annonse
annonse
annonse

Test: Dynaudio Xeo 20

Dynaudio Xeo 20

Nu endnu mere trådløs

Dynaudios trådløse, aktive højttalere har kappet endnu et par navlestrenge.

Plus
Dynamisk lyd. Fornem basgengivelse i forhold til størrelsen. Nu endelig med Bluetooth.
Minus
Begrænset effekt. Finishen er pæn, men ikke eksklusiv. Ingen streaming-tjenester.

Dynaudio var blandt de første til at tilbyde aktive stuehøjttalere med trådløs forbindelse. Vi har hen over årene testet adskillige modeller i serien, og de har det meste af vejen imponeret os. Faktisk så meget, at Xeo 4 blev kåret til årets bedste kompakthøjttaler i 2014-2015.

Nu er der kommet en helt ny generation af Xeo-højttalere. De er selvfølgelig stadig trådløse og aktive, men der er lavet en række finpudsninger og justeringer på såvel det indre som det ydre. Vi ser i denne omgang på Xeo 20, som er efterfølgeren til Xeo 4.

Dynaudio Xeo 20 er en kompakt og diskret højttaler, der er let at indpasse i indretningen. Foto: Dynaudio

Der er tale om en tovejs kompakthøjttaler i silkemat MDF-kabinet med affasede hjørner. Bas-enheden er på 14 cm og er udstyret med en membran af Dynaudios eget materiale, MSP (Magnesium Silicate Polymer). Diskanten er – naturligvis – en 28 mm softdome, der nedstammer fra firmaets lange linje af 28 mm “Esotar” dome-diskanter.

Med kabel …

Tidligere generationer af Xeo har krævet en ekstern tilslutningsboks, en “hub”, Dette er ikke længere nødvendigt, selv om man godt kan vælge at tilkøbe en Dynaudio Connect-boks, der også kan bruges sammen med Focus XD-serien.

Da al elektronikken er indbygget, findes alle signaltilslutninger på selve højttaleren. Bemærk også hullerne til VESA-vægophæng. Foto: Dynaudio

På bagsiden finder man lidt flere tilslutninger og kontroller end på passive højttalere. Især på “master-højttaleren”, hvor der ud over strøm kan tilkobles to analoge signalkilder og én optisk digital. Med tre omskiftere kan man kan vælge, om hver højttaler skal være venstre eller højre, placere den i en af tre zoner og justere basgengivelsen til at passe til placering mod væg, i hjørnet eller frit på gulvet.

… og trådløst

En stor del af brugerne vil dog sandsynligvis sige helt farvel til signalkabler, når de placerer et sæt Xeo 20 i stuen. Som noget nyt er der nemlig også indbygget trådløs streaming via Bluetooth. Direkte fra smartphone eller laptop. Og selv om Bluetooth handler mere om bekvemmelighed end om lydkvalitet, går det nogenlunde takket være aptX, der giver en lydkvalitet på det komprimerede signal, der kan minde lidt om cd-kvalitet.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Mere “akustisk” delefilter

Da vi har at gøre med en ægte aktiv højttaler, er der en forstærker til hver enhed: 65 watt til både bas og diskant. I forhold til forgængeren har Dynaudio kommet ekstra hestekræfter i signalprocessoren, og delefilteret (eller rettere de matematiske formler, der gør det ud for det) er blevet forsimplet. “Vi har lavet et delefilter, der sammen med enhedernes egen afrulning opfører sig mere som et traditionelt filter,” siger Stephen Entwistle, som er senior akustikdesigner for Dynaudio.

Lyden af Dynaudio Xeo 20

Vi er efterhånden blevet vænnet til, at små aktive højttalere med DSP-styring overrasker med solid og slagkraftig bas. Xeo 20 er ingen undtagelse. Den lille 5 tommers bas/mellemtone-enhed giver kontant afregning på Jonas Hellborg og Ginger Bakers “Time Be Time” i en grad, der ville have krævet en gulvhøjttaler for få år siden. Man kan spille højt, men ikke ubegrænset højt. Det sørger forstærkereffekten og slaglængden på bassen for at sætte en stopper for.

