Den er kun få numre siden, vi testede Devialet 110 – en teknisk hypermoderne fransk forstærker, der tog undertegnede med storm. Meget bedre bliver det ganske enkelt ikke for pengene.
Men hvad så med storebror, mellemmodellen 170, der både har mere effekt og giver endnu flere muligheder? Er den de mange tusind kroner mere værd? Det ser vi nærmere på her.
Effektivt system
Den ser præcis lige sådan ud som Devialet 110, hvilket betyder, at den er lavet af en udfræset aluminiumblok, der kommer i en mørk aluminium-finish. Den er også lige så følsom over for fingeraftryk. Man er nødt til at opbevare en pudseklud i nærheden, for alt kan ses.
Forstærkerteknikken er selvfølgelig Devialets analog-digital hybrid (ADH), men her er der et større og mere avanceret modul for hver kanal. ADH betyder, at det er en klasse A forstærker, der arbejder med musiksignalet, mens en klasse D forstærker leverer strøm til udgangen, og dermed udnyttes de to forstærkermuligheder til det, de er bedst til. Det er et meget effektivt system med høj effektivitet. Devialet 110 gav netop 110 watt pr. kanal, så det er ikke svært at regne ud, hvad 170 står for.
Strømforsyningen er af switch-mode typen, altså samme slags som til f.eks. en laptop. Men her er den optimeret efter alle kunstens regler. Det er ikke så almindeligt med switch-mode inden for hi-fi; faktisk er det mest Linn, NuForce og Jeff Rowland, der har udnyttet systemet ordentligt til high-end forstærkere tidligere. Der er længe blevet rynket på næsen af den slags strøm til hi-fi, men disse producenter har vist, at hvis man gør det ordentligt, så fungerer det også.
Vælg selv
Bagsiden fremviser mange flere muligheder end 110. Her er der endnu flere indgange, og man kan selv konfigurere, om de skal være analoge eller digitale. Der er også en digital XLR-indgang. Og der er ovenikøbet en mere avanceret phono-indgang, hvor man kan konfigurere, om den skal være MM eller MC, hvilken vægt pickup’en har, og hvilken RIAA-standard der skal anvendes.
Her finder vi også en subwoofer-udgang med justerbart delefilter og til og med en digitaludgang, hvis man vil digitalisere sine lp’er med justering af både sampling-frekvens og niveau.
Alt, hvad der findes på 110, er der også her: Ethernet, USB, optiske indgange, Wi-Fi osv. Alle options og valgmuligheder indstilles på fornem vis på computeren via Devialets hjemmeside og gemmes på et medfølgende SD-kort. Hvis man vil, kan man have flere SD-kort, så maskinen starter op med den indstilling, der er på det aktuelle kort.
Ud over den super lækre fjernbetjening kan man styre Devialet med en app, der er lige så suveræn. Det er rasende godt lavet, og den er både elegant og yderst funktionel.
Alle signaler bliver digitaliseret inde i forstærkeren; altså konverteres også det analoge signal fra pladespilleren til et digitalt, og det er i det digitale domæne, at al signalbehandling finder sted. Der anvendes en floating-point firekanals 400 MHz DSP (Digital Signal Processor), som arbejder ved 40 bit/192 kHz.
Det er ikke alle vinylfans, der kan acceptere, at det analoge signal digitaliseres. Men det er, fordi de ikke har hørt, hvordan deres pladespiller lyder via Devialet 170 …
Højeste klasse
Devialet 170 har flere muskler at spille med end forgængeren. Det kan mærkes, for det er en endnu bedre forstærker. Det er helt klart, at den ekstra effekt gør sit til at give gengivelsen endnu mere pondus, styrke og fasthed.
Præcis som med lillebror er der masser af luft omkring instrumenter og stemmer, baggrunden er endnu mere kulsort, og lydbilledet er herlig stort og naturligt, samtidig med at der er fuld kontrol over alt, hvad der sker. Den holder det, der sker, i et jerngreb, men lader samtidig alt, hvad der skal frem, komme frem.
Det slår heller ikke over i “kønsløs” high-end, som indimellem kan være så raffineret og vandkæmmet, at det ikke længere er sjovt at lytte til. Musik skal vække følelser, engagere, og det er det, de rigtig gode sager kan – uden at give afkald på detaljer og finesse.
Det er en meget distinkt gengivelse, Devialet 170 præsterer. Jeg har f.eks. chokeret gæster ved at spille Kraftwerks Tour de France, som de aldrig har hørt den gengivet før. Med et par virkelig højklasse højttalere og en rigtig god forstærker taber man kæben, simpelthen. Og jeg er sikker på, at Kraftwerk selv ville være lige så overraskede.
Selv om Devialet 170 har en væsentlig lavere pris end visse ting, jeg tidligere har testet, så præsterer denne forstærker på et niveau, der er få forstærkere forundt. Det sidder lige i øjet, og alle detaljer præsenteres med den præcision i start og stop, som musikken er lavet med. Her er der snert og spændstighed, opløsningen er af allerhøjeste klasse, og det er virkelig spændende at lytte til!
Konklusion
Devialet 110 var fantastisk, og Devialet 170 er bare endnu bedre. De mange ind- og udgangsmuligheder gør, at den kan være selve kernen i ethvert anlæg. Den er også noget af et kup. Den går på alle måder betydelig højere op i den egentlige high-end sfære, end prisskiltet indikerer, og er så utrolig fleksibel og konfigurerbar, at det er en sand fornøjelse at arbejde med.
Er det fremtiden for hi-fi, vi ser her? Hele hi-fi-verdenen følger i hvert fald nøje med i, hvad Devialet finder på fremover, det er helt sikkert!
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer