TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Engo 2

Sej gadget

Et par sporty solbriller, der viser tempo og andre nyttige oplysninger inde i glasset, når jeg er ude at løbe eller cykle. Kan det virkelig lade sig gøre?

Af / 24/02/2024 - 10:10
Engo 2

Home mener

  • Supercool, let og nem at bruge.
  • Prisen er en smule høj.

Engo 2 er et helt nyt bekendtskab for mig, og jeg må indrømme, at jeg er lidt skeptisk over for, om det virkelig kan fungere. Men så er det er jo bare at teste! Mit eksemplar er dristigt hvidt med blåt spejlglas. Cool. Stængerne kan bøjes rundt om ørerne, hvilket er godt, især hvis man har tænkt sig at bruge dem til løb. Vægten angives af producenten til at være 36 gram for den “normale størrelse”, og selv om den er lidt tungere end et par almindelige sportsbriller, føles de stadig ret lette.

Engo 2 Engo 2_2
<
>
Brillerne leveres i et sikkert og hårdt etui. Perfekt til at opbevare i sportstasken eller i kufferten på rejsen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det er et head-up display (HUD), som modtager information fra din mobiltelefon eller dit ur og projicerer det på indersiden af brillen. Teknologien kommer fra jagerfly, og tanken er, at brugeren ikke skal bevæge blikket, men få de nødvendige informationer direkte i synsfeltet. Selvfølgelig helst uden at det bliver for distraherende. Hvis du ikke er jagerpilot, har du måske oplevet teknologien i din bil – hvor den bliver mere og mere almindelig.

Engo 2
Brillerne fås med enten sorte eller hvide stænger. Jeg havde en mistanke om, at de ville være betydeligt større og mere klodsede, men de er overraskende pæne, og ved første øjekast ligner de bestemt et par almindelige sportsbriller. (Foto: Åsa Warme Hallén)

App’en

Engo 2 indsamler ikke selv nogen data, men er kun et “visningsværktøj”. Det betyder, at du skal have enten en mobiltelefon, et smartwatch eller en cykelcomputer med dig, når du træner. I første omgang skal du downloade en app (tilgængelig til både Android og iOS) for at komme i gang med installationen. I min Samsung hedder den ActiveLook Sports Eyewear. App’en findes ikke på nogen af de nordiske sprog, men den er nem at bruge.

I app’en kan jeg vælge, hvilken information jeg vil have projiceret på brillerne. Jeg kan bl.a. vælge mellem tid, tempo, puls og distance. Jeg indser dog hurtigt, at jeg ikke bruger app’en mere end under installationen. Ellers styrer jeg ved hjælp af uret og læser også mine data i urets app.

Appen 1 Appen 2 Appen 3
<
>
Selv om jeg personligt ikke bruger app’en til at logge min træning, kan du gøre det, hvis du vil. De statistikker, der præsenteres, er absolut nyttige. (Screenshot fra app)

Praktisk brug af Engo 2

Engo 2 blev testet sammen med Garmin Fenix 7, og det var lidt besværligt at forbinde de to enheder i starten. Men efter et par forsøg virkede det pludselig. Det er åbenbart ikke meningen, at man skal forstå alt …

Annonce
Engo 2
Selve ”projektoren” er placeret på højre side af buen inde i næsen. I starten virker det lidt irriterende, men personligt vænnede jeg mig hurtigt til det. At fotografere disse briller er alt andet end nemt … (Foto: Åsa Warme Hallén)

Når jeg har tilsluttet brillerne og den enhed, jeg har tænkt mig at tage med på løbeturen, “starter” brillerne, når jeg begynder at træne på enheden. De oplysninger, jeg har valgt, vises i øverste venstre hjørne af den højre linse. Jeg troede, det ville være svært at se eller læse, men det er det slet ikke. Det føles, som om teksten er omkring 50 cm foran dine øjne.

Engo 2 Data
De oplysninger, jeg har valgt at vise, kan ses på det højre glas. (Foto: Engo Eyewear)

I mørke er informationerne utroligt tydelige, men selv i dagslys og solskin er de stadig synlige, selvom kontrasten ikke er helt så skarp.

Hvis jeg vil, kan jeg skifte information ved at stryge min hånd foran brillerne. Hvis jeg swiper nok gange, slukker jeg for dem – og tænder dem igen, hvis jeg bliver ved med at swipe. Denne gestus er ikke helt naturlig, og jeg skal øve mig lidt, før jeg får det rigtige flow i bevægelsen. Og jeg er også klar over, at det nok ser ret komisk ud.

En ting, jeg desværre ikke har fået afklaret, er, hvor vandafvisende de er. Det kan sagtens være, at jeg har overset noget, men i betragtning af at ikke engang distributøren har svaret på netop det spørgsmål, tror jeg det ikke.

Til hvem?

Jeg tror, at dette kan være et godt produkt for dem, der træner “rigtigt”. Som virkelig jagter hundrededele, og som ikke ønsker at bruge dyrebar tid eller energi på at løfte armen og fokusere på uret i stedet for løbet. Hvis cykling er din sport, kan jeg også forestille mig, at der er store fordele ved ikke at skulle flytte øjnene fra vejen for at kunne se, hvilket tempo du f.eks. kører i. Hvis du cykler rigtig hurtigt og/eller i terræn, føles det meget mere sikkert med et par Engo 2 som ledsager end både et ur eller en cykelcomputer, som du sætter fast på styret.

Hvis man elsker intervaltræning, er det også en klar fordel at have fuldt fokus på opgaven og ikke skulle hverken kigge på uret eller lytte efter signalet, når det er tid til at hvile eller løbe.

Jeg lånte brillerne ud til en god ven, som løber Run Streak, hvilket er helt utænkeligt for mig, og han var helt solgt. Da han ikke rigtig laver andet end at løbe, var han en stor hjælp i testen for at se, om de holdt til langvarig træning, eller om det bare var en nyhed. Hver gang han begav sig ud med en bestemt distance i tankerne, syntes han, at det var meget rart nemt at kunne se, at han holdt det rigtige tempo i forhold til sit mål. Selv om han brugte brillerne hver dag i et par uger, syntes han ikke, at de var irriterende eller tunge.

Konklusion

For os almindelige dødelige, som kun træner en lille smule for ikke at gå helt i forfald, er Engo 2 ærlig talt en luksusvare, når man tænker på prisen. Men ih, hvor er det sjovt! Og jeg synes, at hvis et par seje briller med sjov teknologi kan få dig op af sofaen, så er det nok alligevel det værd. Engo 2 kvalificerer sig helt sikkert i kategorien: Ting, du ikke vidste, du havde brug for.

Karakter
Engo 2
Premium
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Perfekt til træning i vand

Hold ørerne frie

Sparet på de forkerte ting

Jabra bliver endnu barskere

Ingen undskyldninger

Få styr på din puls

Smart-ur eller træningsarmbånd?

Når hundrededele tæller

God træningsmakker

Vild, vildere, Jabra?

Sjov løsning

Hold styr på dit helbred – det er nemmere end du tror