Nuanceringen er fin, uden at sætte rekorder. De næroptagne stemmer på “Right Hand Man” fra Hamilton står rent, men forskellen på de tre sangere pindes ikke ud. Diskanten er præcis og ren, men ikke så vægtløs som på gode bånddiskanter, men begge principper har deres tilhængere.

Rumgengivelsen er udmærket, og man fornemmer salen på “Banditen-Galopp” (Telarc Straussfest) og “Fishing Junks at Sunset” (The Concerts in China). Men oplevelsen er ikke så overbevisende, og der er ikke helt så højt til loftet og langt til bagvæggen som på de dobbelt så kostbare Focus 20 XD.

Convenience

Det samlede indtryk af Dynaudio Xeo 20 er en varm og behagelig lydgengiver, som er nem at lytte til og takket være Bluetooth-forbindelsen tilsvarende nem at bruge.

De fleste vil elske at lægge benene op i sofaen og lade sig underholde med streamet musik fra mobilen. Skal de sidste detaljer med, er det dog stadig en fordel at trække et kabel fra cd- eller netværksafspiller til den optiske indgang. Til gengæld er det skønne spildte kræfter at investere i en ekstern DAC og sætte den til analogindgangen, eftersom signalet konverteres tilbage til digital form efter indgangsbøsningerne.

Dynaudio Xeo 20 har nu fået Bluetooth-tilslutning, så man kan streame musikken fra mobilen. Det er ikke fuld cd-kvalitet, men lytter man – som her – med ryggen til og kun til den ene højttaler, rækker det fint. Foto: Dynaudio

De første Xeo-højttalere var stort set uden direkte konkurrenter. I dag er der flere, hvoraf de fleste interessant nok også er danske. DALI Callisto 2C byder på mere forstærkereffekt og integration med streaming-tjenester, men ligger prismæssigt midt mellem Xeo 20 og Focus 20 XD. Og B&O har lavet aktive højttalere lige så længe som Dynaudio, men her skal man af med dobbelt så meget for at få råd til et sæt BeoLab 18.

Konklusion

Dynaudio Xeo 20 er ikke nogen revolution, men en sund og velskabt evolution. At sammenligne den med passive højttalere giver næppe mening. Det bliver i hvert fald svært at finde et sæt, der giver samme lydkvalitet, når halvdelen af prisen skal lægges til side til en integreret forstærker med digitalindgang og Bluetooth-streaming. Den spiller dynamisk og rent, og med forbedringer på både digitalteknikken og tilslutningerne – ikke mindst Bluetooth – får man rigtig meget for pengene.

<
>
Foto: Dynaudio
Bedste pris på Dynaudio Xeo 20
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Bestykning: 5″ bas, 28 mm dome-diskant
 • Konstruktionsprincip: Basrefleks, 2-vejs, aktiv
 • Frekvensområde: 40 Hz – 21 kHz (+/-3 dB)
 • Indbygget forstærkereffekt: 2 x 65 W i hver højttaler
 • Delefilter: 4260 Hz, DSP-baseret
 • Tilslutninger: 2 x analog line-in (RCA, stereo-minijack), optisk digital, Bluetooth (aptX)
 • Opløsning: 24 bit / 96 kHz
 • Mål: 18 x 32 x 25,7 cm
 • Vægt: 6,2 kg
 • Farver: Sort, hvid
 • Web: dynaudio.com
Dynaudio Xeo 20 produktside
Pris: 16499,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

annonse
Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Gruppetest
Tre high-end hovedtelefoner
Gentagne øregasmer

Vi havde aldrig forestillet os, at lukkede hovedtelefoner kunne lyde så forbandet godt!

Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×