TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Shokz OpenFit

Anderledes og gode

Shokz præsenterer et sæt nye hovedtelefoner med "direct pitch air conduction technology". Prisen er lidt i den høje ende, men er de gode, kan det være pengene værd.

Af / 16/08/2023 - 09:04
Shokz OpenFit

Home mener

  • Pasformen. Lyden. En rigtig langtidsanvendelig hovedtelefon.
  • Prisen. Ikke egnet til dig, der vil lukke omverdenen helt ude.

Jeg får et stort smil på læben, allerede da jeg tager etuiet ud af æsken. Sober beige med en mat finish. Luksuriøst, attraktivt og tiltalende. Hører du til “generation black“, så fortvivl ikke – de fås også i sort.  

Shokz-etui-stangt Shokz Etui öppet
<
>
Og indeni bor hovedtelefonerne trygt og godt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Shokz open fit er beregnet til at fungere som allround-hovedtelefoner, inklusive træning, og fokus i denne test er mest på, hvordan de fungerer i træningssammenhæng.  

For at blive klassificeret som et træningshovedtelefoner er et af mine krav, at de kan modstå fugt, regn og sved. Testobjektet er IP54-klassificeret, hvilket betyder, at de lige præcis kan klare det. Men de har nok ikke godt af at blive glemt i en lomme og ryge i vaskemaskinen. 

Læs også Hold styr på dit helbred – det er nemmere end du tror Vi bliver ældre og ældre. Men hvad nytter det at blive ældre, hvis jeg ikke holder mig sund? Og hvordan ved jeg, om jeg bevæger mig nok i forhold til søvn og restituering?

Pasformen og teknologien

Det er naturligvis utrolig vigtigt, at hovedtelefoner til træning sidder godt til og ikke rutsjer rundt og tager opmærksomheden fra selve træningen. Mine ører er generelt ikke vilde med hørepropper, men til træningen foretrækker jeg den løsning, eftersom det bliver meget varmt med over ear-hovedtelefoner, og de oftest ikke sidder stabilt, når man bevæger sig. 

Shokz OpenFit
Shokz OpenFit ligner ikke rigtig traditionelle hørepropper, som skal presses ind i øret, men det er det jo heller ikke. De føles stabile og gedigne, og er meget bløde og smidige. (Foto: Åsa Warme Hallén) 

OpenFit er ikke in ear-hørepropper, som er beregnet på at lukke verden ude, men placeres over øret og med lyden lige ud for øregangen, men uden at lukke den til – deraf navnet: open fit. Den holdes på plads af en bøjle, som lægges rundt om øret. 

Annonce

Shokz OpenFit passer faktisk så perfekt til mine ører, at jeg glemmer, at jeg har dem på, selv efter at musikken er stoppet! De hverken klemmer eller trykker nogen steder, og de rører sig ikke ud af flækken. Bløde, bøjelige og smidige at have på. 

Teknologien, som Shokz anvender, kalder de direct pitch air conduction, hvilket indebærer at lydbølgerne takket være hovedtelefonens placering ledes direkte ind i øregangen via luften.  

Open fit-konstruktionen gør, at jeg ikke bliver afskåret fra omgivelserne, men hører hvad der sker omkring mig, selv når jeg lytter til yndlingsmusikken. Om dette er godt eller dårligt afhænger nok af, hvad og hvor du træner. Nogle gange kan det være en fordel, andre gange det modsatte.  

App’en

Til det testeksemplar, jeg har fået tilsendt, er der ingen indikationer på, at der er en tilhørende app. Der er ingen QR-kode, og den nævnes intet sted. 

Men der findes faktisk en app, som praktisk nok hedder Shokz. Den skal naturligvis opdateres, og jeg tænker i mit stille sind, at hvis jeg havde fået 100 kroner, hver gang jeg blev opfordret til at opdatere et produkt, kunne jeg snart holde op med at arbejde … 

Shokz-appen-1 Shokz appen 2 Shokz appen 3
<
>
”Bass Boost” tilfører egentlig ikke så meget tryk, den dæmper snarere luftigheden og rumfølelsen og gør lydbilledet lidt mere kompakt. ”Treble Boost” fungerer efter min mening bedst til lydbøger eller til klassiske stykker og meditationsmusik. (Skærmdump fra app).

Du kan styre hovedtelefonerne via touch, og i app’en kan du tilpasse indstillingerne, hvis du vil have dem til at fungere på en anden måde.  

Der er ingen foruddefinerede lydindstillinger som pop, rock eller akustisk, som mange hovedtelefoner har. Men du kan lave og gemme dine egne equalizer-indstillinger, så de passer til dit humør eller den musik, du lytter til.   

Læs også Hverdagsluksus En vinduespudserrobot!? Findes det overhovedet, og kan det virkelig fungere i praksis? Spørgsmålene er mange, og jeg skal se, om jeg kan bidrage med nogle svar.

Lyden

Vanen tro kaster jeg mig bare over hovedtelefonerne og begynder at bruge dem med det samme. I de tilfælde, hvor der er en vejledning, kigger jeg den som regel hurtigt igennem for at se, om der er noget særligt, jeg bør overveje. Som jeg skrev tidligere, er der ikke nævnt noget om en app, så jeg kørte bare uden app til at begynde med. Og det fungerede helt fint, OpenFit har ikke noget at skamme sig over.   

Lydbilledet er utroligt åbent, dejligt og luftigt, og med det åbne design var jeg sikker på, at det, jeg spillede, kunne høres højt og tydeligt af mine omgivelser. Men det var ikke tilfældet. Jeg skulle faktisk spille ret højt, før mine omgivelser kunne høre, hvad jeg lyttede til.  

Shokz OpenFit
OpenFit holder sig stabilt på plads mod øret. Og skulle jeg af en eller anden grund ønske kun at lytte med det ene øre, fungerer det også. (Foto: Åsa Warme Hallén) 

Min bekymring var, at open fit-designet ville fortynde lyden på vej fra hovedtelefonen og ind i øret, men der er både bas og diskant, og selv fine, spinkle toner kommer igennem. Min træningsliste indeholder alt fra heavy rock til dansemusik, og til mine yoga- og meditationssessioner er der tale om meget instrumentale og blide toner. Og ganske vist får hovedtelefonerne ikke topkarakter på alle parametre, men de er bestemt mere end gode nok til træningsformål.   

Som jeg plejer, ringer jeg til min datter, som er den største kritiker, når jeg taler i hovedtelefoner, men selv her får Shokz OpenFit karakteren godkendt. 

Konklusion

Shokz OpenFit er et sæt fantastisk komfortable hovedtelefoner, som jeg kan have på hele dagen, uden at mine ører protesterer. Lydbilledet er åbent, luftigt og dejligt uden at blive tyndt og kedeligt. Hvis du har brug for at lukke verden ude, skal du investere i en anden type hovedtelefoner med en anden teknologi, men vil du have hovedtelefoner, der kan klare fysisk aktivitet, og sætter du og dine ører pris på open fit-konceptet, kan jeg kun anbefale disse hovedtelefoner. 

Karakter
Shokz OpenFit
Premium
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Perfekt til træning i vand

Hold ørerne frie

Sparet på de forkerte ting

Jabra bliver endnu barskere

Ingen undskyldninger

Få styr på din puls

Smart-ur eller træningsarmbånd?

Når hundrededele tæller

God træningsmakker

Vild, vildere, Jabra?

Sjov løsning

Hold styr på dit helbred – det er nemmere end du tror