Philips kører med en lidt anderledes lanceringshastighed end mange af konkurrenterne i TV-branchen. Topmodellen OLED+937 blev officielt lanceret i efteråret 2022, men blev først tilgængelig denne vinter – og er teknisk set en 2022-model med sit eget sæt specifikationer. Men for de af os som er mere end normalt optaget af billed- og lydkvalitet, var Philips-flagskibet helt klart værd at vente på!
Philips OLED+937
937-modellen har mange lighedstræk med forgængeren OLED+936, som fik meget ros, da vi testede den for omkring et år siden. Den nye model er opgraderet med et lysstærkt OLED EX-panel fra LG Display, ny videoprocessor (P5 AI 6th gen), og fås nu i skærmstørrelser op til 77 tommer. Det integrerede højttalersystem fra Bowers & Wilkins har også fået et lydmæssigt løft, med sidemonterede højttalere som skal give et bredere og mere opslugende surround-lydbillede.
Det grundlæggende design er lige som før, og stadig en fuldtræffer i vores optik. Den slanke OLED-skærm ser luksuriøs ud, og måden hvorpå «soundbaren» er integreret i soklen, giver et vældigt pænt og stilrent udseende – hvad enten TV’et placeres på TV-bordet eller ophænges på væggen. Vi har mistanke om at Bang & Olufsen må ærgre sig over at de ikke selv fandt på noget lignende…
Brugervenlighed og finesser
Philips OLED+937 bruger Android-operativsystemet ligesom mange modeller før den, men i modsætning til blandt andre Sony og TCL, har de med denne model endnu ikke taget skridtet mod kompatibilitet med den nyeste «Google TV» brugergrænseflade.
Brugergrænsefladen føles imidlertid alligevel enkel og til at overskue, med de mest populære streamingtjenester let tilgængelige fra startmenuen. Stemmestyring via Google Assistant er også mulig, via en indbygget mikrofon i fjernbetjeningen.
Fjernbetjeningen er ret stor og omfattende, med masser af knapper. Vi kunne godt tænke os en mere kompakt version, af typen som mange af konkurrenterne har lanceret i den senere tid.
OLED+937 har ellers udmærket formatunderstøttelse, inklusive HDR-formaterne Dolby Vision og HDR10+. Den integrerede soundbar understøtter også Dolby Atmos.
Fine tilkoblingsmuligheder
OLED+937 har fire HDMI-indgange til tilslutning af eksterne videokilder og spillekonsoller, men præcis ligesom som med forgængeren er det kun to af indgangene, som understøtter den seneste HDMI 2.1 standard.
Modellen har imidlertid den fordel, at du slipper for at skulle bruge HDMI til at tilslutte en soundbar. Dermed har den i praksis to tilgængelige HDMI 2.1 stik til for eksempel Xbox og PS5.
Apropos gaming, så har OLED+937 også understøttelse af VRR (Variabel Refresh Rate) og kan håndtere billedfrekvenser på op til 4K/120 Hz, synkront med krævende spil på PC og spillekonsoller. Men, for at opnå dette må skærmen halvere den vertikale opløsning – noget som kan reducere billedoplevelsen lidt; især hvis du sidder tæt på skærmen.
Philips-skærmen har også sin egen spilletilstand med lav forsinkelse, hvor vi målte input-forsinkelsen til ca. 22 millisekunder. Det er hurtigt nok for de fleste, men hvis du virkelig er hardcore gamer, findes der mere passende skærme derude.
Billedkvalitet
På billedsiden er Philips OLED+937 udrustet med et opgraderet OLED-panel fra LG Display, med den interne betegnelse «EX Royal». Dette skulle være samme type, som findes i andre high-end OLED-skærme, inklusive LG G2.
Som trofaste læsere af Lyd & Billede vil vide, har Philips lige lanceret en ny 2023-model (OLED+908) med såkaldt META eller MLA-teknik. Den ventes imidlertid ikke før til efteråret, har kun tresidet Ambilight, og får heller ikke et ligeså omfattende lydsystem. OLED+937 vil derfor være Philips’ officielle flagskibmodel for 2023.
937-modellen har et knivskarpt billede med høj kontrast, helt på linje med andre gode OLED-skærme. Billedkvaliteten er definitivt i high-end klassen, med et bælgmørkt sortniveau og gnistrende kontrast. Vi målte lysstyrken til ca. 770 nits (10% vindue) og ca. 200 nits i fuldskærms hvid. OLED-panelet er med andre ord lysstærkt nok til at du kan se vintersport i lyse omgivelser uden problemer. Vi lagde dog mærke til at Philips-skærmen reducerer lysstyrken gradvist i scener med meget lys, formentlig for at undgå indbrænding.
Farverne er også dejligt stærke og nuancerede, men ligger også på den lidt varme side af det neutrale. Farvebalancen og gråskalaen i Filmmaker Mode er lidt mere ujævn, end hvad man kan opleve med en superneutral high-end skærm som f.eks. Panasonic LZ1500.
Samtidig sørger Ambilight-lyset for at give et ekstra pift til billedoplevelsen. Den nyeste generation er blevet væsentlig hurtigere, mere finmasket og præcis i farverne, samtidig med at den åbner for større lokal variation.
Den kritikerroste HBO-serie The Last of Us (baseret på Playstation-spillet af samme navn) ser knaldgodt ud via Philips-skærmen, og bliver ekstra engagerende takket være Ambilight-lyset.
Den bekostelige serie veksler meget mellem scener i mørke og lyse omgivelser, og meget kreativ brug af kameraet! OLED+937 er hele tiden med på strabadserne, og får hidtil uanede detaljer i billedet til at stå frem, samtidig med at bevægelsene er glatte. Bevægelsskarpheden er rigtig god.
Philips-skærmen leveres med forskellige billedtilstande, som gør at man selv kan tilpasse gengivelsen efter sine egne præferencer. Hvis du foretrækker et neutralt billede, kan du bruge Filmmaker Mode, som slår det meste af videobehandlingen fra. Udover de meget præcise Dolby Vision Lys og Mørk, findes også den ekstra kontrastfulde tilstand Crystal Clear Mode. Denne spritter farverne og kontrasten gevaldigt op – men er alligevel mere behersket end den helt vilde Vivid-tilstand, som vi husker fra forgængeren. ISF-tilstand for professionel kalibrering med Calman Autocal er også på plads.
Ny generation med firesidet Ambilight-lys
Vi kan selvfølgelig ikke omtale Philips TV uden at nævne Ambilight. Det specielle omgivelseslys består af lysdioder integreret på bagsiden af skærmen. 937-modellen har lys langs alle fire sider, der skifter farve i harmoni med handlingen på skærmen.
Ambilight er stødt ind i lidt «intern» konkurrence i den senere tid, eftersom du nu kan købe Philips Hue Light Strips og koble dem op til andre TV-skærme via en HDMI Sync Box, eller app’en Hue Sync. Men der er væsentlig forskel på «komplet eller halvfærdig» i dette tilfælde!
Ambilight-lyset på OLED+937 har nemlig den klare fordel, at hver enkelt lysdiode er integreret i TV’et, og kan styres direkte af videoprocessoren. Dette giver meget større kontrol over farverne, og mere præcis synkronisering af billedet forskellige steder på skærmen.
Du kan vælge forskellige indstillinger for lyset, og hvor hurtigt det skal skifte farver i takt med billedet eller lyden. Lysene kan også synkroniseres med Philips Hue smartlyspærer, som i princippet gør det muligt at oplyse hele rummet med farver.
Lydkvalitet
Den integrerede højttaler fra B&W er en vigtig del af OLED+937, og hovedargumentet for at Philips har tilføjet plustegnet i modelnavnet. Lyden er trods alt det halve af oplevelsen!
Denne nye model har hævet højttalerkonfigurationen fra 3.1.2 til 5.1.2, takket være et par ekstra 50mm fuldtone højttaler-enheder i venstre og højre side. Disse skal bidrage til bedre gengivelse af surroundkanalerne. B&W-konstruktionen har til gengæld dedikerede mellemtone- og diskant-enheder til venstre-, højre- og centerkanalen, inklusive den karakteristiske «Tweeter on top» diskant-enhed i midten.
Basgengivelsen kommer fra en oval 100 x 65 mm bas-enhed på bagsiden, og den totale udgangseffekt er øget til 95 watt. Men hvis man ønsker det, kan man også udvide med en separat, ekstern subwoofer via en linjeudgang fra TV’et. Hele højttaleren er for øvrigt dækket af stilfuldt gråt højttalerstof fra danske Kvadrat.
Men hvordan lyder det så? Nuvel, baseret på tidligere erfaringer med forgængeren havde vi ganske høje forventninger til OLED+937, og den behøver ikke skamme sig over sit ophav.
For det første er stemmegengivelsen sprød og klar, med god synkronisering mellem billede og lyd. Dialogen mellem skuespillerne i The Last of Us indgydes med en realistisk tilstedeværelse, og trækker os ind i handlingen. Både Bella Ramseys skarpe stemme og Pedro Pascals dybe røst tager sig vældigt godt ud.
OLED+937 har, nøjagtig ligesom forgængeren, en overbevisende Atmos surround-effekt: Når vi skruer op for volumen på ikoniske serier som Drive to Survive, kan vi høre lydeffekterne storme rundt om ørerne på os. Lydbilledet vokser til en størrelse, der går markant ud over selve TV-skærmen.
Lyden er tilpas potent i mellemtone og diskant, og kan samtidig spille så højt og rent, at man fristes til at tilføje mere basdybde. Heldigvis har B&W og Philips skabt mulighed for dette via en dedikeret lydudgang på bagsiden. Vi har tidligere testet dette med Philips-modellen OLED+986 med svært gode resultater.
Obs! På grund af måden B&W-højttaleren er udformet på, vil lyden let kunne reflekteres via bordoverflader og sidevægge. Der kan derfor være meget at vinde ved at flytte lidt rundt på TV’et, og finjustere lydniveauet på de forskellige kanaler i lydmenuen.
Konklusion
Philips OLED+937 er et high-end TV med en flot kombination af design, billed- og lydkvalitet. Philips-skærmen glimrer i en slank udførelse med lækker byggekvalitet. Den har et lysstærkt OLED-panel fra LG Display og en kraftig billedprocessor, kombineret med en Atmos-soundbar fra Bowers & Wilkins. Dette giver TV’et en ekstra dimension af lyd, som du normalt kun opnår med markant dyrere soundbars. Tilføj det farvesprøjtende Ambilight-lys, og du har et ganske unikt TV-apparat, som det er en fornøjelse at anbefale.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer