Amazon Alexa understøttes. Det kræver dog en passende smart-højttaler, da der ikke er indbygget mikrofon.
På et enkelt vigtigt punkt er Denon CEOL N10 mindre simpelt at tage i brug end en multirumshøjttaler: Der skal tilsluttes højttalere, og de følger ikke med i pakken. Det gør det lidt sværere og dyrere, men i de fleste tilfælde også bedre. For uanset hvor meget “trylleri” der tilføjes, kan en enkelt enhed ikke få et stereoperspektiv, der kommer bare i nærheden af et sæt rigtigt placerede højttalere. Højttalerne kan sagtens være “genbrugsguld” fra loft eller loppemarked, men et sæt Dali Spektor 2 eller Tannoy Mercury 7.1 ville være nærliggende.
Lyden af Denon CEOL N10
Det er let at blive imponeret over Denon CEOL N10. Når man sætter en CD (eller en USB-nøgle) på og skruer op for musikken, mødes man af et charmerende og ganske fyldigt lydbillede. Der er okay tryk på bassen, og musikken kommer ud af højttalerne.
Kræfterne er også ganske udmærkede. Forvent ikke samme håndfasthed i bassen som på en solid 100-watter, men et nummer som “Time Be Time” med Jonas Hellborg og Ginger Baker bevarer en acceptabel del af sit drive.
Stemmer lyder behageligt og ikke indelukket. Teksturen i Hanne Boels ru stemme står måske ikke malet i rummet. Men hvis du efterspørger den slags finesser, er du sikkert også vant til at give mere for et kabel, end hele anlægget koster.
Toppen er hverken spids eller hård – hvilket er godt. Men der er heller ikke ret meget af den. Detaljer på hi-hat og triangel må du nøjes med at læse om på pladecoveret, for de ender så langt tilbage i lydbilledet, at de overhøres. Men igen, så er Denon CEOL N10 ikke et anlæg, der skal konkurrere med det ypperste uanset pris. Det er lavet til at give røvfuld til streaming-højttalere i samme prisklasse. Og det gør det! Til det bedre anlæg i stuen, hvor der bare mangler streaming og multirumsfunktionalitet, er Denon DNP-800NE et godt bud. Den er dyrere end hele CEOL 10, men stadig billig.
Konklusion
Denon CEOL N10 er et glimrende kompromis mellem multirumshøjttaleren og det “rigtige” stereoanlæg. Du får bekvemmeligheden og streaming-mulighederne fra den første – og en god del af lydkvaliteten fra det fuldvoksne anlæg. Forudsat at du kombinerer CEOL N10 med et par hæderlige højttalere. Selvfølgelig er der begrænsninger i både effekt og nuancering, men som anlæg nummer to i f.eks. alrummet eller soveværelset vil du hurtigt undre dig over, at du kunne nøjes med mindre.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer