Jeg har trænet med og dermed testet en masse forskellige smarte ure, der er tilpasset svedige træningspas. Jeg har dog aldrig prøvet et pulsbælte, og jeg er ikke sikker på, hvorfor man skal have det ene eller det andet.
Et smartwatch har (i de fleste tilfælde) optisk pulsmåling, hvor pulsen måles ved at registrere blodgennemstrømningen ved håndleddet ved hjælp af optiske systemer i form af lyskilder. Jo flere lyskilder uret har, jo bedre bliver målingen.
Et pulsbælte sættes rundt om brystet, og her måles pulsen ved hjælp af hjertets elektriske signaler, EKG-signalerne. Generelt siges dette system at give en mere præcis måling, fordi brystbæltet registrerer pulsen direkte fra hjertet og dermed reagerer hurtigere og måler mere præcist.
Det er selvfølgelig helt op til dig, hvilken type system du vælger, men du skal huske på, at hvis du dyrker aktiviteter, hvor du bevæger armene meget, som f.eks. tennis, skiløb og padel, ændrer du blodcirkulationen og flowet i armen, hvilket igen kan føre til fejlmarginer. Og ikke nok med det, hvis du strammer uret for meget, risikerer du at påvirke blodgennemstrømningen, og hvis huden er for kold, påvirker det også målingen. Så hvis man virkelig er kræsen, er der større risiko for fejlmålinger, hvis man bruger optisk pulsmåling.
Dette er en test af brugervenligheden og oplevelsen af selve pulsbåndet. Ikke apps eller ure. Hvor detaljeret din træning præsenteres i app’en, har mere at gøre med app’en og ikke med selve pulsbæltet.
For at få de mest nøjagtige resultater testede jeg pulsbælterne med ure fra samme producent. De kan bruges sammen med andre producenters ure, men man mister som regel nogle data. Om det er vigtigt eller ej, er op til dig.
Jeg har primært brugt båndene til spinning og træning i fitnesscenteret.
Hvad skal du vælge?
Hvis det er vigtigt for dig med detaljerne, mener jeg bestemt, at et pulsbælte kan være et fremragende valg. Og i så fald et med EKG-måling.
Hvis du f.eks. træner højintensive intervaller, kan et ur have svært ved at følge med. Ofte har urets pulsmåler ikke tid til at registrere de hurtige stigninger i pulsen, hvilket kan gøre det svært at træne efter puls.
Eller hvis du dyrker en sport, hvor det er upassende at have et ur på armen – jeg regner med, at kampsportsudøvere gerne vil undgå det!
Efter at have testet, vendt og drejet begge muligheder vil jeg gerne tilføje, at et smart træningsur sandsynligvis er et produkt, som du bruger mere end bare, når du træner. Du går med et ur mere eller mindre 24/7, og det kan give dig så meget mere information om din daglige sundhed.
Et pulsbælte er derimod et værktøj, du bruger under træning til at måle din præstation i løbet af sessionen. Det er ikke noget, man sover med, som måler iltniveauer og søvnkvalitet.
For at være ærlig mener jeg ikke, at det ene udelukker det andet.
Garmin HRM-Pro Plus
Næsten perfekt
Garmin er ikke nybegyndere, og det kan ses - på næsten alt.
Polar Verity Sense
En fremmed fugl i reden
Et pulsbælte, der har samme type pulsmåling som et smartwatch. Uden at være et ur ... mildest talt forvirrende.
Suunto Smart Heart Rate Belt
Prisbillig og god
Testens billigste pulsmåler kommer fra Suunto.