TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Devialet Gemini II

Gylden lyd

Alt det, vi elskede ved forgængeren og lidt til. Devialet Gemini II er duften af guld, med blot et par svagheder.

Af / 11/01/2024 - 09:05
Devialet Gemini II

Lyd & Billede mener

  • Fantastisk lydkvalitet! Det er sjældent at høre en så transparent og klar mellemtone kombineret med en naturlig bas og en smuk diskant. Støjreduktionen er også fremragende.
  • Understøtter ikke rumlig lyd. Noget begrænset lydniveau ved metal og rock. Samtalekvaliteten er blot nogenlunde.

De franske lydinnovatører hos Devialet er endelig kommet med deres anden generation af fuldt trådløse hørepropper – Gemini II. Med adaptiv støjreduktion, forbedret ergonomi og lydkvalitet lover disse propper en førsteklasses oplevelse på trods af en mere kompakt formfaktor end deres forgængere.

Udseendemæssigt minder også de om de trådløse Phantom-højttalere, og det er ikke nogen dårlig ting. Det er simpelthen smukt.

Devialet Phantom I
Devialet Gemini II minder om de trådløse Phantom-højttalere. (Foto: Devialet)

Ifølge pressemeddelelsen har Devialet samlet 15 års lydforskning i disse hørepropper. Et af højdepunkterne er den nye adaptive støjreduktion, som dynamisk tilpasser sig ørets unikke form. Det skulle resultere i bedre dæmpning og færre artefakter.

Vindstøj og gyldne detaljer

En anden nyhed er aktiv vindreduktion (AWR). Det skulle reducere problemer med vindstøj og forbedre tydeligheden ved tale under telefonsamtaler. Disse løfter lyder godt på papiret, men hvad med den faktiske brug?

Jeg har testet den guldbelagte Opera de Paris-udgave af Gemini II i et stykke tid. Her bidrager gulddetaljerne på etuiet og hørepropperne til den førsteklasses følelse. Det nye etui har også en mere praktisk størrelse.

Annonce
Devialet Gemini II GeirNordby
Sidder godt. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Kun farven til forskel

Bemærk, at det kun er farven med gulddetaljer, der adskiller Opera de Paris-udgaven fra de andre. Ydeevnen og grænsefladen er identisk, så jeg vurderer produktet ud fra prisen på standardudgaverne. Så du må selv afgøre, om gulddetaljerne er en prisstigning på 50 procent værd.

Læs også Bedst til støjreduktion Sony WF-1000XM5 viderefører arven fra den populære M4-model og leverer endnu bedre støjreduktion og lydkvalitet.

Funktioner

Hørepropperne har touch-funktioner, som kan tilpasses via mobilappen. Du finder også en 6-bånds grafisk EQ, hvis du vil tilpasse lyden.

Du kan vælge mellem støjreduktion eller omgivelseslyd, men du kan ikke deaktivere begge dele. Jeg ville gerne have haft mulighed for at slå støjbehandlingen fra for at udnytte alle forstærkerens kræfter til at gengive musikken på den mest dynamiske måde.

Gemini II er, som de fleste andre trådløse hørepropper, IPX4-klassificeret til at modstå vand og sved. Hørepropperne understøtter Bluetooth 5.2 med aptX audio codec for at give Android-brugere bedre lyd. Dette kan i nogle tilfælde være bedre end AAC, som iPhone-brugere er bundet til. Men i denne kvalitetsklasse ville vi gerne have set aptX Adaptive eller endda aptX Lossless, som kan prale af tabsfri CD-kvalitet via Bluetooth. LDAC er også meget tæt på CD-kvalitet, hvilket også mangler.

Devialet Gemini App
App’en tilbyder blandt andet mulighed for forskellige EQ-indstillinger. (Screenshot: iOS)

Ikke rumlig lyd

I disse dage taler alle om immersive eller spatial audio, eller rumlig lyd, om man vil. Kort sagt giver det en slags 3D-effekt til lydbilledet fra et par hovedtelefoner. Devialet har slet ikke denne funktion. For mig er det ikke noget, jeg savner, undtagen måske når jeg ser film på min mobiltelefon. Jeg foretrækker alligevel musik i ren stereo, men for nogle vil det nok blive opfattet som en mangel.

Batteritid

Gemini II-hørepropperne angives at have en batteritid på op til 5 timers kontinuerlig afspilning pr. opladning. Opladningsetuiet giver yderligere 17 timer, hvilket giver en samlet brugstid på 22 timer. Det er lidt mindre end forgængeren, hvilket sandsynligvis skyldes det mere kompakte format. Det er stadig en helt normal batterilevetid for premium-hørepropper i dag. Nogle konkurrenter har dog over 30 timers samlet brugstid med etuiet.

devialet-gemini-2-black
(Foto: Devialet)

Krystalklar lyd

Når det kommer til lyd, leverer Gemini II imponerende gennemsigtighed, detaljer og balance. Så snart hørepropperne sættes i øret, kan du høre lyden tilpasse sig dine øregange. Resultatet er en utrolig tonalitet og et lydcentrum, som kun få hørepropper kan matche.

Bassen på Caroline Polacheks Crude Drawings of an Angel går dybt, som om man har en subwoofer lige i øret. Men den maskerer ikke noget opad, i stedet er mellembas området meget velafstemt med en fantastisk klang og en sjælden gennemsigtighed. I den henseende minder de lidt om Jabra Elite 10, bortset fra at Jabra’erne er slankere i den dybe bas.

Både Bowers & Wilkins Pi7 S2 og Sony WF-1000XM5 har en varmere og fyldigere bas, men den er også “tættere” og mindre opløst end gennem Gemini II.

Læs også Dejlig trådløs premiumlyd fra Devialet Devialet Gemini er et par hørepropper, som kan stå op imod de allerbedste.

Mellemtonen lyder aldeles fremragende, og uanset om det er dybe mandestemmer eller kvindelige sopraner, der er på menuen, kommer lyden igennem med stor dynamik og masser af detaljer. Det er svært at komme i tanke om nogen svagheder overhovedet, så lad det først og fremmest være sagt, at den type codec, der bruges, på ingen måde er det vigtigste. Gemini II er et levende bevis på, at der stadig er masser af god kvalitet at hente i komprimerede lydformater.

Devialet Gemini II 4 enhanced scaled 1
(Foto: Devialet)

Værre med rock

Al akustisk musik lyder så godt, som jeg kan huske at have hørt det med trådløse hørepropper. Ganske enkelt fabelagtigt godt. I modsætning til forgængeren synes jeg også, at Gemini II spiller mere end højt nok. Jeg går ikke glip af noget som helst.

Det gælder, indtil jeg sætter hård rock på. Rock og metal har normalt en meget mere tætpakket lyd end akustisk musik, og her er der næsten lige så meget energi i alle frekvensområder – samtidigt. Her virker det, som om en limiter eller kompressor er aktiveret i hørepropperne, for lyden er meget mere tam, og pludselig synes jeg heller ikke længere, at det er højt nok. Når jeg spiller metal, vil jeg have det højt, men her ødelægger EU-reglerne det sjove. Derfor foretrækker jeg kablede hovedtelefoner til metal.

Det er selvfølgelig ikke Devialets skyld, men man kan sige, at det er smart, at lydniveauet automatisk tilpasses til indholdet. Når man får alle frekvenser på én gang, er det lettere at få høreskader, end når en enkelt klavertone eller kontrabasstreng skiller sig ud i et ellers stille lydbillede. Men der findes hørepropper med mere punch til rock, bl.a. Sony og JBL, og især Denon PerL (efterfølgeren til Nura NuraTrue – test er på vej) har betydeligt mere power.

Jeg fandt et hack på Gemini-forgængeren ved at kunne justere alle frekvenser på EQ’en i appen. Så blev lyden højere. Det gør den ikke på Gemini II, som konstant overvåger lyden og ikke tillader, at den bliver højere. Desværre.

Devialet Gemini II 2 scaled 1
(Foto: Devialet)

Samtalekvalitet og støjreduktion

Til sidst et par ord om støjreduktion og samtalekvalitet. Ifølge Devialet går de to ting hånd i hånd, da samtalekvaliteten drager fordel af den effektive vindreduktion. Og vindstøjen er faktisk meget lav, hvilket jeg oplevede under en tur udenfor i vinterblæsten. Støjreduktionen er også generelt meget god. Måske ikke så effektiv som Sony WF-1000XM5, men stadig effektiv nok, og derfor meget funktionel udendørs.

Samtalekvaliteten er dog en anden sag. Modtageren i den anden ende vil helt sikkert forstå, hvad brugeren siger, men stemmen lyder tynd og digital med en for tynd mellemtone. Devialet deler det problem med mange andre hørepropper. Her må de se sig slået af Sony WF-1000XM5 med en meget mere naturlig stemmegengivelse. Bang & Olufsen Beoplay EX har også en bedre talegengivelse end Devialet Gemini II.

Devialet Gemini II spread 2
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Devialet Gemini II er et par vidunderligt vellavede hørepropper. Måske ekstra elegante i guld, som i denne test, men selv hvis du nægter at betale 50 procent over standardprisen, får du noget for pengene.

Hørepropperne imponerer med deres åbne og detaljerede lyd, effektive støjreduktion og elegante design. Akustisk musik lyder bedre end stort set alt andet på markedet. Rock med en meget mættet lyd ser derimod ud til at blive holdt tilbage af den automatiske volumenbegrænsning. Der findes konkurrenter med mere punch inden for rock/metal.

Derfor får Devialet Gemini II vores varmeste anbefaling til klassisk, jazz, pop og folk, med andre ord alt andet, end der hvor lyden er mættet med en mur af forvrængede guitarer.

Karakter
Devialet Gemini II
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce