TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 6 billedbehandlingsprogrammer

Bedre billeder

Vores guide til billedbehandlingsprogrammer gør det let at få flottere billeder.

Af / 31/03/2017 - 09:00
6 billedbehandlingsprogrammer

Vi tager billeder som aldrig før. De fleste af dem bliver liggende på mobilen, og de bedste havne på sociale medier som Instagram eller Facebook. Men mange af billederne fortjener en bedre skæbne.

Giver man dem en omgang i et billedbehandlingsprogram, kan der ske mirakler. Her kan man lave sten til guld, og det behøver ikke at være hverken svært eller dyrt. Som denne guide til fem redigeringsprogrammer viser.

Selv om de fleste billeder i dag kommer fra mobiltelefoner, tør vi godt påstå, at de bedste kommer fra rigtige kameraer. Ingen, der køber et kamera, giver pokker i billedkvaliteten. De fleste har brugt penge på et kamera, netop fordi de vil have bedre billeder og finere billedkvalitet.

En større sensor, bedre optik, avancerede eksponeringsmuligheder og bedre kontrol over den kreative proces er blandt de fordele, et kamera har i forhold til en smartphone.

Man kan selvfølgelig også ændre og forbedre billederne på mobilen. De fleste gør det direkte på skærmen og lægger måske nogle sjove filtereffekter på, som gør billederne mere iøjnefaldende på Instagram.

Annonce

Denne guide er ikke til dem. Den er til dem, der er lidt mere interesseret i fotografering, hvad enten de så tager 300 eller 30.000 billeder om året.

Grundlæggende enkelt

I denne guide ser vi på fem populære programmer til billedredigering. Vi har med vilje sprunget gratisprogrammerne over denne gang og vurderet, hvor gode betalingsprogrammerne er.

Fælles for de fem billedbehandlingsprogrammer er lav pris, god brugervenlighed og muligheden for at forbedre billederne med få museklik. Nogle af dem er mere avancerede, og nogle kan integreres med andre billedprogrammer. Som såkaldte plug-ins.

Men alle lover bedre billeder med enkle midler.

Du har ikke brug for Photoshop

At photoshoppe er et begreb, de fleste kender. Selv om billederne engang ikke har været igennem Photoshop, siger man ofte om redigerede billeder, at de er photoshoppet. Det skyldes, at Adobe Photoshop har eksisteret så længe – og har været standardprogram for tusindvis af fotografer næsten lige så længe – at det er blevet indbegrebet af billeder, der er ændret på.

Selv om vi bruger Adobe Photoshop som reference, er det faktisk ikke det bedste billedprogram til fotografer. Det har ikke visning af metadata, arbejdsgangen er kompliceret, og alene giver det også et dårligt udgangspunkt for håndtering af billedbiblioteker.

Det mangler også simple måder at bruge avancerede værktøjer på og er ikke rettet mod fotografer, der primært har brug for software til billedredigering.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Hvad du kan forvente

De fem programmer, vi gennemgår her, er rendyrkede fotoprogrammer, som vi har brugt gennem et stykke tid. De er lavet til alle, der har brug for en god og enkel måde at forbedre deres billeder på. To af dem kommer faktisk fra Adobe: Photoshop Elements og Lightroom, som ofte følger med inklusive gratis licens, når man køber visse kameramodeller.

To af de andre kommer fra Macphun, som foreløbig kun laver Aurora HDR og Luminar til Mac. Det samme gælder Pixelmator, der også byder på en lidt anderledes brugeroplevelse. På godt og ondt.

Programmerne understøtter de fleste kameramodeller, og du kan redigere råfiler, tiff-filer, dng- eller jpeg-billeder fra næsten alle kameraer og smartphones.

 

6 tips til workflow

1. Vær kritisk. Du behøver ikke ti næsten ens billeder af det samme motiv. Slet alt, hvad der ikke fantastisk, og se dig ikke tilbage.

2. Organisér dine billeder. Brug mappestrukturen i programmet, og husk at krydse af for backup og lagring, før du lukker programmet.

3. Lær de vigtigste funktioner først:
a) Beskær billederne og ret horisonten op, hvis det er nødvendigt.

b) Justér eksponeringen og følg med på histogrammet.

c) Prøv dig frem med kontrastjusteringer.

d) Justér farvemætningen til det foretrukne niveau.

e) Klik for at fjerne bumser, pletter og uønskede objekter.
f) Nu kan du lege med filtereffekter.

4. Sikkerhedskopiér dine billeder!

5. Sikkerhedskopiér dine billeder!

6. Sikkerhedskopiér dine billeder!

Adobe Photoshop Elements 15

Elementær billedredigering

Adobes enkleste er et godt sted at starte, men er ikke noget for viderekomne.

Overskuelig brugerflade, velegnet til begyndere, mange enkeltklik-justeringer og gode muligheder for billeddeling. Indbygget guide og mange online-ressourcer.
Sløvt ved masseredigering, begrænset værktøjspalet.
Læs hele testen

Adobe Photoshop Lightroom 6

Fotografernes førstevalg

Photoshop er til både amatører og professionelle, og det bedste valg til allround billedredigering.

Avanceret, men stadig let at bruge. Masser af værktøjer, forudindstillinger og justeringsmuligheder. God integration med mobile enheder og på nettet.
Importfunktionen er langsom og lidt for omfattende.
Læs hele testen

Macphun Aurora HDR 2017

Til landskapsfotografer

Med Aurora HDR kan du give dine billeder nyt liv og sætte dit eget kunstneriske præg på dem.

Gode justeringsmuligheder for billeddynamik kan redde selv de blegeste billeder. Plus for mange færdiglavede indstillingsvalg og god brugervenlighed.
Begrænsede allround-egenskaber gør, at det egner sig bedst som plug-in.
Læs hele testen

Macphun Luminar

Vokser med opgaverne

Du finder næppe mere kompetent billedredigering til prisen.

Avanceret software, der er forbavsende nem at bruge. Righoldige indstillingsmuligheder og meget gunstig pris.
Findes kun til Mac.
Læs hele testen

Pixelmator

Bedre billeder på budget

Den lave pris og det lækre udseende frister til at kaste sig over billederne.

Lækkert design med flydende paletter. Meget gunstig pris.
Designet er lidt i vejen for brugervenligheden.
Læs hele testen

X-Rite i1Display Pro

Se billederne bedre

Sørg for, at farverne på skærmen er korrekte, med skærmkalibrering.

Enkel og praktisk skærmkalibrering, der kan bruges på alle typer skærme.
Prisen kan virke afskrækkende.
Læs hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brandgodt budgetkamera

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent