annonse
annonse
annonse

Test: Dynaudio Xeo 20

Dynaudio Xeo 20

Nu endnu mere trådløs

Dynaudios trådløse, aktive højttalere har kappet endnu et par navlestrenge.

Dynamisk lyd. Fornem basgengivelse i forhold til størrelsen. Nu endelig med Bluetooth.
Begrænset effekt. Finishen er pæn, men ikke eksklusiv. Ingen streaming-tjenester.

Dynaudio var blandt de første til at tilbyde aktive stuehøjttalere med trådløs forbindelse. Vi har hen over årene testet adskillige modeller i serien, og de har det meste af vejen imponeret os. Faktisk så meget, at Xeo 4 blev kåret til årets bedste kompakthøjttaler i 2014-2015.

Nu er der kommet en helt ny generation af Xeo-højttalere. De er selvfølgelig stadig trådløse og aktive, men der er lavet en række finpudsninger og justeringer på såvel det indre som det ydre. Vi ser i denne omgang på Xeo 20, som er efterfølgeren til Xeo 4.

Dynaudio Xeo 20 er en kompakt og diskret højttaler, der er let at indpasse i indretningen. Foto: Dynaudio

Der er tale om en tovejs kompakthøjttaler i silkemat MDF-kabinet med affasede hjørner. Bas-enheden er på 14 cm og er udstyret med en membran af Dynaudios eget materiale, MSP (Magnesium Silicate Polymer). Diskanten er – naturligvis – en 28 mm softdome, der nedstammer fra firmaets lange linje af 28 mm “Esotar” dome-diskanter.

Med kabel …

Tidligere generationer af Xeo har krævet en ekstern tilslutningsboks, en “hub”, Dette er ikke længere nødvendigt, selv om man godt kan vælge at tilkøbe en Dynaudio Connect-boks, der også kan bruges sammen med Focus XD-serien.

Da al elektronikken er indbygget, findes alle signaltilslutninger på selve højttaleren. Bemærk også hullerne til VESA-vægophæng. Foto: Dynaudio

På bagsiden finder man lidt flere tilslutninger og kontroller end på passive højttalere. Især på “master-højttaleren”, hvor der ud over strøm kan tilkobles to analoge signalkilder og én optisk digital. Med tre omskiftere kan man kan vælge, om hver højttaler skal være venstre eller højre, placere den i en af tre zoner og justere basgengivelsen til at passe til placering mod væg, i hjørnet eller frit på gulvet.

… og trådløst

En stor del af brugerne vil dog sandsynligvis sige helt farvel til signalkabler, når de placerer et sæt Xeo 20 i stuen. Som noget nyt er der nemlig også indbygget trådløs streaming via Bluetooth. Direkte fra smartphone eller laptop. Og selv om Bluetooth handler mere om bekvemmelighed end om lydkvalitet, går det nogenlunde takket være aptX, der giver en lydkvalitet på det komprimerede signal, der kan minde lidt om cd-kvalitet.

Mere “akustisk” delefilter

Da vi har at gøre med en ægte aktiv højttaler, er der en forstærker til hver enhed: 65 watt til både bas og diskant. I forhold til forgængeren har Dynaudio kommet ekstra hestekræfter i signalprocessoren, og delefilteret (eller rettere de matematiske formler, der gør det ud for det) er blevet forsimplet. “Vi har lavet et delefilter, der sammen med enhedernes egen afrulning opfører sig mere som et traditionelt filter,” siger Stephen Entwistle, som er senior akustikdesigner for Dynaudio.

Lyden af Dynaudio Xeo 20

Vi er efterhånden blevet vænnet til, at små aktive højttalere med DSP-styring overrasker med solid og slagkraftig bas. Xeo 20 er ingen undtagelse. Den lille 5 tommers bas/mellemtone-enhed giver kontant afregning på Jonas Hellborg og Ginger Bakers “Time Be Time” i en grad, der ville have krævet en gulvhøjttaler for få år siden. Man kan spille højt, men ikke ubegrænset højt. Det sørger forstærkereffekten og slaglængden på bassen for at sætte en stopper for.

Nuanceringen er fin, uden at sætte rekorder. De næroptagne stemmer på “Right Hand Man” fra Hamilton står rent, men forskellen på de tre sangere pindes ikke ud. Diskanten er præcis og ren, men ikke så vægtløs som på gode bånddiskanter, men begge principper har deres tilhængere.

Rumgengivelsen er udmærket, og man fornemmer salen på “Banditen-Galopp” (Telarc Straussfest) og “Fishing Junks at Sunset” (The Concerts in China). Men oplevelsen er ikke så overbevisende, og der er ikke helt så højt til loftet og langt til bagvæggen som på de dobbelt så kostbare Focus 20 XD.

Convenience

Det samlede indtryk af Dynaudio Xeo 20 er en varm og behagelig lydgengiver, som er nem at lytte til og takket være Bluetooth-forbindelsen tilsvarende nem at bruge.

De fleste vil elske at lægge benene op i sofaen og lade sig underholde med streamet musik fra mobilen. Skal de sidste detaljer med, er det dog stadig en fordel at trække et kabel fra cd- eller netværksafspiller til den optiske indgang. Til gengæld er det skønne spildte kræfter at investere i en ekstern DAC og sætte den til analogindgangen, eftersom signalet konverteres tilbage til digital form efter indgangsbøsningerne.

Dynaudio Xeo 20 har nu fået Bluetooth-tilslutning, så man kan streame musikken fra mobilen. Det er ikke fuld cd-kvalitet, men lytter man – som her – med ryggen til og kun til den ene højttaler, rækker det fint. Foto: Dynaudio

De første Xeo-højttalere var stort set uden direkte konkurrenter. I dag er der flere, hvoraf de fleste interessant nok også er danske. DALI Callisto 2C byder på mere forstærkereffekt og integration med streaming-tjenester, men ligger prismæssigt midt mellem Xeo 20 og Focus 20 XD. Og B&O har lavet aktive højttalere lige så længe som Dynaudio, men her skal man af med dobbelt så meget for at få råd til et sæt BeoLab 18.

Konklusion

Dynaudio Xeo 20 er ikke nogen revolution, men en sund og velskabt evolution. At sammenligne den med passive højttalere giver næppe mening. Det bliver i hvert fald svært at finde et sæt, der giver samme lydkvalitet, når halvdelen af prisen skal lægges til side til en integreret forstærker med digitalindgang og Bluetooth-streaming. Den spiller dynamisk og rent, og med forbedringer på både digitalteknikken og tilslutningerne – ikke mindst Bluetooth – får man rigtig meget for pengene.

<
>
Foto: Dynaudio
Bedste pris på Dynaudio Xeo 20
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Bestykning: 5″ bas, 28 mm dome-diskant
 • Konstruktionsprincip: Basrefleks, 2-vejs, aktiv
 • Frekvensområde: 40 Hz – 21 kHz (+/-3 dB)
 • Indbygget forstærkereffekt: 2 x 65 W i hver højttaler
 • Delefilter: 4260 Hz, DSP-baseret
 • Tilslutninger: 2 x analog line-in (RCA, stereo-minijack), optisk digital, Bluetooth (aptX)
 • Opløsning: 24 bit / 96 kHz
 • Mål: 18 x 32 x 25,7 cm
 • Vægt: 6,2 kg
 • Farver: Sort, hvid
 • Web: dynaudio.com
Dynaudio Xeo 20 produktside
Pris: 16499,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.